fbpx

Влюбете се в Женева

Женева има незаслужената репутация на място, което е само за работа, без никакви забавления.  Но това не е така  – градът може да ви  разкрие много тайни – от изкуството до гастрономията. И много повече.

Женева активно култивира образ на мистерия и тайна. В края на краищата това е мястото, където дипломатите преговарят за бъдещето на света зад затворени врати, а частните банкери броят богатства в облицовани с дърво офиси с изглед към езерото. Разкошни хотели са разположени на брега на водата и най-квалифицираните часовникари в света идват тук, за да практикуват своето сложно изкуство. Но въпреки богатството, което е значително, това не е град, отдаден на очевиден блясък. Откакто Калвин проповядва своята религиозна реформа тук през 1530 и 1540 г., която все още е неразделна част от личността на града, жителите му ценят дискретността пред показността, сливайки се с тълпата, вместо да се открояват.

Местните се гордеят с ефективността и точността (не закъснявайте за вечеря!), но тук няма нищо от хаотичната суматоха на други международни центрове. Зад непретенциозната фасада Женева кипи от креативност и иновации. Готвачи, дизайнери, предприемачи и свободомислещи избират Женева заради безграничните възможности, които градът предлага.

Задушна и хладна, прагматична и игрива, динамична и безгрижна, космополитна и ограничена: Женева е сноп от противоречия. Но тъй като градът постоянно опровергава очакванията, посетителите никога не знаят какви изненади ги очакват на всеки ъгъл.

Jet d’eau или фонтанът на Женевското езеро, който бълва вода на 140 метра във въздуха, олицетворява дихотомията на Женева. Проектиран като функционален клапан за освобождаване на налягането от хидравлична електроцентрала, която доставя електричество на разрастващия се град (първоначално пуснат само в неделя, когато предприятията са затворени и търсенето е по-ниско), властите осъзнали, че е атракция и го преместили на сегашното място през 1891 г., където се превръща в един от най-разпознаваемите символи на града и най-фотографираната му атракция. Разгледайте го отблизо от един от круизите с гребни параходи и останете на лодката, за да обиколите величествените домове и села около езерото. 

След като видите града от водата, можете да изберете друга оригинална форма на транспорт, която отразява любовта на жителите на Женева към околната среда. Покритите таксита-велосипеди превозват до двама души из центъра, минавайки по велоалеи, използвайки човешката сила и екологични електрически двигатели.

Ако искате да се насладите на изкуството, можете да помолите шофьора си да се насочи към Quartier des Bains, където ще намерите галерии като Le commun, спонсорирано от града място за млади художници, където да показват работата си. Ако търсите нещо малко по-нестандартно, опитайте L’Usine, преустроена фабрика, в която се помещават ателиета, нощен клуб и дори фризьорски салон. Други преустроени индустриални пространства, използвани за изложби, са разположени на островите на Рона, която се влива в Женевското езеро, включително Halle Nord в бивш пазар и Quartier Libre, някога помпена станция и електроцентрала.

Ако искате да вземете у дома уникален сувенир, разгледайте щампите и плакатите в Galerie 123 (un, deux, trois). Жан-Даниел Клерк събира редки реклами от десетилетия, включително швейцарски продукти, туристически дестинации и дори съобщения за обществени услуги. Всяка част има история, която собственикът ще се радва да сподели.

Феновете на операта трябва да се насладят на представление в Grand Théâtre de Genève, който върна фоайето към предишния му блясък и добави най-съвременна технология зад кулисите. 24-метровият бар, използван за напиткив антракта, е най-дългият в града.

След като се насладите на изкуството, културата и историята, спрете в уютния домашен Le Verre à Monique за някои от най-добрите коктейли в les Bains. Резервирайте маса или рискувайте да пропуснете тяхното юзу (джин, юзу, джинджифил, плодове и горчица).

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече