fbpx

Великото херцогство – 48 часа в Люксембург

Тази малка страна без излаз на море, притисната между Франция, Белгия и Германия, е заобиколена от хълмиста местност, богата на култура, история и природа, събрани в държава с размерите на Оксфордшир.

Градът, който е само на час полет от Обединеното кралство, претърпя огромни промени, докато се стреми да запази статута си на основен играч в Европейския съюз.

Никога не е имало по-добро време да се насладите на кратка почивка в града. Така че вземете своя безплатен пътеводител и вижте кои са акцентите:

Добре е да знаете

В момента около 170 000 човека идват на работа в Люксембург всяка сутрин от близките Белгия, Франция и Германия и прогнозите са, че този брой ще се увеличи три пъти през следващите 40 години.

За да се бори с ефекта от изменението на климата, е въведена елегантна нова трамвайна система от Испания с модерни светещи седалки, за да ви транспортира лесно и бързо из града. Съединени са от фуникуляр и гигантски панорамен асансьор, затова автомобилите вече са транспорт от миналото.

Акцент: Централната гара е кошер от активност за хилядите пътуващи и също е дом на огромен мозаечен прозорец, изобразяващ очертанията на града, и артистичен таван, който приветства работниците, които са жизненоважни за икономиката на Люксембург.

Старият град на Люксембург

Едно нещо, което люксембургците държат да запазят, е техният исторически стар град и неговата приказна архитектура. Можете да прекарате часове в разходка из красиво поддържаните сгради, спокойните площади и древните мостове.

Сред най-впечатляващите мостове е този на Великият херцогски дворец от 16 век – бивш дом на Великия херцог на Люксембург. Сега се използва за официални поводи и сватби и има собствена охрана. Над него бдят три стълба с лампи със златни лица, извити вътре, които се виждат най-добре през нощта, средният дори ви намига лукаво.

Мостът на Адолф е двуетажен сводест мост и страхотна забележителност, ако загубите ориентация. Пресечете го и ще видите нещо, което изглежда като могъщ замък, но всъщност е дом на спестовна банка.

Casemates du Bock – военен лабиринт

Люксембург е видял много битки през вековете и е известен със своята средновековна крепост, която го е защитавала от врагове.

Можете да се отправите под земята и да изследвате 17-километровия лабиринт от каменни тунели, които изграждат Casemates du Bock. Бил е бил важен подслон за местните жители и войници по време на Първата и Втората световна война.

Районът Кирхберг – пари, пари пари

Районът Кирхберг е свързан със старата част чрез моста на Великата херцогиня Шарлот. Той е дом на Съда на ЕС, който се помещава в два златни небостъргача в стила на Джеймс Бонд, а също така е и мястото, където са новите пари благодарение на огромния набор от офиси на световни банки.

Богатството на града не е по-добре изразено от внушителната статуя на Високия банкер, стояща високо на входа на банковия район. Създадена е през 2002 г. от група немски художници, наречена “Inges Idea”. Висок осем метра пред Deka Bank, той е символ на напредък, печалба и оптимистично бъдеще. Има талия с човешки размер, но носи обувки номер 96 и е безупречно облечен.

Районът Pfaffenthal – Стъкленият изглед

Парите от ЕС позволиха на традиционния жилищен район Pfaffenthal в дъното на долината Alzette да се свърже с главния град чрез огромен стъклен асансьор, който ви издига на 71 м височина във въздуха за секунди и позволява великолепна гледка към зелената долина.

Долу в района на Pfaffenthal има къщи в стар стил, ресторанти и домове за възрастни хора, които приличат на замъци, толкова са красиви! Наемът е висок в този район, като малък апартамент струва повече от 1500 евро на месец.

Панаирът Шуберфуер – Магическо забавление

Всеки август до септември местните жители се присъединяват към увеселителния панаир Schueberfouer, традиционна забавление, започнало през 1340 г., след като Джон Слепият, граф на Люксембург го основава. Той е погребан в криптата на близката катедрала Нотр Дам и изложбата показва как панаирът се е променил от своите дървени влакчета и състезания за силни хора до днешните модерни атракции.

Градският музей на Люксембург има прекрасна изложба на панаира, показваща някои странни и прекрасни забавления през вековете

Паметникът Gëlle Fra – ​​Златната дама

През 1923 г. паметникът Gëlle Fra е построен в памет на люксембургците, които са загубили живота си през Първата световна война. Високо в небето, дамата първоначално се взира в града. През 1940 г. статуята е съборена от германците, но през 1984 г. се връща. Преди няколко години беше изпратено в Китай за изложба и тези дни изглежда, че гледа надолу, сякаш защитава тези долу.

Храна и традиции

Люксембургците използват влиянието си от Франция и Германия за любовта си към храната и традиционната част на града е изпълнена с прекрасни старомодни месарници, сладкарници и магазини за шоколад и безброй ресторанти.

Place d’ Armes е чудесен пример със заведение за бързо хранене за вкъщи в единия край и ресторант със звезда Michelin в другия – всъщност 8 ресторанта имат 12 звезди Michelin между тях. Традиционните храни включват прекрасни шунки, картофени сладкиши, колбаси и силно захаросани сладкиши.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече