fbpx

Гранада – тапас, Алхамбра, Сиера Невада и фламенко

Контрастната география на Гранада обхваща територия от 12 500 км² – от най-високия връх на  Иберийския полуостров – Мулхакен  (3.478 метра) до  морските скали и плажове. Гранада има пейзажи, които варират от снега, до морето, преминавайки през Alpujarra (с термални бани в Lanjarón) и гъстите горски  райони. Регионът Гранада включва забележителни природни пейзажи, които са топ туристически дестинации, като Сиера Невада, където е възможно да карате ски и да отидете на плаж в един и същи ден.

Непременно трябва да видите Алхамбра, защото е крепостта и архитектурни комплекс са впечатляващи. Тя датира от мавърския период.  До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Но не забравяйте да закупите билетите предварително, защото обикновено те са резервирани с месеци напред.
Ако искате да видите друга страна на Гранада, можете да посетите Сакрамонте с всичките му пещери. От древни времена пещерите са предоставяли подслон на хората. В Южна Испания скалните образувания най-напред са служили за убежище от силните бури и хищните животни. По-късно те започнали да предлагат защита от религиозни и расови гонения. Сега те приютяват уникални общности, които са заменили модерния живот с мирното уединение на планините.

Сакромонте (или Свещената планина) е район, чиито пещери са сгушени над Гранада. По-изолираната територия в горната част на планината се обитава от нелегални жители, много от които имигранти. В по-ниските части живеят законни обитатели, привлечени от пещерите поради екологични или културни съображения. Сакромонте е и родно място на испанското фламенко, танц, измислен от испанската циганска общност gitano. Много нейни членове  продължават да живеят в пещерите, за да запазят своята култура.

Препоръчани заведения в Гранада:

Calle Elvira е едно много приятен район с кафенета, където се усеща арабското влияние и можете да изпиете чаша чай в една от тетериите.

Hicuri е прекрасен ресторант за вегани. Със сигурност дори месоядците ще се насладят там. Опитайте местното брауни!

Ако искате да пиете здравословно смути, отидете в La Milagrosa близо до Plaza de la Trinidad. Той предлага най -големите смутита, които сте виждали.

Carmela Restaurante предлага ястия с много високо качество на добра цена. Имат и прочутите крокети с кървавица.

Mae West е най -големият клуб в Гранда и винаги пълен с хора. Ако искате да видите нещо по-красиво, можете да отидете в Ел Камборио и да се насладите на прекрасната гледка над Гранада!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно… Помпей Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, […]

прочетете повече