fbpx

Безопасна игра в кучешкия парк: 6 съвета към собствениците

В София и другите големи градове все още са недостатъчни специалните кучешки градинки за разходка и игра на домашните любимци. Но има все пак доста такива. Когато повечето собственици на домашни любимци си мислят за паркове за кучета, те си представят вероятно оградени игрални зони, където кучетата се разхождат свободно и се забавляват. И в много отношения това е вярно.

Кучешките паркове са чудесен начин за добре социализирани, здрави кучета да се упражняват без каишка и да взаимодействат със собствения си вид.

И докато парковете за кучета обикновено са забавни места, инцидентите в парковете за кучета не са необичайни. Според справка на застрахователно дружество в САЩ, притежателите на застрахователни полици за домашни любимци са похарчили 10,5 милиона долара само за една година за лечение на наранявания на домашни любимци, които се случват в такива паркове за кучета.

Кучешките паркове отприщват съвсем различна динамика, отколкото когато просто разхождате кучето си около блока. Затова собствениците на домашни любимци трябва внимателно да обмислят дали кучето им ще бъде безопасно и за самите тях, ако го пуснат заедно с другите кучета.

Съвети за безопасност в парка за кучета, които да следвате

За да избегнете опасни злополуки, не забравяйте да следвате тези съвети за безопасност на кучетата, докато сте в парка за кучета:

Ваксинирайте кучето си

Въпреки че може да сте нетърпеливи да заведете новото си кученце в парка, за да го гледате как си играе с други кучета, не бързайте. Необходимо е гарантирате, че вашето куче има всичките необходими ваксини, за да го предпазите от преносими болести.

Тъй като е невъзможно да се определи здравословното състояние на всички кучета там, най-добре е да водите само напълно ваксинирани кучета в парк за кучета, съветват ветеринарни лекари.

Помислете за размера на вашия домашен любимец

В много паркове за кучета има зони за игра за големи кучета и малки кучета и е добра идея да използвате тези определени зони, за да предотвратите възможни наранявания.

На много малки кучета трябва да се разрешава да играят само с кучета с подобен размер. Дори по-големите кучета да са дружелюбни, понякога разликата в размера може да причини злополуки.

Не водете малки кученца в парка за кучета

Освен че нямат всичките ваксинации, кученцата не трябва да ходят в парка за кучета, без първо да се социализират в по-контролирана среда. Много младите кучета може да не знаят как да взаимодействат с други кучета, което може да причини стрес или конфликти, които  да повлияят на цялостния процес на социализация на кученцето.

Кученцата на възраст под 4 месеца трябва да бъдат социализирани при по-строго контролирани условия, като например с клас за кученца, ръководен от ветеринарен лекар или квалифициран треньор.

Уверете се, че вашето куче владее основните знаци за обучение

Преди да отидете в парк за кучета, уверете се, че вашият кучешки спътник знае как да следва важни знаци за обучение на кучета, като „седни“, „остани“ и „ела“.

Това да научите кучето си да отговаря на вашите команди и това е най-важното нещо, преди да  планирате да го заведете в парка за кучета.

Кучето ви трябва да се отзовава на командите, дори когато има обстоятелства, които го разсейват – като това наоколо да има други 20 други кучета. Командата „Ела“ може да спаси живота на вашето куче и да ви спаси от напразно тичане след него, ако кучето реши, че все още не е готово да се прибере вкъщи.

Проверете района за боклук

Когато търсите парк за кучета, не забравяйте да намерите такъв, за който се грижат добре. И преди да пуснете кучето си на свобода, направете бърза проверка, за да видите дали има нещо на земята, което може да бъде потенциално опасно за него.

Проверете за неща като пилешки кости, боклук и всичко друго, което не бихте искали кучето ви да се налапа.

Винаги следете кучето си

Когато сте в парка за кучета, важно е да му обръщате внимание и да наблюдавате внимателно вашето кученце.

Бъдете наблюдателни, никога не се увличайте в разговор с познат в парка или по телефона – така можете да пропуснете сигналите, че кучето ви е в ситуация, която изисква намеса.

Според треньори на кучета и ветеринарни лекари, наблюдението на вашия домашен любимец,  докато е в парка за кучета, е част от отговорното поведение като стопанин. Важно е винаги, винаги да наблюдавате кучето си, дори ако като цяло е добре възпитано и приятелски настроено. Кучешките битки могат да се случат много бързо и е важно винаги да следите и да се уверите, че всички четириноги, които си играят наистина се разбират.

Приятна разходка до близкия кучешки парк или градинка!

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More