Бъдещето: еко пластмасови бутилки от… коноп

Пластмасовите продукти са навсякъде около нас  – найлонови торбички, чаши за кафе, бъркалки, чинии за еднократна употреба, бутилки с вода и различни напитки.  

Сигурно сте виждали грозните гледки на купища пластмасови бутилки някъде в планината или край морето. Или огрони сметища от тях, плaващи в самата вода. Пластмасата се трупа, замърсява околната среда и се разгражда бавно, но има ли спасение?

Според специалисти всяка секунда в океаните се изхвърлят повече от 200 кг пластмаса, което за една година е повече от 8 млн тона. Резултатът е смъртта на над 1 милион морски птици и 100 000 бозайници. Проучване показва, че aмериканците използват годишно над 45 милиарда пластмасови бутилки за вода. A тези бутилки могат да се разградят за между 400 и 1000 години!

Може би малцина знаят, че от конопа може да произвежда биоразградими пластмаси.

Основeн елемент на пластмасите e целулозата, получена от нефт. Но петролът е силно токсичен. Конопът, от друга страна, се оказва най-големият производител на целулоза на земята. A освен това той е биоразградим.

Конопът е чиста, екологична, устойчива и възобновяема алтернатива. Може да замени използването на замърсяващи материали при производството на стоки в много области, като строителство, автомобили, мода, дизайн, спорт и много други. В продължение на хилядолетия той се използва заради хранителните си свойства и многобройните ползи за здравето и служи като суровина за безброй продукти като храни, текстил и лекарства. Отглеждането му позволява да получим на ниска цена три суровини: семената, фибрите и пулпата.

Конопените влакна отдавна се използват вместо фибростъкло, за да се правят от тях дъски за сърф, например. Благодарение на тях, дъските са много по-леки, гъвкави и устойчиви и им придава сензационно сцепление и плаваемост.

Компании като Coca-Cola са експериментирали с бутилки на 100% растителна основа, но масово предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от не повече от 30% органични материали и от около 70% – от традиционни източници на изкопаеми горива. Всяка година благодарение на иновациите в технологията на конопената пластмаса, излизат на пазара нови продукти. Днес дори някои от най-големите автомобилни компании като BMW, Mercedes и Bugatti включват конопена пластмаса в своите продукти.

Както стана дума по-горе, пластмасовите бутилки се разграждат за столетия, а ето времето за абсорбиране в почвата на една пластмасова бутилка от коноп –

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More