fbpx

Бъдещето: еко пластмасови бутилки от… коноп

Пластмасовите продукти са навсякъде около нас  – найлонови торбички, чаши за кафе, бъркалки, чинии за еднократна употреба, бутилки с вода и различни напитки.  

Сигурно сте виждали грозните гледки на купища пластмасови бутилки някъде в планината или край морето. Или огрони сметища от тях, плaващи в самата вода. Пластмасата се трупа, замърсява околната среда и се разгражда бавно, но има ли спасение?

Според специалисти всяка секунда в океаните се изхвърлят повече от 200 кг пластмаса, което за една година е повече от 8 млн тона. Резултатът е смъртта на над 1 милион морски птици и 100 000 бозайници. Проучване показва, че aмериканците използват годишно над 45 милиарда пластмасови бутилки за вода. A тези бутилки могат да се разградят за между 400 и 1000 години!

Може би малцина знаят, че от конопа може да произвежда биоразградими пластмаси.

Основeн елемент на пластмасите e целулозата, получена от нефт. Но петролът е силно токсичен. Конопът, от друга страна, се оказва най-големият производител на целулоза на земята. A освен това той е биоразградим.

Конопът е чиста, екологична, устойчива и възобновяема алтернатива. Може да замени използването на замърсяващи материали при производството на стоки в много области, като строителство, автомобили, мода, дизайн, спорт и много други. В продължение на хилядолетия той се използва заради хранителните си свойства и многобройните ползи за здравето и служи като суровина за безброй продукти като храни, текстил и лекарства. Отглеждането му позволява да получим на ниска цена три суровини: семената, фибрите и пулпата.

Конопените влакна отдавна се използват вместо фибростъкло, за да се правят от тях дъски за сърф, например. Благодарение на тях, дъските са много по-леки, гъвкави и устойчиви и им придава сензационно сцепление и плаваемост.

Компании като Coca-Cola са експериментирали с бутилки на 100% растителна основа, но масово предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от не повече от 30% органични материали и от около 70% – от традиционни източници на изкопаеми горива. Всяка година благодарение на иновациите в технологията на конопената пластмаса, излизат на пазара нови продукти. Днес дори някои от най-големите автомобилни компании като BMW, Mercedes и Bugatti включват конопена пластмаса в своите продукти.

Както стана дума по-горе, пластмасовите бутилки се разграждат за столетия, а ето времето за абсорбиране в почвата на една пластмасова бутилка от коноп –

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More