fbpx

Дания премахна ковид ограниченията

След 548 дни с мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, високият процент на ваксинация в Дания позволи на скандинавската страна да стане една от първите държави от Европейския съюз, която премахна всички вътрешни ограничения, отбелязва Time.

Връщането към нормалното е постепенно, но от петък (10 септември) цифровият пропуск – доказателство за ваксинация – вече не се изисква при влизане в нощни клубове, което го прави последната защита срещу вируса, която отпада.

Повече от 80% от хората на възраст над 12 години са ваксинирани с по две дози.

„Не бих казал, че е твърде рано. Отворихме вратата, но също така казахме, че можем да я затворим, ако е необходимо “, каза за „Асошиейтед прес“ Сьоерен Риис Палудан, професор по вирусология в университета Орхус във втория по големина град в Дания.

Към полунощ датското правителство вече не счита Covid-19 за „социално критична болест“. Здравният министър Магнус Хюникке заяви на 27 август, че „епидемията е под контрол“, но предупреди: „не сме извън епидемията“ и правителството ще действа според нуждите, ако е необходимо.

Йенс Лундгрен, професор по вирусни заболявания в Университетската болница в Копенхаген, заяви, че правителството ще бъде „доста готово“ да въведе отново ограничения, ако инфекциите отново се увеличат. Той посочи, че нощните клубове са последното, което се отваря, защото „това е дейност, свързана с най-висок риск от предаване“. „Светът е в средата на пандемия и никой от нас не може да твърди, че сме извън пандемията“, казва Лундгрен, който описва Дания като „изолиран остров“, където разпространението на ваксината се получи добре. „Никой не трябва да си прави илюзията, че сме над това.“

Преломният момент в Дания да започне облекчаване на ограниченията дойде, когато мнозинството във възрастовата група над 50 години си поставиха двете инжекции, казва Риис Палудан.

От 14 август маската за лице в обществения транспорт вече не е задължителна. На 1 септември нощните клубове бяха отворени отново, бяха премахнати ограниченията за публични събирания и вече не беше задължително да се показва пропускът, когато човек иска да седи в ресторант или да ходи на футболни мачове, фитнес центрове или фризьор.

Въпреки това маската или щитът за лице все още са задължителни на летищата и хората се съветват да носят такава, когато са при лекаря, в тестовите центрове или болниците. Все още се препоръчва спазване на дистанция и все още се прилагат строги ограничения за влизане за не-датчани по границите. Епидемията все още се счита за „обикновена опасна болест“.

След повече от година няколко европейски държави започват да виждат светлината в края на тунела, но с предупреждения. Някои са премахнали ограниченията, но ще въведат паспорт за ваксинация. Други очакват да го направят скоро. А на някои места има малко ограничения и те не се спазват.

На 19 юли британското правителство отмени останалите законови ограничения за Англия.

В съседната на Дания Швеция, която се открои сред европейските нации със сравнително лек отговор на пандемията, правителството заяви по-рано този месец, че повечето ограничения, включително това за частни и публични събирания и съветите за работа от вкъщи, ще бъдат премахнати от 29 септември. Скандинавската държава не е влизала в блокиране или затваряне на бизнеса, като вместо това разчита на чувството на гражданите за граждански дълг да контролира инфекцията. Според официални данни 70% от хората на възраст над 15 години са получили и двете дози, а близо 82% са получили една доза.

И въпреки скока, повечето балкански страни практически нямат ограничения, а тези, които са налице, не се спазват, отбелязва Time.

В края на май датското правителство представи приложение за паспорт с QR код и зелена лента, ако лицето е било ваксинирано два пъти или наскоро е дало отрицателен тест. Предлага се и хартиена версия. Хората трябваше или да сканират кода, или да го покажат, преди да влязат на летище, пристанище, гара, фризьор или заведение за хранене.

Докато в много европейски страни имаше демонстрации на съпротива, хората в Дания използваха такива пропуски през цялото време, защото се доверяват на властите, каза Риис Палудан.

Въоръжени с пропуска си, хората успяваха да се подстрижат, да пият питие с приятели или да присъстват на културно събитие. „Това връщаше свободата на човек, вместо да се налага да седи у дома в изолация“, смее се Франк Остергаард, клиент на ресторант в Копенхаген.

„Мисля, че е много добре, така че се надяваме, че можем да се върнем към нормалните дни в ресторантьорския бизнес, без да проверяваме хората и просто без никакви ограничения. Това е хубаво“, казва собственикът на кафе Ралф Маркър.

източник: economy.bg

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече