fbpx

Бъдещето: еко пластмасови бутилки от… коноп

Пластмасовите продукти са навсякъде около нас  – найлонови торбички, чаши за кафе, бъркалки, чинии за еднократна употреба, бутилки с вода и различни напитки.  

Сигурно сте виждали грозните гледки на купища пластмасови бутилки някъде в планината или край морето. Или огрони сметища от тях, плaващи в самата вода. Пластмасата се трупа, замърсява околната среда и се разгражда бавно, но има ли спасение?

Според специалисти всяка секунда в океаните се изхвърлят повече от 200 кг пластмаса, което за една година е повече от 8 млн тона. Резултатът е смъртта на над 1 милион морски птици и 100 000 бозайници. Проучване показва, че aмериканците използват годишно над 45 милиарда пластмасови бутилки за вода. A тези бутилки могат да се разградят за между 400 и 1000 години!

Може би малцина знаят, че от конопа може да произвежда биоразградими пластмаси.

Основeн елемент на пластмасите e целулозата, получена от нефт. Но петролът е силно токсичен. Конопът, от друга страна, се оказва най-големият производител на целулоза на земята. A освен това той е биоразградим.

Конопът е чиста, екологична, устойчива и възобновяема алтернатива. Може да замени използването на замърсяващи материали при производството на стоки в много области, като строителство, автомобили, мода, дизайн, спорт и много други. В продължение на хилядолетия той се използва заради хранителните си свойства и многобройните ползи за здравето и служи като суровина за безброй продукти като храни, текстил и лекарства. Отглеждането му позволява да получим на ниска цена три суровини: семената, фибрите и пулпата.

Конопените влакна отдавна се използват вместо фибростъкло, за да се правят от тях дъски за сърф, например. Благодарение на тях, дъските са много по-леки, гъвкави и устойчиви и им придава сензационно сцепление и плаваемост.

Компании като Coca-Cola са експериментирали с бутилки на 100% растителна основа, но масово предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от не повече от 30% органични материали и от около 70% – от традиционни източници на изкопаеми горива. Всяка година благодарение на иновациите в технологията на конопената пластмаса, излизат на пазара нови продукти. Днес дори някои от най-големите автомобилни компании като BMW, Mercedes и Bugatti включват конопена пластмаса в своите продукти.

Както стана дума по-горе, пластмасовите бутилки се разграждат за столетия, а ето времето за абсорбиране в почвата на една пластмасова бутилка от коноп –

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече