fbpx

Бягство от жегите: остров Скай, Шотландия


Остров Скай е абсолютно хипнотизираща дестинация, която остава прохладна през цялото лято. Пейзажът, подобен на фантазия, включва извисяващи се изумрудени планини с уникални скални образувания, драматични морски скали, които се докосват до осеяни с миди пясъчни участъци и безброй водопади, някои от които се спускат в тюркоазените води на Атлантическия океан. Разходете се по Quaraing, сюрреалистична област от върхове, скали и блъфове, за да се доближите до звездната атракция „Storr“, назъбен хребет с лабиринт от скалисти върхове и кули, най-големият от които се нарича „Старецът“. ” „Приказните басейни“, поредица от чисти, лазурни басейни и водопади, разположени в подножието на Черните Куилини, са задължителни за посещение, идеални за пикник по бреговете или дори за бързо освежаващо гмуркане.

Скай е наистина вълшебно място. Най-големият от Вътрешните Хебриди, той е дом на някои от най-емблематичните пейзажи на Шотландия. Независимо дали искате да посетите остров Скай за няколко дни, докато сте на обиколка из Шотландия, или да останете за по-дълго време, островът има безброй начини да ви очарова със своите планински вериги, километри драматична брегова ивица и завладяваща история. Дайте бволя на чувството си за приключение!

Има толкова много места, на които да отидете в Скай – от невероятните разходки през емблематични пейзажи като драматичния полуостров Уотърниш или чаша от най-доброто малцово уиски, до изследване на легендарната „Градината на Скай“ на полуостров Слейт. Да не говорим за дните, изпълнени с екшън забавления в Raasay. Научете истинското значение на „Skye time“, като прекарате малко повече време тук.

Ако има нещо в една ваканция в Скай, което ще остави трайно впечатление у вас, това трябва да е пейзажът. Само като шофирате наоколо, можете да видите много от най-величествените геоложки обекти на Скай, като Стареца от Стор, Квираинг и Куилин. Но не забравяйте да вземете най-здравите си ботуши и да разгледате тези уникални забележителности пеша за истинските награди. Разнообразните местообитания на Скай също означават, че ще имате възможност да видите невероятни животни като видри, делфини, царски орел, белоопашат морски орел и пуфини. Обиколката на дивата природа на Skye е едно от най-добрите неща за правене на Skye.

Можете също така да посетите музея на динозаврите Staffin или да отидете на лов за отпечатъци от динозаври из острова – идеално за големи и малки изследователи.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече