fbpx

Гленко  – шотландското село от филмите за Джеймс Бонд и Хари Потър

С невероятна гледка към западните планини и дом на една от най-известните долини в Шотландия, Гленко е село, което скромно балансира вулканичния произход с ново усещане за пътуване на открито, което гледа отвъд утъпкания път.

Село Гленко се намира встрани от маршрута на път A82, като е идеално отклонение от суматохата, която може да се наблюдава около планинaта, която носи  същото име.

Неповторимата красота на прирoдата тук прави това място идеалният фон за филми като Skyfall на Джеймс Бонд и няколко филма за Хари Потър.

Разположен на върха на историческите останки от супервулкан, този регион е калейдоскоп от скалисти върхове, водопади и кулинарно наследство, което се простира далеч отвъд популярните шотландски деликатеси. Но ако мислите, че всичко тук се огтаничава до планиските гребени, хребети и селския пейзаж, грешите.

Тук имате уникалната възможност да посетите най-старата дестилерия за малцово уиски в Шотландия и вървите по туристически пътеки, които варират от кратки разходки сред природата до 12-часови преходи по гребена.

Посетете Highland Chocolatier

Непремемно трябва да се спрете пре витрината на този магазин в малкото селце  Грандтъли. Тя е подредена от  Йън Бърнет през 2011 г. и мястото бързо става известно като Highland Chocolatier – носител на награди за гурме занаятчия в Шотландия. Пътешествието на Йън започна от неговото “Легенди за Грандтъли” – вече затворено кафене и магазин за подаръци, превърнали се в 4-звездна атракция за посетителите през последното десетилетие, успех, който отчасти се дължи на неговата запазена марка Velvet Truffle.

Има целогодишна изложба, която ще ви преведе през целия процес, като се започне от насажденията, където се отглеждат какаовите зърна, до кухнята на Иън. От обиколки с екскурзовод до смесването  на джин и шампанско, това е спирка, която не бива да пропускате.

Повече информация: www.highlandchocolatier.com

Разгледайте местни дестилерии на дегустация на шотландско уиски

В емблематичните дестилерии за уиски на Glencoe не просто се отразява наследството на тази шотландска национална напитка, но предлага по-задълбочен поглед върху културата и общностите, довели до световното признание на това питие.

Отбийте се в Oban, Ben Nevis и Dalwhinnie – три места за дегустация на смесено и едномалцово уиски. Основана през 1794 г., Oban Distillery е една от най-старите дестилерии, където можете да напратите туристическа обиколка, започвайки с тяхната мелница, докато стигнете до залата за дегустация на техния алкохол.

Ако имате пътуване до Форт Уилямс в маршрута си, безплатната дегустация на дестилерия Ben Nevis с домашно приготвена храна може да бъде най-добрият начин да започнете вашaта екскурзия. Ако търсите дегустация, която също предлага великолепна гледка към долината Гленко, Dalwhinnie е кацнал на 1154 фута над морското равнище, най-високата дестилерия в Шотландия, популярна със своя малц Speyside.

Повече информация:
www.bennevisdistillery.com
www.dalwhinniedistillery.com

Прекарайте един следобед в тайната градина на Гленко

Glencoe Secret Garden е зелен оазис, където можете да спрете и да се отпуснете. Разходете се по маркираните пътеки, обгърнати от цветни лехи с рододендрони и азалии. Ако сте тук в късния следобед, брънчът за пикник е най-добрият начин да хванете залеза и да се насладите на спокойния блясък на това пространство.

Обиколка на фолклорния музей Гленко

Фолклорният музей Гленко е класическа колекция от предмети, която прдставя богатото наследство, свързващо хората и това място. Тук можете да научите за клането в Гленко – скандално и трагично събитие, което се е случило през 1692 г. Върнете се назад във времето с витрините на артефакти от 18 век като якобитските реликви. А ако сте тук по време на годишната изложба, ще можете да видите повече от традиционния планински живот.

Повече информация: www.glencoemuseum.com

Изкачете се на Buachaille Etive Mor

Планината Buachaille Etive Mòr, кацналa насред долината Glen Etive, е любимо място за туристите, но тези, които не обичат дългото изкачване за панорамни снимки, могат да се разходят по близките хребети, откъдето се разкриват също така красиви гледки на околността. Ако посещавате района през зимния сезон, можете да изкачите сивите планини, покрити с дебела снежна покривка, ако сте добре оборудвани с топли дехи и екипировка.

Любопитен факт: Buachaille Etive Mor е планината, към която Джеймс Бонд и М отиват във филма Skyfall.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече