fbpx

Гранада – тапас, Алхамбра, Сиера Невада и фламенко

Контрастната география на Гранада обхваща територия от 12 500 км² – от най-високия връх на  Иберийския полуостров – Мулхакен  (3.478 метра) до  морските скали и плажове. Гранада има пейзажи, които варират от снега, до морето, преминавайки през Alpujarra (с термални бани в Lanjarón) и гъстите горски  райони. Регионът Гранада включва забележителни природни пейзажи, които са топ туристически дестинации, като Сиера Невада, където е възможно да карате ски и да отидете на плаж в един и същи ден.

Непременно трябва да видите Алхамбра, защото е крепостта и архитектурни комплекс са впечатляващи. Тя датира от мавърския период.  До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели. Но не забравяйте да закупите билетите предварително, защото обикновено те са резервирани с месеци напред.
Ако искате да видите друга страна на Гранада, можете да посетите Сакрамонте с всичките му пещери. От древни времена пещерите са предоставяли подслон на хората. В Южна Испания скалните образувания най-напред са служили за убежище от силните бури и хищните животни. По-късно те започнали да предлагат защита от религиозни и расови гонения. Сега те приютяват уникални общности, които са заменили модерния живот с мирното уединение на планините.

Сакромонте (или Свещената планина) е район, чиито пещери са сгушени над Гранада. По-изолираната територия в горната част на планината се обитава от нелегални жители, много от които имигранти. В по-ниските части живеят законни обитатели, привлечени от пещерите поради екологични или културни съображения. Сакромонте е и родно място на испанското фламенко, танц, измислен от испанската циганска общност gitano. Много нейни членове  продължават да живеят в пещерите, за да запазят своята култура.

Препоръчани заведения в Гранада:

Calle Elvira е едно много приятен район с кафенета, където се усеща арабското влияние и можете да изпиете чаша чай в една от тетериите.

Hicuri е прекрасен ресторант за вегани. Със сигурност дори месоядците ще се насладят там. Опитайте местното брауни!

Ако искате да пиете здравословно смути, отидете в La Milagrosa близо до Plaza de la Trinidad. Той предлага най -големите смутита, които сте виждали.

Carmela Restaurante предлага ястия с много високо качество на добра цена. Имат и прочутите крокети с кървавица.

Mae West е най -големият клуб в Гранда и винаги пълен с хора. Ако искате да видите нещо по-красиво, можете да отидете в Ел Камборио и да се насладите на прекрасната гледка над Гранада!

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More