fbpx

Гранада – тапас, Алхамбра, Сиера Невада и фламенко

Контрастната география на Гранада обхваща територия от 12 500 км² – от най-високия връх на  Иберийския полуостров – Мулхакен  (3.478 метра) до  морските скали и плажове. Гранада има пейзажи, които варират от снега, до морето, преминавайки през Alpujarra (с термални бани в Lanjarón) и гъстите горски  райони. Регионът Гранада включва забележителни природни пейзажи, които са топ туристически дестинации, като Сиера Невада, където е възможно да карате ски и да отидете на плаж в един и същи ден.

Непременно трябва да видите Алхамбра, защото е крепостта и архитектурни комплекс са впечатляващи. Тя датира от мавърския период.  До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Но не забравяйте да закупите билетите предварително, защото обикновено те са резервирани с месеци напред.
Ако искате да видите друга страна на Гранада, можете да посетите Сакрамонте с всичките му пещери. От древни времена пещерите са предоставяли подслон на хората. В Южна Испания скалните образувания най-напред са служили за убежище от силните бури и хищните животни. По-късно те започнали да предлагат защита от религиозни и расови гонения. Сега те приютяват уникални общности, които са заменили модерния живот с мирното уединение на планините.

Сакромонте (или Свещената планина) е район, чиито пещери са сгушени над Гранада. По-изолираната територия в горната част на планината се обитава от нелегални жители, много от които имигранти. В по-ниските части живеят законни обитатели, привлечени от пещерите поради екологични или културни съображения. Сакромонте е и родно място на испанското фламенко, танц, измислен от испанската циганска общност gitano. Много нейни членове  продължават да живеят в пещерите, за да запазят своята култура.

Препоръчани заведения в Гранада:

Calle Elvira е едно много приятен район с кафенета, където се усеща арабското влияние и можете да изпиете чаша чай в една от тетериите.

Hicuri е прекрасен ресторант за вегани. Със сигурност дори месоядците ще се насладят там. Опитайте местното брауни!

Ако искате да пиете здравословно смути, отидете в La Milagrosa близо до Plaza de la Trinidad. Той предлага най -големите смутита, които сте виждали.

Carmela Restaurante предлага ястия с много високо качество на добра цена. Имат и прочутите крокети с кървавица.

Mae West е най -големият клуб в Гранда и винаги пълен с хора. Ако искате да видите нещо по-красиво, можете да отидете в Ел Камборио и да се насладите на прекрасната гледка над Гранада!

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече