fbpx

Били ли сте в Горки парк от песента на “Скорпиънс”

Когато през 1991 г. германската група “Скорпиънс” пуска песента си “Wind of Change”, тя веднага се превръща в неофициален химн на падането на Съветския съюз. Текстът е написан след посещение на групата в Москва. Ако и вие тръгнеш по течението на река Москва, ще стигнеш до най-стария парк в Москва – Горки.

Паркът “Горки” е едно от най-популярните места за разходки и развлечения за московчани и през уикендите е наистина пълен. Това определено е една от задължителните забележителности на Москва и местните жители със сигурност ще ти препоръчат да я посетиш поне веднъж. И какво да правиш, когато стигнеш там?

Разбира се, разходката е основното нещо във всеки парк. Паркът “Горки” предлага безплатен вход 24/7, като, между другото, е много подходящо място и за хора в неравностойно положение. Територията на парка е огромна и съчетава няколко “мини-парка”, заедно с дълга пешеходна пътека, която ти позволява да следваш река Москва (точно като в песента на Scorpions!) и да се насладиш на гледката към реката и туристическите лодки. Може да влезеш по-дълбоко в парка и да се разходиш из многото му алеи.

И ако си готов за по-дълга разходка, за да подобриш резултатите на фитнес тракера си – разходи се по реката от парк “Музеон”, през парк “Горки”, а след това “Нескучний сад” (буквално “Нескучна градина”), завършвайки на “Воробьови гори” (“Врабешките хълмове”). Между другото, не се притеснявай как ще се прибереш след дълга разходка, защото от двете страни на парка има метростанции: “Парк Культуры” или “Октябрьская” в единия край и “Воробьови гори” в другия.

Безплатен Wi-Fi

Москва в днешно време все повече напомня на град на бъдещето, тъй като има всяка въображаема услуга, работеща 24 часа в денонощието, приложения за всичко, от което може да се нуждаеш и безплатен Wi-Fi почти навсякъде, включително в парка “Горки”.

Така че защо да не се възползваш от това, като си изтеглиш аудио ръководството, което ти обяснява историята на парка по време на Втората световна война, добавяйки допълнителна образователна стойност към разходката си!

Наеми колело или спортувай

Има дълга велосипедна алея, която се простира по поречието на река Москва в рамките на парк “Горки” и отвъд него. Може да наемеш велосипед, лонгборд, скейтборд (или дори детско бъги). Имаш възможността и да си изтеглиш удобно аудио ръководство за велосипед, което ще ти помогне да научиш повече за всичко наоколо с интересни факти за езерцата, музеите и много други атракции на парка.

Паркът “Горки” предлага и други спортове. Има официална база на Nike, която често организира клубове по тичане и тренировки. Има и няколко игрища за футбол, баскетбол, както и екстремен скейт парк.

Изненадващо или не, можеш също да играеш и петанк. Тази игра, популярна сред френските пенсионери, стана популярна сред хипстърите, благодарение на бившето кафе La Boule, което създаде няколко площадки през 2011 година (оттогава друго кафене отвори на същото място, наречено Cochonnet – Petanque & Fun Cafe).

Яж вкусна храна

В парка “Горки” днес има множество хранителни заведения за всеки вкус – от исторически съветски сладолед до модерна улична храна, както и редица ресторанти. Опитай гръцки гироси, виетнамска “Бо” улична храна или просто кафе и кроасан за вкъщи, които да хапнеш, където решиш.

Ако искаш да вечеряш, избери място с гледка близо до езерата на парка. Пробвай скара ресторанта “Жаровня” до главния вход и Пионерското езеро или един от многото хубави ресторанти до Голицинското езеро: “Островок”, “Пиззаменто”, “Лебединое озеро” (буквално “Лебедово езеро”) и др.

Опознай руската и съветската история

Пълното наименование на парка Горки е “Централен парк за култура и почивка “Максим Горки”. Той е отворен през 1928 г. и от 1932 г. носи името на известния съветски писател Максим Горки. Мястото се смята за основната зона за почивка на гражданите на столицата и вероятно е проектирано от най-добрите архитекти. Човек просто трябва да види великолепната входна арка! (вътре в нея ще да намериш Музея на историята на парка “Горки”, а отгоре има наблюдателна площадка).

В наши дни това е модерен и стилен парк (реконструиран през 2011 г.), но все още навсякъде могат да се намерят интересни кътчета от съветското минало. Паркът предлага исторически обиколки и други подобни услуги (провери графика на уебсайта на парка). Ако се насочиш към прилежащия парк – “Музеон”, там ще намериш някои страхотни забележителности – дори гробище от стари съветски статуи и бюстове, включително такива на Ленин и Сталин, които са “изпратени в изгнание” тук след разпадането на СССР.

Гледай филм

През лятото в парк “Горки” има кино на открито, наречено “Пионер”, където се прожектират различни филми – от мейнстрийм до арт хаус. Някои филми имат и английски субтитри. Провери графика и резервирай билети предварително тук.

Музеят “Гараж” разполага и със собствено кино, наречено Garage Screen, което показва широк спектър от документални и игрални филми, посветени на изкуството, и провежда лекции с различни интересни лектори. Виж графика тук.

Наеми лодка

Въпреки че може да се наложи да се наредиш на дълга опашка, за да наемеш лодка през уикендите, е хубаво да погребеш малко сред природата, докато си в средата на мегаполис! И двата водоема в парка, Голицинският (по-големия) и Пионерският, предлагат лодки и катамарани под наем на достъпни цени.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече