fbpx

Великото херцогство – 48 часа в Люксембург

Тази малка страна без излаз на море, притисната между Франция, Белгия и Германия, е заобиколена от хълмиста местност, богата на култура, история и природа, събрани в държава с размерите на Оксфордшир.

Градът, който е само на час полет от Обединеното кралство, претърпя огромни промени, докато се стреми да запази статута си на основен играч в Европейския съюз.

Никога не е имало по-добро време да се насладите на кратка почивка в града. Така че вземете своя безплатен пътеводител и вижте кои са акцентите:

Добре е да знаете

В момента около 170 000 човека идват на работа в Люксембург всяка сутрин от близките Белгия, Франция и Германия и прогнозите са, че този брой ще се увеличи три пъти през следващите 40 години.

За да се бори с ефекта от изменението на климата, е въведена елегантна нова трамвайна система от Испания с модерни светещи седалки, за да ви транспортира лесно и бързо из града. Съединени са от фуникуляр и гигантски панорамен асансьор, затова автомобилите вече са транспорт от миналото.

Акцент: Централната гара е кошер от активност за хилядите пътуващи и също е дом на огромен мозаечен прозорец, изобразяващ очертанията на града, и артистичен таван, който приветства работниците, които са жизненоважни за икономиката на Люксембург.

Старият град на Люксембург

Едно нещо, което люксембургците държат да запазят, е техният исторически стар град и неговата приказна архитектура. Можете да прекарате часове в разходка из красиво поддържаните сгради, спокойните площади и древните мостове.

Сред най-впечатляващите мостове е този на Великият херцогски дворец от 16 век – бивш дом на Великия херцог на Люксембург. Сега се използва за официални поводи и сватби и има собствена охрана. Над него бдят три стълба с лампи със златни лица, извити вътре, които се виждат най-добре през нощта, средният дори ви намига лукаво.

Мостът на Адолф е двуетажен сводест мост и страхотна забележителност, ако загубите ориентация. Пресечете го и ще видите нещо, което изглежда като могъщ замък, но всъщност е дом на спестовна банка.

Casemates du Bock – военен лабиринт

Люксембург е видял много битки през вековете и е известен със своята средновековна крепост, която го е защитавала от врагове.

Можете да се отправите под земята и да изследвате 17-километровия лабиринт от каменни тунели, които изграждат Casemates du Bock. Бил е бил важен подслон за местните жители и войници по време на Първата и Втората световна война.

Районът Кирхберг – пари, пари пари

Районът Кирхберг е свързан със старата част чрез моста на Великата херцогиня Шарлот. Той е дом на Съда на ЕС, който се помещава в два златни небостъргача в стила на Джеймс Бонд, а също така е и мястото, където са новите пари благодарение на огромния набор от офиси на световни банки.

Богатството на града не е по-добре изразено от внушителната статуя на Високия банкер, стояща високо на входа на банковия район. Създадена е през 2002 г. от група немски художници, наречена “Inges Idea”. Висок осем метра пред Deka Bank, той е символ на напредък, печалба и оптимистично бъдеще. Има талия с човешки размер, но носи обувки номер 96 и е безупречно облечен.

Районът Pfaffenthal – Стъкленият изглед

Парите от ЕС позволиха на традиционния жилищен район Pfaffenthal в дъното на долината Alzette да се свърже с главния град чрез огромен стъклен асансьор, който ви издига на 71 м височина във въздуха за секунди и позволява великолепна гледка към зелената долина.

Долу в района на Pfaffenthal има къщи в стар стил, ресторанти и домове за възрастни хора, които приличат на замъци, толкова са красиви! Наемът е висок в този район, като малък апартамент струва повече от 1500 евро на месец.

Панаирът Шуберфуер – Магическо забавление

Всеки август до септември местните жители се присъединяват към увеселителния панаир Schueberfouer, традиционна забавление, започнало през 1340 г., след като Джон Слепият, граф на Люксембург го основава. Той е погребан в криптата на близката катедрала Нотр Дам и изложбата показва как панаирът се е променил от своите дървени влакчета и състезания за силни хора до днешните модерни атракции.

Градският музей на Люксембург има прекрасна изложба на панаира, показваща някои странни и прекрасни забавления през вековете

Паметникът Gëlle Fra – ​​Златната дама

През 1923 г. паметникът Gëlle Fra е построен в памет на люксембургците, които са загубили живота си през Първата световна война. Високо в небето, дамата първоначално се взира в града. През 1940 г. статуята е съборена от германците, но през 1984 г. се връща. Преди няколко години беше изпратено в Китай за изложба и тези дни изглежда, че гледа надолу, сякаш защитава тези долу.

Храна и традиции

Люксембургците използват влиянието си от Франция и Германия за любовта си към храната и традиционната част на града е изпълнена с прекрасни старомодни месарници, сладкарници и магазини за шоколад и безброй ресторанти.

Place d’ Armes е чудесен пример със заведение за бързо хранене за вкъщи в единия край и ресторант със звезда Michelin в другия – всъщност 8 ресторанта имат 12 звезди Michelin между тях. Традиционните храни включват прекрасни шунки, картофени сладкиши, колбаси и силно захаросани сладкиши.

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече