fbpx

В търсене на парчета от норвежкия метеорит

В Норвегия любители и ентусиасти продължават да търсят къде точно е паднал метеоритът, който в неделя освети небето над северната държава.  Охранителни камери са заснели как метеоритът избухва в небето. Жители на Осло казват, че ударната вълна от взрива е отворила прозорците и вратите на къщите им.

„Необичайно голям метеор“ освети за кратко Южна Норвегия в неделя, създавайки зрелищен звуков и светлинен спектакъл, докато прелиташе в небето, а част от него може би е паднала на ударила Земята, вероятно недалеч от столицата Осло, твърдят експерти.

Уеб камера в Холместранд, южно от Осло, засне огнена топка, която пада от небето и изригва в ярка светкавица, която осветява яхтено пристанище.

Норвежката метеорна мрежа анализира видеозаписи и други данни в неделя, за да се опита да определи произхода и дестинацията на метеора.

Предварителните данни показват, че метеорит може би е ударил Земята в голяма гориста местност, наречена Finnemarka, на 60 км западно от столицата Осло. До неделя следобед не бяха открити отломки и предвид трудния терен търсенето на възможни отломки може да отнеме „около 10 години“, твърдят някои експерти.

Метеорът е прелетял със скорост 15-20 км в секунда и е осветил нощното небе за пет до шест секунди. Някои очевидци разказват, че са усетили по-силен вятър, дължащ се на метеора, предизвикващ вълна под налягане.

„Това, което видяхме, е голямо парче скала, движеща се между Марс и Юпитер, което е в  нашият астероиден пояс. И когато то избухне, създава тътен, светлина и голямо вълнение сред нас (eкспертите) и може би някакъв страх сред другите “, коментира изследователят Мартин Билет.

Засега няма съобщения за щети или пострадали хора.

Метеор, който експлодира над централна Русия в близост до град Челябинск през 2013 г., падна като дъжд от огнени топки върху огромна площ и предизвика ударна вълна, която разби прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

Метеоритът над Челябинск

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече