fbpx

Вагнер, Веберн и Шнитке ще звучат на 17 февруари в зала „България“ 

Концертът е под диригентството на Симеон Пиронков.

Програмата, подготвена от него е с творби, които рядко намират място в музикалните зали в България. Софийската публика ще има удоволствието да чуе симфоничната поема „Зигфрид идилия“ от Рихард Вагнер, Концерт за пиано и струнен оркестър (1979 г.) от Алфред Шнитке и Шест пиеси за голям оркестър на Антон Веберн. Солист на вечерта е проф. Борислава Танева.

Вагнер пише „Зигфрид-идилия“ в щастлив период от живота си. Поемата е подарък за 33-ия рожден ден на съпругата му, която го дарява със син, наречен Зигфрид ( на името на героя едноимената опера – трета част от тетралогията „Пръстенът на нибелуннгите“).

Концертът за пиано и струнни от Шнитке е посветен на Владимир Крайнев, който е негов първи изпълнител през декември 1979 в Санкт Петербург. Първоначалната идея за творба за пиано и оркестър е била за цикъл от „вариации на тема”. Необичайното е, че темата, чиито елементи се подлагат на вариране, всъщност кристализира в края. Наред със София Губайдулина и Едисон Денисов Шнитке олицетворява руския музикален ъндърграунд, чиято всяка поредна премиера преминава при изключителен професионален интерес.

Пиер Булез определя Веберн като „единственото предверие на музиката на бъдещето“. Той е смел новатор, изпреварващ дори Шьонберг и Берг в рамките на нововиенската школа, и в същото време стожер на християнските ценности и високите идеали за истина, добро, чистота и непреходна красота. В музиката му се съчетават моменти на изключителна нежност с пределна звукова острота, на строг звуков аскетизъм с изящество на линии и тембри. Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Симеон Пиронков е композитор и диригент, син е на композитора Симеон Пиронков. Роден е през 1965 в София. От 1985 до 1989 продължава обучението си в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, учи композиция при Ерих Урбанер и дирижиране при Карл Остерайхер. През периода 1989 – 1992 дирижира множество оперни постановки и оркестри и сътрудничи на няколко европейски опери, ансамбли за съвременна музика и концертни сцени в Европа. Има изпълнения в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия и др. През 1992 основава състава за Нова музика „on_line vienna“, който през 2010 е възобновен под името „PHACE“. Дейността му е свързана с концертни формати, музикални театрални постановки и интердисциплинарни проекти с танц, театър, пърформанс, електроника, видео, инсталации и други. Под неговото ръководство като художествен ръководител и първи диригент съставът се утвърждава като един от най-важните ансамбли за съвременна музика в Австрия. От 2000 до 2003 Симеон Пиронков е член на борда на австрийската секция на ISCM. През това време той създава и ръководи поредицата за камерна музика „Fokus“ в зала „Alte Schmiede“ във Виена. Осъществява множество световни и австрийски премиери на най-важните композитори на международната съвременна сцена. От 1992 е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена в диригентския отдел. От 2002 е професор по дирижиране. Като композитор и като диригент Симеон Пиронков участва в редица големи фестивали и центрове в Австрия, Италия, Франция, България, Германия, Хонконг, Китай и Япония, сред които „Wiener Konzerthaus“, „Wien Modern“, „Wiener Festwochen“, „Jeunesse Festival“, „Klangbogen“, „Софийски музикални седмици“, „ZeitTon Festival“, „Steirischer Herbst“, „Musikforum Viktring“, „Nuovi Spazi Musicali“ (Рим), Залцбургски фестивал, „MaerzMusik“ (Берлин), „Monmartre en Europe“ (Париж), „Bludenzer tage zeitgemaesser musik“ (Австрия) WDR (Филхармонията в Есен), INMM (Дармщат), ISCM World Music Days (Токио, Хонконг, Виена), „Музика Нова“ – София, „Мартенски музикални дни“ – Русе, „Пианисимо” – София, и много други. Като композитор, Симеон Пиронков стилистично и музикалнотехнологично е свързан с Новата музика. Произведенията му звучат на престижни фестивали за съвмременна музика.

Борислава Танева е пианист, камерен изпълнител, педагог, композитор и организатор на музикални събития. Професор по пиано и заместник-ректор по художествено-творческата и международната дейност в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Изнасяла е майсторски класове в Гърция, Швейцария, Люксембург, Сингапур, Бразилия, Испания, Франция, Италия, Норвегия и др. Нейни ученици многократно са отличавани с награди на международни и национални музикални форуми и конкурси. Редовно е канена като член на жури на музикални конкурси в Франция, Австрия, Люксембург, Гърция, Сърбия, Малта, България. Концертира активно в цяла Европа, Бразилия, Израел. Лауреат на международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция и Люксембург. В богатия ѝ репертоар присъстват и творби от съвременни композитори, както и произведения от нейния баща Александър Танев. Борислава Танева е основател и член на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC. През 2014 е отличена с наградата „Златно перо“ за изключителен принос към българските култура и изкуство. През 2015 ѝ е връчена и наградата „Кристална лира“. От 2016 е съпредседател на фондация „Пианисимо“. Лондонското издателство Musica ferrum издава нейното клавирно творчество за деца, отличавано неведнъж на международни форуми.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече