fbpx

Генуа за един ден – какво да видим?

На всеки ъгъл, във всяка малка уличка просто трябва да насочите погледа си към небето, за да забележите фасадите на разкошни сгради, които няма да забележите, ако се разсеете. А ако сте достатъчно любопитни, ще откриете, че навсякъде има нещо, което ще привлече вниманието ви и ще ви остави без думи.

Поради тези много красиви неща, които трябва да видите, трябва да направите избор, особено ако нямате много време и сте решили да посетите града за ден.

Пиаца дела Витория Генуа
10:00

Като оставите жп гара Genova Brignole зад себе си, ще видите голям градски площад пред вас: Piazza della Vittoria.

Точно в средата й, заобиколена от зеленина, се издига масивна триумфална арка, посветена на падналите през Първата световна война генуезци.

На заден план можете да видите стълбището на Каравелата, където красиви цветни декорации представляват трите каравели на Христофор Колумб.

Via XX Settembre: търговската улица
10:30

Завийте надясно и продължете към via XX Settembre (търговската улица), която свързва Piazza della Vittoria с Piazza de Ferrari (сърцето на града).

Разхождайки се до via XX Settembre, ще видите престижни магазини, елегантни кафенета и ще се разходите под известния Ponte Monumentale (монументалният мост).

Дръжте очите си нагоре, докато вървите през покритата пътека; ще забележите чудесни тавани и навсякъде ще видите характерните цветове на древното благородство на Генуа: черно и бяло.

Piazza De Ferrari: централният площад
11:30

След като сте изминали около 1 километър по улица с лек наклон, най-накрая ще се озовете на Пиаца де Ферари, централния площад и самото сърце на Генуа, където в средата се намира голям бронзов кръгъл фонтан.

Ако погледнете към небето и обърнете поглед надясно и наляво, можете да се насладите на четири сгради в еклектичен стил (които днес са фирми и институционални офиси), Palazzo Ducale (използван за изложби и конференции) и известния операта, театърът Карло Феличе, разрушен по време на Втората световна война и изцяло възстановен през следвоенния период.

Cattedrale di San Lorenzo
12:00

Продължете направо към via San Lorenzo, дълга улица, която върви леко надолу и минава покрай известната Cattedrale di San Lorenzo (главната катедрала на Генуа, изработена от черен и бял мрамор с два големи лъва пред входа) ).

Катедралата е построена между 1100 г. и края на 1300 г.; става известен, защото е бомбардиран от английския флот по време на Втората световна война.

Въпреки силния удар, бомбата пробива тавана, но не избухна – и днес все още е в красивата катедрала (да, можете да я видите и дори да я докоснете 🙂).

Искате ли да научите нещо интересно?

Набързо ще ви разкажем легендата за кучето на Сан Лоренцо.

Вдясно от една от двете врати за достъп до църквата, ако се приближите, ще забележите издълбано в мрамора куче.

Според легендата, по време на строежа на катедралата около скулпторите винаги се навъртало малко куче, което им правело компания по време на работа.

По време на последния етап от строителството кучето се изгуби и никой повече не го намерил.

Скулпторите искали да го запомнят и му посветили малка фигурка на фасадата на катедралата.

История за лоялност, издълбана в мрамор.

Типичен обяд в стария град
14:30

В допълнение към това какво да видите в Генуа за един ден, бихме искали да предложим къде да хапнете.

Ако имате нужда от обедна почивка, след тази разходка бихме препоръчали един от любимите типични генуезки ресторанти: Le Ombre Rosse.

Слезте надолу по улица San Lorenzo, когато стигнете до катедралата, поемете по алеята вдясно (via di Scurreria) и извървете около 80 километра; завийте надясно и преминете през Vico degli Indoratori.

Тук можете да намерите малък, но прекрасен ресторант, където можете да хапнете, преди да се върнете на обиколката.

Името на ресторанта е Ombre Rosse и можете да хапнете на открито, наслаждавайки се на уникалната атмосфера на алеите (ако времето позволява).

Ако искате да сте подготвени, прочетете кои са 10-те типични генуезки ястия.

Порто Антико
13:30

Добре, готови ли сте да продължите?

Върнете се на via San Lorenzo и продължете надолу: най-накрая стигнахте Porto Antico.

Тази зона, която днес е жилищна, е част от известното пристанище на Генуа (където се намира известният Аквариум).

Порто Антико беше домакин на Световното изложение Експо през 1992 г. (по тази причина обикновено се нарича „Експо“), когато беше напълно реновиран по проект на архитекта Ренцо Пиано по случай 500-годишнината от откриването на Америка.

Алеите и Фабрицио Де Андре
14:30

Чували ли сте някога за caruggi?

Caruggi е думата на генуезкия диалект, която описва „особените и тесни покрити пътеки и сенчести алеи на много градове и малки градчета на италианската Ривиера“.

Старият град на Генуа е направен от стотици каруги, но в това кратко ръководство ще ви предложа тези, които смятам за най-известните и завладяващи.

