Дания премахна ковид ограниченията

След 548 дни с мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, високият процент на ваксинация в Дания позволи на скандинавската страна да стане една от първите държави от Европейския съюз, която премахна всички вътрешни ограничения, отбелязва Time.

Връщането към нормалното е постепенно, но от петък (10 септември) цифровият пропуск – доказателство за ваксинация – вече не се изисква при влизане в нощни клубове, което го прави последната защита срещу вируса, която отпада.

Повече от 80% от хората на възраст над 12 години са ваксинирани с по две дози.

„Не бих казал, че е твърде рано. Отворихме вратата, но също така казахме, че можем да я затворим, ако е необходимо “, каза за „Асошиейтед прес“ Сьоерен Риис Палудан, професор по вирусология в университета Орхус във втория по големина град в Дания.

Към полунощ датското правителство вече не счита Covid-19 за „социално критична болест“. Здравният министър Магнус Хюникке заяви на 27 август, че „епидемията е под контрол“, но предупреди: „не сме извън епидемията“ и правителството ще действа според нуждите, ако е необходимо.

Йенс Лундгрен, професор по вирусни заболявания в Университетската болница в Копенхаген, заяви, че правителството ще бъде „доста готово“ да въведе отново ограничения, ако инфекциите отново се увеличат. Той посочи, че нощните клубове са последното, което се отваря, защото „това е дейност, свързана с най-висок риск от предаване“. „Светът е в средата на пандемия и никой от нас не може да твърди, че сме извън пандемията“, казва Лундгрен, който описва Дания като „изолиран остров“, където разпространението на ваксината се получи добре. „Никой не трябва да си прави илюзията, че сме над това.“

Преломният момент в Дания да започне облекчаване на ограниченията дойде, когато мнозинството във възрастовата група над 50 години си поставиха двете инжекции, казва Риис Палудан.

От 14 август маската за лице в обществения транспорт вече не е задължителна. На 1 септември нощните клубове бяха отворени отново, бяха премахнати ограниченията за публични събирания и вече не беше задължително да се показва пропускът, когато човек иска да седи в ресторант или да ходи на футболни мачове, фитнес центрове или фризьор.

Въпреки това маската или щитът за лице все още са задължителни на летищата и хората се съветват да носят такава, когато са при лекаря, в тестовите центрове или болниците. Все още се препоръчва спазване на дистанция и все още се прилагат строги ограничения за влизане за не-датчани по границите. Епидемията все още се счита за „обикновена опасна болест“.

След повече от година няколко европейски държави започват да виждат светлината в края на тунела, но с предупреждения. Някои са премахнали ограниченията, но ще въведат паспорт за ваксинация. Други очакват да го направят скоро. А на някои места има малко ограничения и те не се спазват.

На 19 юли британското правителство отмени останалите законови ограничения за Англия.

В съседната на Дания Швеция, която се открои сред европейските нации със сравнително лек отговор на пандемията, правителството заяви по-рано този месец, че повечето ограничения, включително това за частни и публични събирания и съветите за работа от вкъщи, ще бъдат премахнати от 29 септември. Скандинавската държава не е влизала в блокиране или затваряне на бизнеса, като вместо това разчита на чувството на гражданите за граждански дълг да контролира инфекцията. Според официални данни 70% от хората на възраст над 15 години са получили и двете дози, а близо 82% са получили една доза.

И въпреки скока, повечето балкански страни практически нямат ограничения, а тези, които са налице, не се спазват, отбелязва Time.

В края на май датското правителство представи приложение за паспорт с QR код и зелена лента, ако лицето е било ваксинирано два пъти или наскоро е дало отрицателен тест. Предлага се и хартиена версия. Хората трябваше или да сканират кода, или да го покажат, преди да влязат на летище, пристанище, гара, фризьор или заведение за хранене.

Докато в много европейски страни имаше демонстрации на съпротива, хората в Дания използваха такива пропуски през цялото време, защото се доверяват на властите, каза Риис Палудан.

Въоръжени с пропуска си, хората успяваха да се подстрижат, да пият питие с приятели или да присъстват на културно събитие. „Това връщаше свободата на човек, вместо да се налага да седи у дома в изолация“, смее се Франк Остергаард, клиент на ресторант в Копенхаген.

„Мисля, че е много добре, така че се надяваме, че можем да се върнем към нормалните дни в ресторантьорския бизнес, без да проверяваме хората и просто без никакви ограничения. Това е хубаво“, казва собственикът на кафе Ралф Маркър.

източник: economy.bg

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More