fbpx

Англия отмени карантината за ваксинираните туристи от ЕС и САЩ

Правителството на Обединеното кралство потвърди, че от 4 часа сутринта в понеделник, 2 август, пътуващите от САЩ и ЕС, които са били напълно ваксинирани и могат да го докажат, ще могат да пътуват до Англия, Шотландия и Уелс, без да се налага карантина.

Промените ще се прилагат за напълно ваксинирани хора с ваксини, одобрени от FDA (Асоциация по храните и лекарствата) и от EMA (Европейска агенция по лекарствата), обяви  британският транспортен министър Грант Шапс, цитиран от Ройтерс. Новото правило обаче не важи за Франция.

Остава в сила изискването към пристигащите да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен преди да започнат своето пътуване, а на втория ден след завръщането си в Англия отново да се тестват.

Очаква се новите мерки да дадат тласък на авио- и туристическите компании. Туристическата индустрия във Великобритания критикува правителството, че се бави твърде много с отварянето на икономиката, а страната пропилява лидерството си в глобалното разпространение на ваксините и е дала летящ старт на ЕС в привличането на туристи.

Все още няма информация за евентуално  взаимно премахване на ограниченията за пътуване за британски граждани до САЩ. Президентът на САЩ Джо Байдън изглежда не бърза. Шапс призна, че „не можем да променим техните правила“, но има някои очаквания това да се случи скоро.

За международните круизи, забранени от правителството на Обединеното кралство повече от година, транспортният секретар написа в туитър:

Това е огромно облекчение за почти два милиона британци, които ходят на круиз всяка година.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More