fbpx

Гленко  – шотландското село от филмите за Джеймс Бонд и Хари Потър

С невероятна гледка към западните планини и дом на една от най-известните долини в Шотландия, Гленко е село, което скромно балансира вулканичния произход с ново усещане за пътуване на открито, което гледа отвъд утъпкания път.

Село Гленко се намира встрани от маршрута на път A82, като е идеално отклонение от суматохата, която може да се наблюдава около планинaта, която носи  същото име.

Неповторимата красота на прирoдата тук прави това място идеалният фон за филми като Skyfall на Джеймс Бонд и няколко филма за Хари Потър.

Разположен на върха на историческите останки от супервулкан, този регион е калейдоскоп от скалисти върхове, водопади и кулинарно наследство, което се простира далеч отвъд популярните шотландски деликатеси. Но ако мислите, че всичко тук се огтаничава до планиските гребени, хребети и селския пейзаж, грешите.

Тук имате уникалната възможност да посетите най-старата дестилерия за малцово уиски в Шотландия и вървите по туристически пътеки, които варират от кратки разходки сред природата до 12-часови преходи по гребена.

Посетете Highland Chocolatier

Непремемно трябва да се спрете пре витрината на този магазин в малкото селце  Грандтъли. Тя е подредена от  Йън Бърнет през 2011 г. и мястото бързо става известно като Highland Chocolatier – носител на награди за гурме занаятчия в Шотландия. Пътешествието на Йън започна от неговото “Легенди за Грандтъли” – вече затворено кафене и магазин за подаръци, превърнали се в 4-звездна атракция за посетителите през последното десетилетие, успех, който отчасти се дължи на неговата запазена марка Velvet Truffle.

Има целогодишна изложба, която ще ви преведе през целия процес, като се започне от насажденията, където се отглеждат какаовите зърна, до кухнята на Иън. От обиколки с екскурзовод до смесването  на джин и шампанско, това е спирка, която не бива да пропускате.

Повече информация: www.highlandchocolatier.com

Разгледайте местни дестилерии на дегустация на шотландско уиски

В емблематичните дестилерии за уиски на Glencoe не просто се отразява наследството на тази шотландска национална напитка, но предлага по-задълбочен поглед върху културата и общностите, довели до световното признание на това питие.

Отбийте се в Oban, Ben Nevis и Dalwhinnie – три места за дегустация на смесено и едномалцово уиски. Основана през 1794 г., Oban Distillery е една от най-старите дестилерии, където можете да напратите туристическа обиколка, започвайки с тяхната мелница, докато стигнете до залата за дегустация на техния алкохол.

Ако имате пътуване до Форт Уилямс в маршрута си, безплатната дегустация на дестилерия Ben Nevis с домашно приготвена храна може да бъде най-добрият начин да започнете вашaта екскурзия. Ако търсите дегустация, която също предлага великолепна гледка към долината Гленко, Dalwhinnie е кацнал на 1154 фута над морското равнище, най-високата дестилерия в Шотландия, популярна със своя малц Speyside.

Повече информация:
www.bennevisdistillery.com
www.dalwhinniedistillery.com

Прекарайте един следобед в тайната градина на Гленко

Glencoe Secret Garden е зелен оазис, където можете да спрете и да се отпуснете. Разходете се по маркираните пътеки, обгърнати от цветни лехи с рододендрони и азалии. Ако сте тук в късния следобед, брънчът за пикник е най-добрият начин да хванете залеза и да се насладите на спокойния блясък на това пространство.

Обиколка на фолклорния музей Гленко

Фолклорният музей Гленко е класическа колекция от предмети, която прдставя богатото наследство, свързващо хората и това място. Тук можете да научите за клането в Гленко – скандално и трагично събитие, което се е случило през 1692 г. Върнете се назад във времето с витрините на артефакти от 18 век като якобитските реликви. А ако сте тук по време на годишната изложба, ще можете да видите повече от традиционния планински живот.

Повече информация: www.glencoemuseum.com

Изкачете се на Buachaille Etive Mor

Планината Buachaille Etive Mòr, кацналa насред долината Glen Etive, е любимо място за туристите, но тези, които не обичат дългото изкачване за панорамни снимки, могат да се разходят по близките хребети, откъдето се разкриват също така красиви гледки на околността. Ако посещавате района през зимния сезон, можете да изкачите сивите планини, покрити с дебела снежна покривка, ако сте добре оборудвани с топли дехи и екипировка.

Любопитен факт: Buachaille Etive Mor е планината, към която Джеймс Бонд и М отиват във филма Skyfall.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече