fbpx

Влюбете се в Женева

Женева има незаслужената репутация на място, което е само за работа, без никакви забавления.  Но това не е така  – градът може да ви  разкрие много тайни – от изкуството до гастрономията. И много повече.

Женева активно култивира образ на мистерия и тайна. В края на краищата това е мястото, където дипломатите преговарят за бъдещето на света зад затворени врати, а частните банкери броят богатства в облицовани с дърво офиси с изглед към езерото. Разкошни хотели са разположени на брега на водата и най-квалифицираните часовникари в света идват тук, за да практикуват своето сложно изкуство. Но въпреки богатството, което е значително, това не е град, отдаден на очевиден блясък. Откакто Калвин проповядва своята религиозна реформа тук през 1530 и 1540 г., която все още е неразделна част от личността на града, жителите му ценят дискретността пред показността, сливайки се с тълпата, вместо да се открояват.

Местните се гордеят с ефективността и точността (не закъснявайте за вечеря!), но тук няма нищо от хаотичната суматоха на други международни центрове. Зад непретенциозната фасада Женева кипи от креативност и иновации. Готвачи, дизайнери, предприемачи и свободомислещи избират Женева заради безграничните възможности, които градът предлага.

Задушна и хладна, прагматична и игрива, динамична и безгрижна, космополитна и ограничена: Женева е сноп от противоречия. Но тъй като градът постоянно опровергава очакванията, посетителите никога не знаят какви изненади ги очакват на всеки ъгъл.

Jet d’eau или фонтанът на Женевското езеро, който бълва вода на 140 метра във въздуха, олицетворява дихотомията на Женева. Проектиран като функционален клапан за освобождаване на налягането от хидравлична електроцентрала, която доставя електричество на разрастващия се град (първоначално пуснат само в неделя, когато предприятията са затворени и търсенето е по-ниско), властите осъзнали, че е атракция и го преместили на сегашното място през 1891 г., където се превръща в един от най-разпознаваемите символи на града и най-фотографираната му атракция. Разгледайте го отблизо от един от круизите с гребни параходи и останете на лодката, за да обиколите величествените домове и села около езерото. 

След като видите града от водата, можете да изберете друга оригинална форма на транспорт, която отразява любовта на жителите на Женева към околната среда. Покритите таксита-велосипеди превозват до двама души из центъра, минавайки по велоалеи, използвайки човешката сила и екологични електрически двигатели.

Ако искате да се насладите на изкуството, можете да помолите шофьора си да се насочи към Quartier des Bains, където ще намерите галерии като Le commun, спонсорирано от града място за млади художници, където да показват работата си. Ако търсите нещо малко по-нестандартно, опитайте L’Usine, преустроена фабрика, в която се помещават ателиета, нощен клуб и дори фризьорски салон. Други преустроени индустриални пространства, използвани за изложби, са разположени на островите на Рона, която се влива в Женевското езеро, включително Halle Nord в бивш пазар и Quartier Libre, някога помпена станция и електроцентрала.

Ако искате да вземете у дома уникален сувенир, разгледайте щампите и плакатите в Galerie 123 (un, deux, trois). Жан-Даниел Клерк събира редки реклами от десетилетия, включително швейцарски продукти, туристически дестинации и дори съобщения за обществени услуги. Всяка част има история, която собственикът ще се радва да сподели.

Феновете на операта трябва да се насладят на представление в Grand Théâtre de Genève, който върна фоайето към предишния му блясък и добави най-съвременна технология зад кулисите. 24-метровият бар, използван за напиткив антракта, е най-дългият в града.

След като се насладите на изкуството, културата и историята, спрете в уютния домашен Le Verre à Monique за някои от най-добрите коктейли в les Bains. Резервирайте маса или рискувайте да пропуснете тяхното юзу (джин, юзу, джинджифил, плодове и горчица).

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече