fbpx

Възродени от светлини: известни места – такива, каквито не сме ги виждали

oт Теодора Николова

Харесвам метафорите, които създава нидерландското студио Drift. Следя ги от години. Оборват аргументите, че високите технологии са дехуманизиращи. Изграждат метафорите си именно с тях, и те, метафорите, са дълбоко хуманни, поетични, красиви, деликатни и силни, ясно четими и загадъчни като естеството, като природата. Помня дишащите им цветя – инсталацията Meadow.

Помня Social Sacrifice – шлейфът от 100-те светещи дрона, реещ се като пасаж рибки в базиликата Сан Лоренцо във Венеция.

Сега със светещи дронове са “доизградили” Саграда Фамилия и са “възстановили” разрушената горна част на пръстена на Колизеума. Ефимерни светлинни конструкти – мечтание за бъдеще и минало… Помиряващи ги.

Заобиколен от вода от три страни, Elbphilharmonie предлага пълно изживяване, съставено от музика, архитектура и природа. За да отбележи петата годишнина от новата емблема на Хамбург, нидерландското дизайнерско дуо DRIFT от Амстердам освети града със своите международно признати светлинни и кинетични скулптури. От януари до май тази година в Hamburg’s Museum für Kunst und Gewerbe (Музей на изкуствата и занаятите) се проведе изложба, посветена на работата на DRIFT. А през април фасадата на Elbphilharmonie беше осветена от специално създадена светлинна инсталация за отбелязване на петата годишнина на концертната зала.

През юли 2019 светещото ято беше част представление на остров Мерит, Флорида, домът на космическия център Кенеди. Персонализирана итерация на Franchise Freedom беше направена, за да помогне на НАСА да отпразнува 50-ата годишнина от кацането на Аполо 11 на Луната.

Lonneke Gordijn и Ralph Nauta от дуото Drift имаха помощ този път: Duran Duran превърнаха песента си “The Universe Alone” в осемминутен оркестров аранжимент за съпровождащо изпълнение на живо под ефектните светлини:

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече