fbpx

В много европейски градове: по тениска през януари

Някои жители на Европа празнуваха Нова година по тениски. Страните от целия континент отбелязват най-топлото начало на годината, измервано някога. Времето принуди ски курортите да затворят пистите, с по-рядка от обикновено снежна покривка, или направо липсваща.

В крайбрежния испански град Сан Себастиан жителите смениха палта с тениски и се отправиха към плажа, за да поплуват. В Рим туристи и местни се разхождаха на слънчеви лъчи в леки пуловери. А в ниските райони на Пиренеите липсата на снеговалеж принуди някои френски ски курорти да затворят пистите.

Необичайно топлите начални дни на януари счупиха десетки метеорологични рекорди в цяла Европа. Метеоролозите нарекоха затоплянето и рекордите „смайващи“, тъй като няколко страни отбелязват най-горещото начало на годината, измервано някога.

В Брест, Беларус, например, температурите обикновено се движат около точката на замръзване, но на Нова година те достигат рекордните 15,9 по Целзий. Температурите в Чешката република в понеделник, според националната метеорологична служба счупиха рекордите отпреди най-малко 30 години в 90 от 162 станции в страната.

Жителите на Варшава се насладиха на най-мекото начало на годината от 1999 г. насам, с висока температура от близо 16 градуса. Латвия, Литва и Холандия също преживяха рекордна топлина на Нова година. Франция регистрира най-топлата зимна нощ от 1947 г. точно преди Нова година, съобщи Météo France, националната синоптична служба на страната.

Въпреки че температурите се охладиха през последните дни в някои райони, несезонната топлина ограничи годината на вече исторически върхове, като Великобритания, Франция и Испания обявиха, че 2022 г. вероятно ще бъде най-горещата година в историята след лято на горещи вълни.

Въпреки че обвързването на една гореща вълна или затопляне с изменението на климата изисква анализ, ясно е, че глобалното затопляне кара горещите вълни по света да стават по-горещи, по-чести и по-дълготрайни.

Нехарактерното затопляне наруши някои сезонни дейности и остави мнозина объркани.

Това принуди някои ски курорти в ниско разположени планински вериги като Пиренеите и Вогезите да затворят пътеки по време на пиковия си сезон. В курортите със средна надморска височина в Северните Алпи валеше дъжд вместо обичайния сняг по Коледа. Експерти казват, че това очевидно е необичайно, но не е безпрецедентно.

В Швейцария, където температурите достигнаха рекордните 20 градуса, на север от Алпите на Нова година, швейцарският курорт Аделбоден-Ленк, който ще бъде домакин на Световната купа по ски следващия уикенд, донесе изкуствен сняг.

Необичайната жега в Северна Испания, която обикновено е една от най-дъждовните области в страната, накара регионалното правителство на Нова година да издаде извънреден сигнал, позовавайки се на опасност от горски пожари.

В Германия едно заглавие гласеше: „Време за тениски в новогодишната нощ в Бавария“. В нормална година посетителите на коледните базари в региона се бореха със студа с греяно вино. В Мюнхен температурата в новогодишната нощ беше над 68 градуса, най-високата, измервана някога на тази дата.

Бързо движеща се, топла въздушна маса от тропическия Атлантик се насочи към Западна и Централна Европа, предизвиквайки необичайната топлина. Въздухът също така е черпил топлина от океана, който се затопля от абсорбирането на газове, изхвърлени в атмосферата. „Всичко е по-топло, океанът е по-топъл и следователно целият въздух, идващ от океана, е по-топъл”, твърдят еколози.

Във Великобритания също имаше по-високи от обичайните температури, като рекордните 16 градуса бяха регистрирани в Лондон на Нова година, според метеорологичната служба.

„Температурите, наблюдавани в Европа, са потресаващи. Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни”, коментират британски мeтеоролози.

По-високите температури в Европа идват, след като арктическият въздух покри Съединените щати миналия месец, донасяйки минусови температури и смъртоносна виелица, която погреба части от страната. Възможно е да има „слаба до средна“ връзка между тази буря и топлото време в Европа, коментират експерти.

Топлото време ще продължи още няколко дни. Но после – май най-после идва зимата.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече