fbpx

В Берлин: първо тест, после на нощен клуб

Шест берлински клуба се включиха в експеримент с COVID-19 този уикенд, за да проверят дали PCR изследването може да помогне за отварянето на нощния живот по време на пандемията.

Пилотното събитие „Рестартиране на клубната култура“ е инициирано от Сенатския отдел за култура заедно с учени от градската болница Шарите.

Участниците на възраст над 18 години трябваше да си направят PCR тест за COVID-19 в петък. Ако резултатът от този тест беше отрицателен, те получиха входен билет за нощен клуб.

Шест клуба учатваха в експеримента с програми в петък и събота, на които участниците можеха да присъстват.

Уловката? Всички участници трябва да направят втори PCR тест седмица по-късно на 13 август, въпреки че са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19.

Идеатя е пълно завръщане към клубния живот преди пандемията: без маски, без дистанция и с претъпкани дансинги.

Около 20 заведения са кандидатствали за участие в проекта, но само шест са избрани въз основа на вентилационни системи, кварталите на града и музикалния им жанр.

Ограничените билети струваха 15 евро (в допълнение към депозит от 10 евро, който ще бъде възстановен) и бързо се разпродадоха в клубовете.

Надеждата е с това изследване да се определи как безопасно да се отворят отново нощните клубове. Ако никой не се зарази по време на парти уикенда, тестовата структура може да се използва за подобни събития в бъдеще.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More