Гранада – тапас, Алхамбра, Сиера Невада и фламенко

Контрастната география на Гранада обхваща територия от 12 500 км² – от най-високия връх на  Иберийския полуостров – Мулхакен  (3.478 метра) до  морските скали и плажове. Гранада има пейзажи, които варират от снега, до морето, преминавайки през Alpujarra (с термални бани в Lanjarón) и гъстите горски  райони. Регионът Гранада включва забележителни природни пейзажи, които са топ туристически дестинации, като Сиера Невада, където е възможно да карате ски и да отидете на плаж в един и същи ден.

Непременно трябва да видите Алхамбра, защото е крепостта и архитектурни комплекс са впечатляващи. Тя датира от мавърския период.  До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Но не забравяйте да закупите билетите предварително, защото обикновено те са резервирани с месеци напред.
Ако искате да видите друга страна на Гранада, можете да посетите Сакрамонте с всичките му пещери. От древни времена пещерите са предоставяли подслон на хората. В Южна Испания скалните образувания най-напред са служили за убежище от силните бури и хищните животни. По-късно те започнали да предлагат защита от религиозни и расови гонения. Сега те приютяват уникални общности, които са заменили модерния живот с мирното уединение на планините.

Сакромонте (или Свещената планина) е район, чиито пещери са сгушени над Гранада. По-изолираната територия в горната част на планината се обитава от нелегални жители, много от които имигранти. В по-ниските части живеят законни обитатели, привлечени от пещерите поради екологични или културни съображения. Сакромонте е и родно място на испанското фламенко, танц, измислен от испанската циганска общност gitano. Много нейни членове  продължават да живеят в пещерите, за да запазят своята култура.

Препоръчани заведения в Гранада:

Calle Elvira е едно много приятен район с кафенета, където се усеща арабското влияние и можете да изпиете чаша чай в една от тетериите.

Hicuri е прекрасен ресторант за вегани. Със сигурност дори месоядците ще се насладят там. Опитайте местното брауни!

Ако искате да пиете здравословно смути, отидете в La Milagrosa близо до Plaza de la Trinidad. Той предлага най -големите смутита, които сте виждали.

Carmela Restaurante предлага ястия с много високо качество на добра цена. Имат и прочутите крокети с кървавица.

Mae West е най -големият клуб в Гранда и винаги пълен с хора. Ако искате да видите нещо по-красиво, можете да отидете в Ел Камборио и да се насладите на прекрасната гледка над Гранада!

истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More
пътешествия любопитно

Британците избраха своите ТОП 10 дестинации за 2022

Тъй като пътуванията в чужбина вече са много по-лесни, благодарение на премахването на тестовете и някои ограничения в определни държави, ABTA – Асоциацията на британските туристически, обяви 10-те най-добри дестинации за тази година. Проучването разкрива смесица от далечни дестинации и твърди фаворити по-близо до дома. Номер едно в списъка с желания на британците за пътуване […]

Read More