В Барселона през септември

Винаги оживеният и красив град Барселона е една от най-впечатляващите дестинации в Испания, а септември е идеалното време да го посетите. Имайте предвид обаче, че тълпите туристи, които са дошли за лятната си ваканция тук, не намаляват, особено около местните забележителности като La Sagrada Familia, и често можете да не успеете дя влезете там, където желаете. Затова най-добре резервирайте билети предварително.

Улиците в популярни райони като историческите Бари Готик и Ла Рамбла могат да бъдат толкова пренаселени през разгара на сезона, че по-голямата част от времето ви отива в усилия да стигнете от точка А до точка Б. Притесненията от тълпата намаляват през септември, когато все пак има по-малко туристи, така че можете да се насладите на всички атракции и преживявания с по-малко хора наоколо и при по-поносими температури в сравнение с летните.

В края на месеца можете да се насладите на La Merce – празник с ежедневни паради, акробати и забавления.

Определят Парка Гюел като е едно от архитектурните бижута на Барселона и един от най-впечатляващите обществени паркове в света. Проектиран от от Антонио Гауди по поръчка от испанския индустриален магнат Еузеби Гюел, който е възнамерявал да създаде модерен жилищен комплекс, разположен на един от хълмовете на града, където човек може да избяга от забързаното градско ежедневие и да намери спасение сред природата. Трябвало да бъдат построени над 60 еднофамилни къщи, заобиколени от огромен парк. Планирането и строежът продължават между 1900г. и 1914г. Проектът обаче бил прекалено радикален за времето и и поради това неуспешен. От планираните къщи били построени едва две, в една от които живял самият Гауди. През 1922. Имотът е закупен от градския съвет на Барселона и по-късно е превърнат в обществен парк.

Още с влизането в парка чувството за реалност сякаш изчезва. Човек попада след множество колони във формата на палми, борове, кактуси, каменни късове, превърнати в тераси. Тук е и най-дългата пейка във формата на морска змия. Гауди е бил запален любител на гръцката митология, което обяснява изобилието от гущери и дракони. Огромна терасата, замислена като пазар за обитателите на жилищния комплекс, предлага спираща дъха гледка към града.

Голям гущер, обсипан с множество разноцветни керамични плочици стой основата и сякаш пази входа към нея. От замислените къщи са построени едва две, но приличат на захарните къщички от приказка – с неравни покриви и многоцветни плочки. В едната от тях в продължение на 10 години е живял самият Гауди. Сега тя е превърната в музей и в нея могат да се видят различни мебели проектирани от него.

Не пропускайте да разгледате обаче и другите къщи, проектирани от Гауди в Барселона. Както и препълнените с туристи площади Испания и Каталуния.

Но! Внимавайте! Особено в метрото и по станциите му. Барселона е градът с може би най-много джебчии в Европа. Затова бъдете наситина внимателни. И не носете на едно място пари и документи. Или не взимайте с вас по време на разходка всичките си пари.

Приятен престой във впечатляващата Барселона!

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More