fbpx

“България нашир и длъж” с новия албум на Иван Панкев

Истинско авантюристично преживяване се разигра на премиерата на новата книга от пътешественика Иван Панкев на 20 октомври 2022 г.

Авторът на „Планините на България“ представи новия си албум с 31 маршрута и 242 фотографии от „България нашир и длъж“ в софийската книжарница Greenwich Book Center, която приветства десетки любители на природата, дошли да почерпят нови идеи за приключения.

Опитни гидове през бодливите пътеки и несъществуващите маркировки на изданието бяха планинският водач Боян Шейтанов и ултрамаратонецът Ивайло Атанасов.

Събитието откри  маркетинг и PR директорът на издателство „Сиела“ Темз Арабаджиева, а  малко след това планинският водач Боян Атанасов разказа малко повече за Иван Панкев като олицетворение на писателя и пътешественика, обходил не само България, но и света нашир и длъж.

 „Надявам се с нещата, които ще прочетете в книгата, да видите не само най-северната, най-източната, най-южната и най-западната точка на България, а и тази, която на вас най-много ви харесва“, изъкна той пред събралата се публика по повод втората книга на Панкев. 

„Тази книга е за вас, ако искате да се насладите на качествена фотография от близки и далечни места. В цялото това пътешествие Иван ще ви води с неподправен хумор и стил на документалистика, които ще ви направят част от това приключение заедно с него, семейството му и приятелите му.“, допълни той.

Ултрамаратонецът Ивайло Атанасов, споделил много от пътешествията на Иван Панкев, разкри своите впечатления за „България нашир и длъж“ като пътепис: „Пътеписът, сам по себе си, е история. Той не е наръчник, който да те заведе някъде. Той е история, която да те покани да съпреживееш това, което авторът е преживял. И ми се струва, че в лицето на Иван вече можем да говорим за българския Бил Брайсън, който да опише и най-невероятните и страшни събития по забавен начин.“

А на въпроса защо изданието, в чиято анотация пише, че Иван Панкев „слиза от планинските първенци“, започва с изкачване на вр. Мусала и завършва с вр. Ботев, самият автор сподели:

„Колкото и да се стремях да направя книгата по-балансирана и по-разнообразна, планините винаги са  били най-голямата ми любов.“

В края на вечерта Боян и Ивайло подложиха Иван на истинско изпитание – той трябваше да познае за кое място се отнася прочетения от тях откъс… Завършил с почти пълно отличие, трогнатият автор се отблагодари за думите на тях и на уважилите събитието с невлязъл в книгата откъс, прочетен от неговата съпруга Татяна. 

Какво е чувството да пропътуваш целия български участък на река Дунав – от устието на река Тимок до Силистра – с дървен сал? Къде свършва българският Камино? Къде се намират Малкият и Големият рай у нас? Коя е новата най-западна точка на България и защо дълги години сме си мислели, че това е връх Китка?

В „България нашир и длъж“ Иван Панкев повдига завесата на тези и още много въпроси и насочва интереса на своите читатели към някои по-слабо известни, но все така красиви кътчета на родната ни природа.

*заглавна снимка: pixabay

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече