fbpx

Вълнуващи преходи през норвежките фиорди

Повечето туристи имат поглед върху норвежките фиорди от палубата на круизните кораби, но е много по-полезно да тръгнете пеша и да изследвате тази красива природа. Разбира се, трябва да имате предвид, че разходките включват големи изкачвания и спускания, започвайки и завършвайки от ръба на фиорда. Вълнуващо е, но не е за хора със слаби сърца.

Можете да летите до Ставангер и да вземете там кола под наем. Това е красиво пристанище с ветроходни лодки с високи мачти и редици от бели дървени къщи от 18 век, издигащи се от ръба на водата. Обикновено е пълно с круизни кораби, но пандемията спря това.

Това е норвежкият петролен град, нефтените находища в Северно море са недалеч, а приходите поддържат няколко ресторанта от висок клас. Тук можете да се наистина да се нахраните добре.

Preikestolen (The Pulpit Rock) – 4 часа с връщането

Норвегия има няколко дълги пътни тунела и можете да се отправите на изток към Лисефиорд през тунела, който е  дълъг 42 км и един от най-красивите. Целта е скалата Preikestolen или Pulpit – високо над фиорда. Това е популярно място за изкачване сред хора от всички възрасти. Все пак започва стръмно, след това пресича блатисти участъци, преди да се стане равно на около 600 м.

От този момент започва лесната разходка през бели гранитни плочи със зашеметяваща гледка към фиорда отдолу. Самата скала стърчи във въздуха, високо над водата – и няма огради или предпазни парапети. По-смелите отиват до самия ръба, изпълнявайки предизвикващи световъртеж акробатики,само за да се заснемат там. След като направите спиращи дъха кадри, можете спокойно да се върнете в Ставангер.

Trollpikken – 2 часа с връщането

Тръгнете на юг, следвайки брега, може да има мъгла, през която да минете покрай малки рибарски селища и самотни фарове. В миналото това е било известно като най-опасното крайбрежие в Норвегия, но днес е път за приятно и живописно шофиране.

След час стигате до атрактивното пристанище Егерсунд и завивате навътре в сушата. Тесен път води до малък паркинг, където оставяте автомобила и тръгвате пеша към хълмове.

Днес няма фиорди, само участъци от вода, изпълнили блатистия пейзаж. Това е лесно изкачване нагоре и точно след малко езеро се изправяте лице в лице с Trollpikken, огромна изправена скална издатина, кръстена на интимната анатомия на трол. Вандали през 90-те години заложили експлозиви в основата му с катастрофален ефект, но след това е издигнат наново.

Trolltunga – 8 часа с връщането

Карайки още по-на север, можете да стигнете до индустриалния град Ода, на върха на Хардангерфиорд, вторият по дължина фиорд в Норвегия. Това е добра база за разглеждане на националния парк Folgefonna и изкачване до Trolltunga – езикът на троловете. Това е един от най-известните походи в Норвегия, отчасти поради дължината си, тъй като трябва да отделите 8-12 часа за връщане. Затова още на разсъмване туристи вече се събират на паркинга, готови да се възползват максимално от дневната светлина.

От време на време може да вали, бъдете подготвени. Ще се изкачите по широк път, покрай малки езера и водопади. Когато мъглата се вдигне – от време на време, се вижда  езерото Ringedalsvatnet отдолу.  „Езикът на трола” е масивна скална плоча, стърчаща от скала на 700 метра над езерото и се стига до нея за около 4 часа. Променящата се видимост го прави още по-впечатляващ и си заслужава да направите снимки от почти самия ръб на скалата.

Берген

Ако от Ода тръгнете на северозапад, ще стигнете до Берген, като по пътя можете да спрете да опитате ябълков сок в Спилдегарден. Хардангерфиорд има микроклимат, който го прави идеален за овощни дървета и през повечето години има отлична реколта. Точно извън града се намира Steinsdalsfossen – друг впечатляващ водопад, под който можете да се разходите.

Самият град Берген е интересен, но наоколо има още привлекателни места за изкачване. имам Можете са вземете кабинков лифт от Fløibanen, за да стигнете до връх Mt Fløyen на 320 м, откъдето можете да се насладите на друга невероятната гледка. Добре маркирани туристически пътеки водят към гората и хълмовете. Ако не сте уморени – разходете се още.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

TОП 5 природни чудеса на гръцките острови

Гръцките острови са известни с много неща. Понякога заради техната уникална култура или история, понякога заради плажовете и нощния живот. Но има едно нещо, което често забравяме – пейзажите, които ще посрещнат хората, когато пристигнат. Всеки остров има своя собствена специфика. Някои са издигнати над останалите не само с природната си красота, но и с […]

прочетете повече