fbpx

В търсене на парчета от норвежкия метеорит

В Норвегия любители и ентусиасти продължават да търсят къде точно е паднал метеоритът, който в неделя освети небето над северната държава.  Охранителни камери са заснели как метеоритът избухва в небето. Жители на Осло казват, че ударната вълна от взрива е отворила прозорците и вратите на къщите им.

„Необичайно голям метеор“ освети за кратко Южна Норвегия в неделя, създавайки зрелищен звуков и светлинен спектакъл, докато прелиташе в небето, а част от него може би е паднала на ударила Земята, вероятно недалеч от столицата Осло, твърдят експерти.

Уеб камера в Холместранд, южно от Осло, засне огнена топка, която пада от небето и изригва в ярка светкавица, която осветява яхтено пристанище.

Норвежката метеорна мрежа анализира видеозаписи и други данни в неделя, за да се опита да определи произхода и дестинацията на метеора.

Предварителните данни показват, че метеорит може би е ударил Земята в голяма гориста местност, наречена Finnemarka, на 60 км западно от столицата Осло. До неделя следобед не бяха открити отломки и предвид трудния терен търсенето на възможни отломки може да отнеме „около 10 години“, твърдят някои експерти.

Метеорът е прелетял със скорост 15-20 км в секунда и е осветил нощното небе за пет до шест секунди. Някои очевидци разказват, че са усетили по-силен вятър, дължащ се на метеора, предизвикващ вълна под налягане.

„Това, което видяхме, е голямо парче скала, движеща се между Марс и Юпитер, което е в  нашият астероиден пояс. И когато то избухне, създава тътен, светлина и голямо вълнение сред нас (eкспертите) и може би някакъв страх сред другите “, коментира изследователят Мартин Билет.

Засега няма съобщения за щети или пострадали хора.

Метеор, който експлодира над централна Русия в близост до град Челябинск през 2013 г., падна като дъжд от огнени топки върху огромна площ и предизвика ударна вълна, която разби прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

Метеоритът над Челябинск

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече