fbpx

Бъдещето: еко пластмасови бутилки от… коноп

Пластмасовите продукти са навсякъде около нас  – найлонови торбички, чаши за кафе, бъркалки, чинии за еднократна употреба, бутилки с вода и различни напитки.  

Сигурно сте виждали грозните гледки на купища пластмасови бутилки някъде в планината или край морето. Или огрони сметища от тях, плaващи в самата вода. Пластмасата се трупа, замърсява околната среда и се разгражда бавно, но има ли спасение?

Според специалисти всяка секунда в океаните се изхвърлят повече от 200 кг пластмаса, което за една година е повече от 8 млн тона. Резултатът е смъртта на над 1 милион морски птици и 100 000 бозайници. Проучване показва, че aмериканците използват годишно над 45 милиарда пластмасови бутилки за вода. A тези бутилки могат да се разградят за между 400 и 1000 години!

Може би малцина знаят, че от конопа може да произвежда биоразградими пластмаси.

Основeн елемент на пластмасите e целулозата, получена от нефт. Но петролът е силно токсичен. Конопът, от друга страна, се оказва най-големият производител на целулоза на земята. A освен това той е биоразградим.

Конопът е чиста, екологична, устойчива и възобновяема алтернатива. Може да замени използването на замърсяващи материали при производството на стоки в много области, като строителство, автомобили, мода, дизайн, спорт и много други. В продължение на хилядолетия той се използва заради хранителните си свойства и многобройните ползи за здравето и служи като суровина за безброй продукти като храни, текстил и лекарства. Отглеждането му позволява да получим на ниска цена три суровини: семената, фибрите и пулпата.

Конопените влакна отдавна се използват вместо фибростъкло, за да се правят от тях дъски за сърф, например. Благодарение на тях, дъските са много по-леки, гъвкави и устойчиви и им придава сензационно сцепление и плаваемост.

Компании като Coca-Cola са експериментирали с бутилки на 100% растителна основа, но масово предлаганите в търговската мрежа продукти, се произвеждат от не повече от 30% органични материали и от около 70% – от традиционни източници на изкопаеми горива. Всяка година благодарение на иновациите в технологията на конопената пластмаса, излизат на пазара нови продукти. Днес дори някои от най-големите автомобилни компании като BMW, Mercedes и Bugatti включват конопена пластмаса в своите продукти.

Както стана дума по-горе, пластмасовите бутилки се разграждат за столетия, а ето времето за абсорбиране в почвата на една пластмасова бутилка от коноп –

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече