В търсене на парчета от норвежкия метеорит

В Норвегия любители и ентусиасти продължават да търсят къде точно е паднал метеоритът, който в неделя освети небето над северната държава.  Охранителни камери са заснели как метеоритът избухва в небето. Жители на Осло казват, че ударната вълна от взрива е отворила прозорците и вратите на къщите им.

„Необичайно голям метеор“ освети за кратко Южна Норвегия в неделя, създавайки зрелищен звуков и светлинен спектакъл, докато прелиташе в небето, а част от него може би е паднала на ударила Земята, вероятно недалеч от столицата Осло, твърдят експерти.

Уеб камера в Холместранд, южно от Осло, засне огнена топка, която пада от небето и изригва в ярка светкавица, която осветява яхтено пристанище.

Норвежката метеорна мрежа анализира видеозаписи и други данни в неделя, за да се опита да определи произхода и дестинацията на метеора.

Предварителните данни показват, че метеорит може би е ударил Земята в голяма гориста местност, наречена Finnemarka, на 60 км западно от столицата Осло. До неделя следобед не бяха открити отломки и предвид трудния терен търсенето на възможни отломки може да отнеме „около 10 години“, твърдят някои експерти.

Метеорът е прелетял със скорост 15-20 км в секунда и е осветил нощното небе за пет до шест секунди. Някои очевидци разказват, че са усетили по-силен вятър, дължащ се на метеора, предизвикващ вълна под налягане.

„Това, което видяхме, е голямо парче скала, движеща се между Марс и Юпитер, което е в  нашият астероиден пояс. И когато то избухне, създава тътен, светлина и голямо вълнение сред нас (eкспертите) и може би някакъв страх сред другите “, коментира изследователят Мартин Билет.

Засега няма съобщения за щети или пострадали хора.

Метеор, който експлодира над централна Русия в близост до град Челябинск през 2013 г., падна като дъжд от огнени топки върху огромна площ и предизвика ударна вълна, която разби прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

Метеоритът над Челябинск

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More