fbpx

В търсене на парчета от норвежкия метеорит

В Норвегия любители и ентусиасти продължават да търсят къде точно е паднал метеоритът, който в неделя освети небето над северната държава.  Охранителни камери са заснели как метеоритът избухва в небето. Жители на Осло казват, че ударната вълна от взрива е отворила прозорците и вратите на къщите им.

„Необичайно голям метеор“ освети за кратко Южна Норвегия в неделя, създавайки зрелищен звуков и светлинен спектакъл, докато прелиташе в небето, а част от него може би е паднала на ударила Земята, вероятно недалеч от столицата Осло, твърдят експерти.

Уеб камера в Холместранд, южно от Осло, засне огнена топка, която пада от небето и изригва в ярка светкавица, която осветява яхтено пристанище.

Норвежката метеорна мрежа анализира видеозаписи и други данни в неделя, за да се опита да определи произхода и дестинацията на метеора.

Предварителните данни показват, че метеорит може би е ударил Земята в голяма гориста местност, наречена Finnemarka, на 60 км западно от столицата Осло. До неделя следобед не бяха открити отломки и предвид трудния терен търсенето на възможни отломки може да отнеме „около 10 години“, твърдят някои експерти.

Метеорът е прелетял със скорост 15-20 км в секунда и е осветил нощното небе за пет до шест секунди. Някои очевидци разказват, че са усетили по-силен вятър, дължащ се на метеора, предизвикващ вълна под налягане.

„Това, което видяхме, е голямо парче скала, движеща се между Марс и Юпитер, което е в  нашият астероиден пояс. И когато то избухне, създава тътен, светлина и голямо вълнение сред нас (eкспертите) и може би някакъв страх сред другите “, коментира изследователят Мартин Билет.

Засега няма съобщения за щети или пострадали хора.

Метеор, който експлодира над централна Русия в близост до град Челябинск през 2013 г., падна като дъжд от огнени топки върху огромна площ и предизвика ударна вълна, която разби прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

Метеоритът над Челябинск

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More