fbpx

Къщата на музиката в Будапеща – в хармония с природата наоколо

Къщата на музиката в Унгария беше открита тази година и веднага спечели титлата „Водеща нова туристическа атракция в Европа за 2022″. Освен забавните и интерактивни изложби, концертна зала и други услуги, тази сграда има уникална архитектура, проектирана от известния Су Фуджимото.

Считан за една от най-очакваните сгради на годината, проектът е сгушен сред дърветата на парка и е проектиран като продължение на естествената си среда чрез непрекъснати стъклени обеми и перфорирана покривна конструкция. Музеят предлага уникално артистично изживяване, съчетаващо пейзаж, архитектура и изложбен дизайн, всички посветени на създаването на музика и звук. Стъклените стени пропускат вътре слънчевата светлина и зелената природа, превръщайки всеки концерт в спектакъл.

За да подсилят идеята за “синергия и баланс с природата” и да съживят музикалното изживяване чрез взаимодействието на светлина, звук и природа, архитектите са използвали 94 персонализирани топлоизолирани и неразделени стъклени панела, за да оформят напълно прозрачна фасада , сливайки екстериора с интериора. Покривната конструкция на сградата е пробита от 100 подобни на кратери дупки, вдъхновени от различната форма на звуковите вълни. Покривът се редува между дълбочини, позволявайки на дърветата да се интегрират с архитектурата, като същевременно филтрират светлината в долното ниво на сградата. Проникването на светлина създава уникална атмосфера, сякаш посетителите се разхождат под дърветата във вътрешното пространство.

Проектът от 9000 квадратни метра включва концертни зали, изложбени пространства и сцена на открито, които отвеждат посетителите на пътешествие през историята на европейската музика и показват историята на унгарската поп музика от 1957-1993 г. На приземния етаж има две зали за представления, докато горният етаж включва класни стаи, библиотека и офис помещения, свързани чрез вита стълба. Подземните нива съдържат изложбени пространства, подчертаващи европейската музикална история, със специален акцент върху унгарското наследство.

Една от най-забележителните характеристики на музея е полусферичният звуков купол, който е вдъхновен от композитора от 20-ти век Карлхайнц Щокхаузен, който създава първото 3D звуково изживяване под формата на сферична концертна зала на Световното изложение в Осака през 1970 г. Япония. Структурата предлага напълно потапящо изживяване на 360-градусова съраунд система, която побира до 60 посетители. Звукът се излъчва от всяка посока от повече от 31 високоговорителя, създавайки “холограмни” стени от звук.

Обръщайки специално внимание на характеристиките на сградата за устойчивост, проектът получи сертификат BREEAM, тъй като е оборудван със специални системи за отопление и охлаждане, системи за събиране на дъждовна вода, както и селекция от местни и нисководоемки растителни видове.

Музеят е част от проекта Liget Budapest, най-голямото културно развитие в Европа, и има за цел да трансформира музейните пространства от 21-ви век, за да се превърне във водеща дестинация за културен туризъм в Европа.

Ето как се е случило преобразяването:

снимки: Facebook

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече