Вълнуващи преходи през норвежките фиорди

Повечето туристи имат поглед върху норвежките фиорди от палубата на круизните кораби, но е много по-полезно да тръгнете пеша и да изследвате тази красива природа. Разбира се, трябва да имате предвид, че разходките включват големи изкачвания и спускания, започвайки и завършвайки от ръба на фиорда. Вълнуващо е, но не е за хора със слаби сърца.

Можете да летите до Ставангер и да вземете там кола под наем. Това е красиво пристанище с ветроходни лодки с високи мачти и редици от бели дървени къщи от 18 век, издигащи се от ръба на водата. Обикновено е пълно с круизни кораби, но пандемията спря това.

Това е норвежкият петролен град, нефтените находища в Северно море са недалеч, а приходите поддържат няколко ресторанта от висок клас. Тук можете да се наистина да се нахраните добре.

Preikestolen (The Pulpit Rock) – 4 часа с връщането

Норвегия има няколко дълги пътни тунела и можете да се отправите на изток към Лисефиорд през тунела, който е  дълъг 42 км и един от най-красивите. Целта е скалата Preikestolen или Pulpit – високо над фиорда. Това е популярно място за изкачване сред хора от всички възрасти. Все пак започва стръмно, след това пресича блатисти участъци, преди да се стане равно на около 600 м.

От този момент започва лесната разходка през бели гранитни плочи със зашеметяваща гледка към фиорда отдолу. Самата скала стърчи във въздуха, високо над водата – и няма огради или предпазни парапети. По-смелите отиват до самия ръба, изпълнявайки предизвикващи световъртеж акробатики,само за да се заснемат там. След като направите спиращи дъха кадри, можете спокойно да се върнете в Ставангер.

Trollpikken – 2 часа с връщането

Тръгнете на юг, следвайки брега, може да има мъгла, през която да минете покрай малки рибарски селища и самотни фарове. В миналото това е било известно като най-опасното крайбрежие в Норвегия, но днес е път за приятно и живописно шофиране.

След час стигате до атрактивното пристанище Егерсунд и завивате навътре в сушата. Тесен път води до малък паркинг, където оставяте автомобила и тръгвате пеша към хълмове.

Днес няма фиорди, само участъци от вода, изпълнили блатистия пейзаж. Това е лесно изкачване нагоре и точно след малко езеро се изправяте лице в лице с Trollpikken, огромна изправена скална издатина, кръстена на интимната анатомия на трол. Вандали през 90-те години заложили експлозиви в основата му с катастрофален ефект, но след това е издигнат наново.

Trolltunga – 8 часа с връщането

Карайки още по-на север, можете да стигнете до индустриалния град Ода, на върха на Хардангерфиорд, вторият по дължина фиорд в Норвегия. Това е добра база за разглеждане на националния парк Folgefonna и изкачване до Trolltunga – езикът на троловете. Това е един от най-известните походи в Норвегия, отчасти поради дължината си, тъй като трябва да отделите 8-12 часа за връщане. Затова още на разсъмване туристи вече се събират на паркинга, готови да се възползват максимално от дневната светлина.

От време на време може да вали, бъдете подготвени. Ще се изкачите по широк път, покрай малки езера и водопади. Когато мъглата се вдигне – от време на време, се вижда  езерото Ringedalsvatnet отдолу.  „Езикът на трола” е масивна скална плоча, стърчаща от скала на 700 метра над езерото и се стига до нея за около 4 часа. Променящата се видимост го прави още по-впечатляващ и си заслужава да направите снимки от почти самия ръб на скалата.

Берген

Ако от Ода тръгнете на северозапад, ще стигнете до Берген, като по пътя можете да спрете да опитате ябълков сок в Спилдегарден. Хардангерфиорд има микроклимат, който го прави идеален за овощни дървета и през повечето години има отлична реколта. Точно извън града се намира Steinsdalsfossen – друг впечатляващ водопад, под който можете да се разходите.

Самият град Берген е интересен, но наоколо има още привлекателни места за изкачване. имам Можете са вземете кабинков лифт от Fløibanen, за да стигнете до връх Mt Fløyen на 320 м, откъдето можете да се насладите на друга невероятната гледка. Добре маркирани туристически пътеки водят към гората и хълмовете. Ако не сте уморени – разходете се още.

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More