fbpx

Британците избраха своите ТОП 10 дестинации за 2022

Тъй като пътуванията в чужбина вече са много по-лесни, благодарение на премахването на тестовете и някои ограничения в определни държави, ABTA – Асоциацията на британските туристически, обяви 10-те най-добри дестинации за тази година. Проучването разкрива смесица от далечни дестинации и твърди фаворити по-близо до дома.

Номер едно в списъка с желания на британците за пътуване е Испания, като 29,3% от респондентите казват, че планират да я посетят през 2022 г. Предлагайки слънце, море и пясък в изобилие, Испания отдавна е най-популярната ваканционна дестинация в Обединеното кралство и обикновено привлича над 18 милиона британци всяка година.

На второ място – и начело в списъка с дестинации на дълги разстояния – са САЩ, които отвориха отново границите си за британски туристи през ноември 2021 г. 18,1% планират да пътуват до там тази година, като Ню Йорк и Флорида сред най-популярните райони в щатите.

Две други дестинации на дълги разстояния, които набират популярност, са Австралия (5,1%) и Канада (4,5%). Предлагайки спиращи дъха пейзажи, невероятна дива природа и космополитни градове за изследване, тяхната нараснала популярност очертава две тенденции през 2022 г. – хората наваксват застоя по време на пандемията с по-дълги пътувания и отделят време да си видят отново със семейството и приятелите си в чужбина.

Класическите европейски ваканционни мвста са: Франция (17,8%), Италия (16,4%) и Гърция (10,1%). Всички те предлагат световноизвестна култура и кулинарни изкушения, както и много възможности за бягство на плажа, с много слънчеви дни през летните месеци.

Португалия (8,7%) и Германия (8,2%) остават шестата и седмата най-популярни дестинации, а Турция (4,0%) се изкачва с две места до десетата най-популярна дестинация тази година. Тази повишена популярност може да се дължи на изключителното съотношение цена/качество, което се предлага на летовниците от Обединеното кралство, тъй като курса на турската лира падна значително спрямо паунда.

Проучването показва още, че в сравнение с времето преди пандемията, сега хората са с 30% по-склонни да използват професионалист (туристическа агенция), които да организира пътуването им, за да бъде то безопасно и сигурно, предвид динамиката в медицинската обстановка и рестрикциите в някои държави.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече