fbpx

Авторът на изложбата с транссексуални българки отговори на критиките

В писмо да медиите авторът на идеята за фотографска възстановка на картини на Владимир Димитрова – Майстора с трансексуални българки, отговаря на обвиненията срещу него. Проектът беше обявен вчера, по повод 140-тата годинина от рождението на Майстора. Изложбата на Михаил Вучков е планирана за 8 март.

“Чудя се, а и никога няма да разбера, как може човек, който смята, че друго човешко същество няма право да докосва роза или да облича народна носия, само заради това, че е различен, да възприема себе си за проводник на правотата. Та тези така различни хора по всичко са равни с вас, работят, съграждат семейства, спазват законите на републиката. Как тяхната различност ще омърси или ще поругае розата и народната носия”, коментира Михаил Вучков.

“В моята глава живея в свят, в който всички търсят приликите помежду си. Свят, в който политическите манипулации не съществуват, поради мъдростта на всички нас. Свят, в който всеки би разбрал на часа, че медии, които искат оставката на министър, заради субсидия, раздадена две години преди назначаването му, не защитават българските ценности, а обслужват конкретен партиен, частен интерес. Свят, в който разликите помежду ни са причини за изграждане на мостове, а не за създаване на войни”, пише още авторът на проекта.

Михаил Вучков е дългогодишен водещ на музикалната телевизия ММ, включително неин Програмен директор. Работил е по рекламните камапнии на редица български филми, вкл. „Лили рибката“, „Екшън“, „Бензин“, „12А” и много други.

Изложбата провокира остри дебати в социалните мрежи не само заради темата с транссексуалните, а и защото арт провокацията на Михаил Вучков е финансирана от Национален фонд Култура с 10 000 лева. Хората зад проекта са искали подкрепа в размер на 20 000, но от фонда не са дали цялата сума.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече