fbpx

България на Венецианското биенале

На 22 април в присъствието на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, се откри Българският павилион в 59-та международна художествена изложба Венецианско биенале. Проектът „Ето къде си“ There You Are на художника Михаил Михайлов, куриран от Ирина Баткова, привлече многобройна международна публика от професионалисти и представители на медиите.
В голямата тълпа, струпала се на входа на Спацио Рава, където е разположен Българският павилион, имаше и много български художници, куратори и колекционери, които търпеливо очакваха пърформанса на Михаил Михайлов и изпълнението на Патрик Ламер.

В проекта „Ето къде си“ Михаил Михайлов свързва архитектурата на пространството със скулптурите и рисунките си, както и с видеото Just Keep on Going, отразяващи преживяванията на художника по време на дългата изолация през годините на пандемията. Фините рисунки „по натура“ от серията Dust to Dust, фиксирали течението на всекидневния живот в почти невидимите му подробности, впечатлиха публиката с големия си формат и виртуозността на изпълнението.
Ирина Баткова отбеляза: „Илюзорният минимализъм на изложбата е изпълнен с детайли, които провокират публиката мисловно и физически да играе с тях, да се опитва да разбере тяхното предназначение и да ги използва. Тяхната странност и привидно безмислие отварят сетивата към аналогии със странността и безмислието в нашия живот.“

Специално конструираното в градината пространство за пърформанс – Headspacing, позволи на художника да присъства сред публиката и едновременно да бъде арт-обект. „Често се питам кое е истинско и кое не или кое има смисъл и кое не. Какво прави нещо да бъде обявено за „важно“. В този контекст аз също се питам какво всъщност има стойност и защо“ – Михаил Михайлов. Проектът „Ето къде си“ в 59-ото Венецианско биенале е придружен от издание, съчетаващо кураторски и поетичен поглед спрямо същността на визуалните обекти, включени в проекта. В него са публикувани текстове на Джорджо Агамбен, Морис Мерло-Понти, Михаил Михайлов и Ирина Баткова, приветствие на Илияна Йотова и увод на Яра Бубнова. Дизайнът е на Магдалина Станчева – Poststudio.
Министерството на културата на Република България и Националната галерия
са организатори на българското национално участие във Венецианското биенале 2022.

Михаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. След като завършва художественото си образование работи няколко години с артистичната група Gelitin във Виена. Сред наградите му е тази на Drawing Now в Париж през 2018 г. Михайлов използва своето класическо образование по изящни изкуства като основа за критична, експериментална, базирана на процеси работа, изследваща теми около идеалите за съвършенство и проблемите на съществуването.

Ирина Баткова е критик и независим куратор, живееща и работеща в София. Разнообразни са областите на нейните изследователски интереси, но те се фокусират главно върху пресечните точки между съвременно изкуство и дизайн, архитектура, пърформанс, видео и медийни практики. Сред реализираните ѝ проекти са тези в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; Държавния музей на източното изкуство, Москва; Базиликата Цистерна, Истанбул; Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна“, Пловдив; Пристанищния склад No 5, Варна; Künstlerhaus във Виена; Akbank Sanat, Истанбул. Ирина Баткова е основател и куратор на платформата за съвременно изкуство и култура Art Project Depot.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More