От Porto Antico (точно от piazza Caricamento) влезте през al Ponte Reale.

Ако вървите 100 метра, ще стигнете до невероятния площад Banchi, където ще видите известната Loggia della Mercanzia, красива сграда.

Църква Анунциатa

16:00

Когато пристигнете в края на виа дел Кампо, завийте надясно.Вървете около 200 метра и стигнете до Piazza dell’Annunziata, където ще видите църква.Е, ако обичате църквите или не, трябва да влезете.

Отвън изглежда като нормална катедрала, но гарантирам, че отвътре ще ви остави без думи.

Виа Балби и Палацо Реале

16:30

След като сте посетили църквата, излезте и погледнете надясно. Виждате ли онази улица нагоре?Това е през Balbi, една от най-важните улици на Генуа, където се намират Palazzo Reale и офисите на Университета на Генуа. Вървете по него около 300 метра.В даден момент завийте наляво и се насладете на невероятния хълм Санта Бригида, който освен крещящите цветове има и интересна история: тази за августинските монахини от Сарцано.

Легендата разказва за монахините, които са дошли на това място в Генуа, за да построят манастир, посветен на Санта Бригида.Обителта, за разлика от всички останали, е измислена, за да съжителства с монасите (и двете обител).Това „принудително“ обвързване беше изкушение и предизвика подозрение, така че папа Климент VIII изпрати всички монаси през 1600 г.Какъв беше резултатът?Остава много празно място, монахините решават да продадат земята и виа Балби е построена два века по-късно.

Via Garibaldi

17:00

От Via Balbi се върнете на piazza dell’Annunziata, преминете през Via Paolo Emilio Bensa и влезте през Cairoli. Продължете напред и стигнете до улица Garibaldi, любимата ни улица, която също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Дълга е 250 метра, широк е 7,5 метра и е напълно затворен за

От Via Balbi се върнете на piazza dell’Annunziata, преминете през Via Paolo Emilio Bensa и влезте през Cairoli.

Продължете напред и стигнете до улица Garibaldi, любимата ми улица, която също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дългa е 250 метра, широка 7,5 метра и е напълно затворена за движение.

Влизайки през Гарибалди, ще изследвате историята на този град.

От двете страни на улицата ще видите елегантни и разкошни сгради, които принадлежат на древното владение на Генуа (препоръчвам ви да отидете на терасата на Palazzo Rosso, това е нещо невероятно).

Община Генуа организира Роли дни три пъти в годината (през септември, април и май). Те се състоят от два уикенда, когато някои сгради са напълно отворени за обществеността.

Надявам се, че можете да бъдете в Генуа през това време на годината, защото това ще бъде уникална възможност.

Генуа отвисоко: Спианата Кастелето
18:30 ч.

Добре, вече почти видяхте целия център на Генуа, но все още трябва да видите едно нещо: удивителната гледка от покривите на Генуа от Spianata Castelletto.

Бързо ще стигнете до там: стигнете до piazza Portello (ако сте в края на via Garibaldi, завийте наляво и сте там) вземете лифта (да, правилно разбрахте, лифт в скала 🙂), който ще ви отведе на няколко минути до Spianata Castelletto, място, където можете да се насладите на красива гледка към Стария град, Porto Antico и Lanterna.

Най-доброто място за пиене на кафе или (ако времето позволява) хапване на сладолед.

Не го пропускайте, ще ви накара да се влюбите в града.

Ще видите историята пред очите си: старото и новото се смесват и създават днешната Генуа.

Къде да хапнем ав Генуа
8:00 вечерта

Първият се нарича Acciughetta: когато влезете в ресторанта, той сякаш ще се върне назад във времето и ще изследва историята на Генуа.

Каменни стени, млад персонал и типични ястия. Отлично съотношение цена/качество.
Ако търсите нещо по-малко рустикално и по-изискано, препоръчвам Trattoria Rosmarino.

Известен като един от най-добрите ресторанти в Генуа, идеалното съотношение цена/качество. Вкусна и изискана типична храна и конкурентни цени.

Ако сме ви убедили да отидете, трябва да направите резервация, защото често е много пренаселено (особено през уикендите).

Обичате ли морски дарове?

Тогава трябва да отидете в PEsciolino. Хан, управляван от много мили хора, разположен точно в центъра на града.

Менюто се променя почти всеки ден.

А обичате ли италианските десерти?

Къде да спим в Генуа
10:30 вечерта

Ако планирате да посетите Генуа, трябва да знаете, че е почти невъзможно да намерите свободно място за паркиране в централната част.

Така че, ако пътувате с кола, предлагаме да намерите пансион със закуска или хотел, който предлага услуга за паркиране.

Изводи

Жалко, защото този град има какво да предложи.

Ако имате 3 или 4 дни на разположение, ще имате шанса да виждате различни неща всеки ден.

Опитахме се да обобщим всичко, което можете да видите в Генуа за един ден.

Ако следвате ръководството стъпка по стъпка, ще можете да посетите всичко за ден.

.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече