fbpx

Вижте красивите селища на Пулия, Италия

Част от очарованието на Пулия е бавният ритъм на деня. Изгряващата звезда на Южна Италия има древни земеделски земи, обградени от избелен от слънцето пясъчен бряг и е мястото, където пътниците идват, за да избягат от динамиката на близката Тоскана.

Очакванията са тази красивата гама от частни вили в региона, много от тях със самостоятелни басейни и винаги с прекрасни гледки, да бъде популярна сред туристите и тази година, тъй като позволява социално дистанциране, без да се прави компромис с удоволствието от пътуването.

Вале д’Итрия

Вале д’Итрия, наричана още „долината на Трули“, има уникален приказен пейзаж, осеян с някогашни селски къщи, известни като Трули (множествено число на Труло). Тези причудливи сгради с покриви във формата на пчелен кошер са направени от камъни, които селяните пренесли от скалистите полета наоколо. Тези конструкции са лесни за изграждане и също толкова лесни за събаряне, ако е необходимо, и предлагат топлина през зимата и прохлада през летните месеци.

Тези фантастични Trulli, разположени в спокойната провинция на Пулия, са възстановени като ваканционни къщи със самостоятелни басейни.

Гаргано

Крайбрежието на Гаргано е осеяно с красиви рибарски селища, тъмни древни гори във вътрешността, фини пясъчни плажове и обградени от скалисти скали, тайнствени пещери и живописни заливи. Идеален е като център за еко туризъм и за почивка.

Най-популярното селище в Гаргано е средновековното Виесте. Удоволствие е да се разхождате из тесните му улички, минавайки покрай варосани къщи, в подножието на величествения замък от 13-ти век.

Ако обичате прясна риба, трябва да опитате вечеря в trabucco – традиционна дървена платформа за риболов, която се издига към морето от брега. Можете да наблюдавате процеса на риболов, да помагате, ако искате, и да се насладите на рибна вечеря, която ще ви остави с много приятни спомени.

Остуни

Остуни е красив бял град, подобен на лабиринт, на върха на хълм само на 8 километра от Адриатическо море. Пълен е с тесни улички и алеи, в които можете да прекарате години, като се изгубите, и изкачвайки стълбите, да се влюбвайки в зашеметяващите гледки.

Историческият център зад древните стени е дом на традиционни занаятчийски магазини, уютни кафенета и заведения за аперитиви, както и прекрасни ресторанти, за да опитате  перфектната местна вечеря. След това изпийте питие в един от модерните барове, където можете да се насладите на оживения италиански нощен живот в международна среда.

Бриндизи

Пристанището Бриндизи е под защитата на ЮНЕСКО. Градът е и домакин на логистичната база на ООН – центърът за мироопазващи операции.

В продължение на много години пристанището беше спирка за индийската поща от Лондон до Бомбай и беше домакин на личности като Върджил и Ганди.

Красивата му крайбрежна зона е пълна с ресторанти, които сервират местна и прясна храна. Старият град, наречен “Brindeasy” заради своя бавен и спокоен начин на живот, има очарованието на миналото.  Хората тук са изключително приятелски настроени и приветливи.

Бари, столицата на региона, е оживен прекрасен стар град. Бари Векия (старият град на Бари) е ограден град, построен върху полуостров, вдаден в морето. Разхождайки се по тесните улички, ще се почувствате като в нечия всекидневна. Улиците тук са места за общуване и всяка сутрин жените седят на маси, които правят orecchiette (малки уши), типичната за Апулия паста, приготвена чрез разточване на тестото на тънки кори, отрязване на парче и оформяне на ръка с впечатляващо бързо темпо.

Не пропускайте да опитате фокача! Това е типичен за този район плосък хляб с печени чери домати, маслини и местен зехтин.

Полиняно а Маре

Полиняно а Маре е сред най-живописните морски градове на Пулия и едно от най-важните древни селища в Пулия. Ефектно разположен на брега на Адриатическо море, той е построен на ръба на скалисто дере, нарязано с пещери.

За да имате наистина запомнящо преживяване, посетете Grotta Palazzese, луксозен ресторант с гледка към великолепно синьо-зелено море, издълбано от великолепни варовикови скали, които се намират на несравнимо място. Той очарова посетителите от векове.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More