fbpx

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия.

Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с око с разнообразни нюанси на синьо и тюркоаз. Погледнато от високо, това несъмнено е една от най-особените и очарователни красоти на региона. Това малко водно тяло се образува от дупка, която прониква в непознати дълбочини на Земята, изследвана от водолази, които стигнаха до 115 метра. Това природно карстово великолепие оставя всички посетители безмълвни.

Езерото е извън основните туристически маршрути, намира се в Милашево, близо до малко селце, наречено Четине. Може да се намери по пътека, която води направо от православна църква, а по-надолу по течението, недалеч от извора, се намират останките на една от най-старите хърватски църкви, която датира от 9 век.

Въпреки че това е местна тайна от години, много фотографи си проправят път към извора на река Цетине, за да направят въздушни снимки на този природен феномен.

Този извор извлича студена подпочвена вода и е източникът на река Цетина, която тече 101 километра чак до село Омис (известно с речен рафтинг и зиплайнинг), в района на Далмация на Адриатическо море . По пътя си преминава през дълбоките каньони при село Задварие, образуващи най-известните водопади на тази река.

Хърватия е дом на някои от най-красивите карстови пейзажи на земята, включително известния Национален парк Плитвички езера и Национален парк Крка.

Карстовите пейзажи са тези, при които основната скала се разтваря, за да създаде понори, потъващи потоци, пещери и извори. Някои от най-известните примери за гмуркачи и туристи са сенотите в Тулум и полуостров Юкатан в Мексико.

Този феномен е отговорен за създаването на този невероятен карстов извор, който служи като резервоар за река Цетине (най-богатата на вода река в Хърватия и най-дългата река в Далмация).

*снимки: Facebook

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече