fbpx

В Непал през септември

Времето е важно по много причини, когато обмисляте пътуване до Непал, а септември е един от най -добрите месеци. Това е чудесно време за посещение, за да се разходите и да избегнете тълпите, които могат да причинят забавяне и влошаване на предвижването по пътеките през натоварените месеци. Септември е идеален за пътуване в региона, защото валежите са по-малко и въздухът е по-хладен.

Непал е изненадващо разнообразна страна, която привлича посетители по много причини. Някои идват заради планините и искат да се изкачат или да се разхождат в Хималаите, други са заинтригувани от културата и известния град Катманду, а трети идват с надеждата да намерят някакво духовно пробуждане. Непал може да бъде адреналиново приключение, културно отваряне на очите, променящо живота преживяване или всичко това заедно.

Повечето пътници прекарват известно време в Катманду, посещавайки свещени и исторически забележителности и след това се отправят към други части на страната. Някои от най -добрите места за посещение извън столицата са Националният парк Читван за разглеждане на диви животни и крайбрежният град Покхара, популярен район за преходи.

Пътуващите ще открият разнообразни възможности в Непал, като най-важните области са регионите Еверест, Анапурна и Лангтанг.

Катманду

Катманду, столицата и най-големия град в Непал, е като никой друг град в света. Разположените в сърцето на града сгради са w ярък контраст с оживената атмосфера, която цари по улиците. Миризмата на тамян се носи от магазините, докато уличните продавачи продават стоките си, а хората се занимават с ежедневието си, всичко на фона на исторически храмове и резбовани статуи.

В продължение на няколкостотин години Катманду беше един от трите съперничещи кралски града, заедно с Бхактапур и Патан. Разположени в непосредствена близост един до друг, днес и трит функционират заедно.

Акцентът на Катманду отдавна е площад Дурбар, най-големият от дворцовите площади в трите кралски града и обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Храмове и паметници с различни форми, размери, стилове и вярвания могат да бъдат намерени тук.

Площад Дурбар в Катманду сериозно пострада при земетресението през 2015 г., като много сгради бяха непоправимо разрушени, но все още остава специално място за посещение.

Бхактапур

Бхактапур, третият от „кралските градове“, се намира на стария търговски път за Тибет, точно извън Катманду. За Бхактапур търговският път беше едновременно артериална връзка и основен източник на богатство. Относителната му отдалеченост позволява на града да се развива независимо и по начини, които го отличават от другите два града.

За разлика от Патан и Катманду, населението на Бхактапур е предимно индуско. Най-доброто място, от което да започнете обиколка на града, е площад Дърбар, където освен кралския дворец са разположени и няколко храма. Целият район е обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Много от сградите на площад Дърбар в Бхактапур също бяха повредени при земетресението през 2015 г., в основните храмове на места все още текат ремонти.

Анапурна

Анапурна е един от най-популярните туристически региони в Непал, с опции за маршрути, които варират от няколко дни до няколко седмици. Три основни маршрута в регион Анапурна се пресичат и комбинират на места и можете да изберете да направите част или промяна на маршрутите. Те са добре маркирани и лесни за следване.

Веригата Анапурна около планината Анапурна отнема около 21 дни и е невероятно популярна сред хората, които имат достатъчно време. Този маршрут понякога се нарича “Apple Pie Circuit”, поради факта, че повечето от чайните по маршрута правят своя собствена версия на пържен ябълков пай.

Популярна туристическа дестинация в този регион, често предлагана в туристически пакети в комбинация с веригата Анапурна, е преходът към Poon Hill (3210 метра) близо до Горепани. Повечето туристи се опитват да бъдат на Poon Hill рано, за да видят изгрева и зашеметяващата гледка към Dhaulagiri, Annapurna South, Machapuchare и Singa Chuli.

Светилището Анапурна се e сгушило между върховете на Анапурна и ви трябват пет дни, за да достигнете. Муктинат е на път за Анапурнa и се превърна в самостоятелна дестинация. Маршрутът Muktinath минава през долината Кали Гандаки на източния фланг на Анапурна и отнема седем дни. Северно от Муктинат се намира Мустанг, малък регион, който е отворен за туристи едва през 1992 г. Този район има своя впечатляваща култура.

Районът Анапурна е обявен за защитена зона през 1986 г. Най -важното е, че той има добра инфраструктура, за да улеснява многобройните туристи, които преминават през този район. Пътеките са добре поддържани, а храната и естата за нощувка са в изобилие.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

TОП 5 природни чудеса на гръцките острови

Гръцките острови са известни с много неща. Понякога заради техната уникална култура или история, понякога заради плажовете и нощния живот. Но има едно нещо, което често забравяме – пейзажите, които ще посрещнат хората, когато пристигнат. Всеки остров има своя собствена специфика. Някои са издигнати над останалите не само с природната си красота, но и с […]

прочетете повече