fbpx

Да отидем до Изола Бела? Вижте красивия остров от сериала “Белият лотос” 2

Гледали ли сте серила “Белият лотос”? Особено неговият Втори сезон, който завърши вчера. Между Първи и Втори сезон няма връзка, освен двама от героите – така че спокойно можете да гледате само Сезон 2, ако решите. През септември “Белият потос” на HBO Max спечели награда “Еми” за най-добър лимитиран сериал.

Действието на Сезон 2 се развива по крайбрежието на италианския град Тормина в Сицилия. И няма начин да не сте си обелязали да прочетете повече в нета за Изола Бела – тайнственият красив остров.

Разположен на сицилианското крайбрежие, през годините Изола Бела се е превърнал в символ на Таормина. Живописен и очарователен, островът все още запазва непокътната своята красота.

Историята

През 1806 г. Фердинанд I Бурбон, крал на Сицилия, подарява острова на град Таормина. Впоследствие островът е придобит през 1890 г. от богатата английска благородничка Флорънс Тревелиан за сума от 14 000 лири.

Лейди Флорънс Тревелиан е била заточена в Сицилия от британската кралица Виктория, защото е била любовница на нейния братовчед и бъдещ крал Едуард VII.

Възползвайки се от страстта си към растенията, лейди Тревелиан засажда на острова ценни тропически растения, които смесени с растителността на острова образуват уникална природна среда. Лейди Тревелиан също така построила къща, заобиколена от зеленината на острова, където можеш да прекараш най-горещите часове на деня.

Когато лейди Тревелиан и нейният съпруг Салваторе Качиола умират, островът е наследен от неговия племенник и адвокат Чезаре Акросо, който го продава на семейството The Lo Turco за 30 000 лири. Lo Turco се сблъскало със забраната на града, която предотвратила по-нататъшното строителство на острова.

Островът е бил изоставен в продължение на няколко десетилетия, докато през 1954 г. не е закупен от семейство Босурги от Месина, собственик на голямата фабрика Сандерсън – компания за преработка на цитрусови плодове.

Семейството успява да заобиколи забраната за строеж и построява къща, разположена сред скалите и покрита с гъста растителност, която от определена гледна точка изглежда още по-очарователна.

През 1982 г. фалитът на Сандерсън предизвика разпродажба на активите на семейство Босурги. Междувременно, напълно изоставен, островът е бил мишена на вандали, които са унищожили голяма част от красотата му.

През 1984 г. островът е обявен за историческо и художествено и следователно – човешко наследство. През 1990 г. е закупен от Министерството на културното наследство за сумата от около десет милиарда лири.

През 2011 г. Museo Naturalistico regionale di Isolabella и е отворен за обществеността на цена от 4 € на човек – всеки ден с изключение на понеделник от 9 сутринта до 1 час преди залез слънце.

Как да стигнем до Изола Бела?

До Изола Бела може да се стигне от центъра на Таормина, като вземете кабинковия лифт по Via Pirandello до Mazzarò и след това завиете надясно за около 200 метра. Или – за тези, които обичат да се разхождат – вървете през Via Pirandello до самия остров и след това поемете по пътека, която води директно до вътрешността му.

За Таормина

Таормина е разположен на източния бряг на остров Сицилия. Намира се на около 40 км североизточно от вулкана Етна на Йонийксо море – между Месина и Катания. От Месина е отдалечен на 45 км, а от Катания на 57 км.

Днешният град е новооснован през Средновековието, след като древният град е разрушен от арабите.  

През януари и февруари средните температури тук са 14 °C, през юли и август от 28 °C до 33 °C.

През 19 и 20 век градът става един от най-важните туристически центрове на Сицилия.

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече