В Берлин: първо тест, после на нощен клуб

Шест берлински клуба се включиха в експеримент с COVID-19 този уикенд, за да проверят дали PCR изследването може да помогне за отварянето на нощния живот по време на пандемията.

Пилотното събитие „Рестартиране на клубната култура“ е инициирано от Сенатския отдел за култура заедно с учени от градската болница Шарите.

Участниците на възраст над 18 години трябваше да си направят PCR тест за COVID-19 в петък. Ако резултатът от този тест беше отрицателен, те получиха входен билет за нощен клуб.

Шест клуба учатваха в експеримента с програми в петък и събота, на които участниците можеха да присъстват.

Уловката? Всички участници трябва да направят втори PCR тест седмица по-късно на 13 август, въпреки че са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19.

Идеатя е пълно завръщане към клубния живот преди пандемията: без маски, без дистанция и с претъпкани дансинги.

Около 20 заведения са кандидатствали за участие в проекта, но само шест са избрани въз основа на вентилационни системи, кварталите на града и музикалния им жанр.

Ограничените билети струваха 15 евро (в допълнение към депозит от 10 евро, който ще бъде възстановен) и бързо се разпродадоха в клубовете.

Надеждата е с това изследване да се определи как безопасно да се отворят отново нощните клубове. Ако никой не се зарази по време на парти уикенда, тестовата структура може да се използва за подобни събития в бъдеще.

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
изкуство любопитно

200 забележителни речи – в книга

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази […]

Read More
любопитно

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци. 1. Завивайте ги по време на разходкаМоже да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо […]

Read More