fbpx

Авторът на изложбата с транссексуални българки отговори на критиките

В писмо да медиите авторът на идеята за фотографска възстановка на картини на Владимир Димитрова – Майстора с трансексуални българки, отговаря на обвиненията срещу него. Проектът беше обявен вчера, по повод 140-тата годинина от рождението на Майстора. Изложбата на Михаил Вучков е планирана за 8 март.

“Чудя се, а и никога няма да разбера, как може човек, който смята, че друго човешко същество няма право да докосва роза или да облича народна носия, само заради това, че е различен, да възприема себе си за проводник на правотата. Та тези така различни хора по всичко са равни с вас, работят, съграждат семейства, спазват законите на републиката. Как тяхната различност ще омърси или ще поругае розата и народната носия”, коментира Михаил Вучков.

“В моята глава живея в свят, в който всички търсят приликите помежду си. Свят, в който политическите манипулации не съществуват, поради мъдростта на всички нас. Свят, в който всеки би разбрал на часа, че медии, които искат оставката на министър, заради субсидия, раздадена две години преди назначаването му, не защитават българските ценности, а обслужват конкретен партиен, частен интерес. Свят, в който разликите помежду ни са причини за изграждане на мостове, а не за създаване на войни”, пише още авторът на проекта.

Михаил Вучков е дългогодишен водещ на музикалната телевизия ММ, включително неин Програмен директор. Работил е по рекламните камапнии на редица български филми, вкл. „Лили рибката“, „Екшън“, „Бензин“, „12А” и много други.

Изложбата провокира остри дебати в социалните мрежи не само заради темата с транссексуалните, а и защото арт провокацията на Михаил Вучков е финансирана от Национален фонд Култура с 10 000 лева. Хората зад проекта са искали подкрепа в размер на 20 000, но от фонда не са дали цялата сума.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More