fbpx

Бергамо – в сърцето на средновековния град

Много европейски туристи, посещаващи Северна Италия, смятат Бергамо просто за летище, врата към други италиански градове. Има дори туристи, които летят и заминават в същия ден само за пазаруване. Но има много неща за правене в Бергамо, красив средновековен град, но често подценяван.

Разположен в подножието на предалпите, близо до Милано и езерото Гарда, Бергамо е един от най-очарователните градове в региона на Ломбардия. Лесно може да се стигне до тук за еднодневно пътуване от Милано и веднъж като видите този красив малък град, ще разберете защо трябва да бъде в списъка на всеки, който обича Италия.

Отиваме в Бергамо две години след Ковид пандемията. Старият му град пострада сериозно тогава, заради преобладаващото по-възрастно население. Днес почти нищо не напомня за вируса. Само маските в градския транспорт…

Има два Бергамо: модерният „Долен град“ и старият „Горен град“.

Наистина Бергамо е разделен на две. Контрастът между съвременния долен Бергамо, разположен в равнина, и стария град Бергамо, разположен на стръмен хълм, е поразителен. Венецианските стени и техните четири монументални входни порти разделят двете части на града.

Полюбувайте се на Piazza Vecchia, сърцето на стария град на Бергамо

В която и посока да вървите, дори без карта, скоро ще се озовете на Пиаца Векия. Вие сте в сърцето на стария град на Бергамо и на един от най-красивите площади в Ломбардия. Заобиколен от великолепни сгради и забележителности, обхващащи от Средновековието до късния Ренесанс, едва ли ще знаете къде да погледнете първо. Наистина, белият класически Palazzo Nuovo (домът на библиотеката Angelo Mai, която съдържа впечатляваща колекция от стари книги), умереният средновековен Palazzo della Ragione, камбанарията, наричана още Campanone, и в центъра на площада фонтанът Contarini – заобиколен от мистериозни сфинксове – всички се комбинират в чиста хармония.

Пътувайте обратно в Средновековието на Piazza Duomo

Вървейки под островърхите арки на Palazzo della Ragione ще стигнете до малкия, асиметричен Piazza Duomo. Ще ви трябва само един поглед, за да видите още по-удивителни сгради. За разлика от катедралата в Милано, чиято внушителна фасада гледа към голям площад, подчертаващ скулптурите и шпиловете, които сякаш се простират към небето, входът на катедралата в Бергамо е толкова притиснат в малкия площад, че едва се забелязва.

През Средновековието Пиаца Дуомо е бил религиозен и политически център на града. Ето защо, този малък площад е домакин на някои от най-важните забележителности.

Открийте красивата базилика Санта Мария Маджоре

Колкото и непретенциозен да изглежда голият средновековен вход на базиликата Санта Мария Маджоре, грандиозността на нейния интериор и красивите стенописи, украсяващи стените и купола, ще ви поразят.Бергамо, базиликата Санта Мария МаджореБергамо, базиликата Санта Мария МаджореСпоред популярната традиция обетът, даден на Девата да защити Бергамо от чумата, е довел до решението да се построи Санта Мария Маджоре, чието издигане започва през 1137 г. През следващите векове базиликата постепенно се разширява и красиво украсява със скулптури, гоблени и фрески. Ако сте запалени по музиката, погледнете гробницата на Гаетано Доницети.

Възхитете се от пищния параклис Colleoni

В непосредствена близост до базиликата е параклисът Colleoni, вероятно една от най-известните сгради в Бергамо. Бартоломео Колеони, кондотиер от една от най-известните фамилии в района, поръчва мавзолея. Издигането на параклиса, в който се помещават гробниците на Колеони и неговата любима дъщеря Медея, се състоя между 1472 и 1472 г.

Полихромната фасада с бяла, червена и черна интарсия и изящни скулптури и колони е шедьовър на късноренесансовото изкуство. Вътре в параклиса белият погребален паметник, посветен на Медея, поразява със своята класическа и спокойна композиция и с това как скулптурите се открояват на фона на черни и бели таблетки.

Полюбувайте се на стария град на Бергамо от върха на камбанарията

Освен ако времето не е лошо и не вали, едно от най-добрите неща за правене в стария град Бергамо е изкачването на камбанарията (има и асансьор, ако предпочитате да избягвате стълбите). От върха на Campanone имате 360-градусова гледка към града и зашеметяваща гледка към параклиса Colleoni и стария град. Докато гледате отгоре надолу, а не обратното, може се замислите, че това е един от най-важните аспекти на живота: да можете да гледате на нещата от противоположни ъгли. Разхождайки се по кулата, ще откриете и контекста на Бергамо: „долния град“ и равнината от едната страна, подножието и предалпите от другата. От тази издигната гледна точка получавате представа за тази географска област между Алпите (по-на север) и равнината.

Разходете се из живописните улички на горния град на Бергамо

Старият град на Бергамо е малък и няма по-добър начин да му се насладите от разходката из очарователните калдъръмени улички.Бергамо, Виа Колеони. Нека очите ви се скитат наоколо. Разгледайте красивите магазини, забележете очарователни стари табели, които ви напомнят за времето преди неона. По същия начин се насладете на елегантните старинни пекарни и сладкарници с техните красиво изложени хранителни специалитети. И накрая, не пропускайте да погледнете polenta e osei – буквално полента с птици. Това е местен сладкиш, който е много красив, въпреки че според мнозина е твърде сладък.

Открийте шедьоврите в Accademia di Carrara

Освен ако изкуството и музеите не ви предизвикат кожен обрив, не бива да пропускате да посетите изключителната Академия ди Карара. Тази колекция от произведения на изкуството е много по-малка от Уфици във Флоренция, Ватиканските музеи в Рим или Херцогския дворец във Венеция. Все пак, той показва невероятни шедьоври от късното Средновековие и ранния Ренесанс и е задължително място за любителите на изкуството.

Разходка покрай Венецианските стени

Сред нещата, които можете да направите в Бергамо, не можете да пропуснете разходка покрай Венецианските стени. Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Венецианските стени са издигнати през шестнадесети век от Република Венеция, за да защитават града от вражески атаки.

Дългата 5 километра пътека предлага красиви гледки към града. Освен това в наистина ясен ден можете да видите дори до Милано.

Качете се с фуникуляра до стария град на Бергамо от долния град

Насладете се на пътуването с фуникуляра, който повече от 120 години свързва новото и старото Бергамо.След като сте там, продължете пътуването си с втория фуникуляр от стария град на Бергамо до хълма San Vigilio. От San Vigilio ще откриете още красиви гледки.

И не пропускайте да опитате Gelato.

Приятна разходка!

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече