fbpx

Да се завърнеш при Тауър Бридж – историята на моста

Тауър Бридж е един от най-известните и красиви мостове в английската столица Лондон. Районът е любимо място на милиони туристи – за снимки и селфита, тук се правят различни пърформанси, снимат се клипове…

Каква е историята на изграждането на моста накратко?

Избор на проект за ново съоръжение над реката

Пред огромно предизвикателство е била изправена City of London Corporation – как да се построи мост надолу по течението от Лондонския мост, без да се прекъсва дейността на речния трафик. За да се съберат идеи, през 1876 г. е сформиран Специалният комитет по моста и е обявен публичен конкурс за намиране на проект за новия прелез над реката.

Над 50 дизайна са били представени на комисията за разглеждане, някои от които са изложени на Тауър Бридж сега.

Едва през октомври 1884 г. обаче сър Хорас Джоунс, градският архитект, в сътрудничество със сър Джон Улф Бари, предлага избрания дизайн за Тауър Бридж като решение.

Изграждане на Тауър Бридж

Отнема осем години, пет големи изпълнителя и непрестанният труд на 432 строителни работници всеки ден, за да се построи Тауър Бридж под зоркото око на сър Джон Улф Бари.

Два масивни стълба са били построени върху основи, потънали в коритото на реката, за да поддържат конструкцията, а над 11 000 тона стомана са осигурили рамката за кулите и пътеките. Тази рамка е била облицована с корнуолски гранит и портландски камък, за да защити стоманената конструкция в основата и да придаде на моста по-приятен вид.

Как работи Тауър Бридж

Когато е построен, Тауър Бридж е най-големият и най-сложен подвижен мост, завършван някога.

Двете подвижни части се управлявали от хидравлика, използвайки пара за захранване на огромните помпени двигатели. Създадената енергия се съхранявала в шест масивни акумулатора, което означава, че веднага щом е необходима енергия за повдигане на моста, тя винаги е била на разположение. Акумулаторите захранвали задвижващите двигатели, които задвижвали баскулите нагоре и надолу. Въпреки сложността на системата, на баскулите били нужни само 60 секунди, за да се издигнат до максималния си ъгъл от 86 градуса.

Днес баскулите все още се задвижват с хидравлична енергия, но от 1976 г. те се задвижват с масло и електричество, а не с пара. Оригиналните помпени двигатели, акумулатори и котли вече са изложени в машинните отделения на Тауър Бридж.

Работно време

Тауър Бридж е отворен за посещения от 09:30 до 18:00 (последно влизане 17:00).

Цена на билет за възрастни: £11.40

Цена на билет за деца (5-15): £5.70.

Препоръчваме ви да резервирате билета си предварително онлайн, за да си гарантирате време за посещение.

*инфо и снимки: официална страница на Тауър Бридж

изкуство любопитно

Графа обяви концерт на националния стадион

Графа избра нестандартен начин, за да обяви първия си концерт на Национален стадион „Васил Левски“. Влади Ампов се появи на сцена пред билборда на централния вход на най-голямото ни спортно съоръжение и зашемети отбрана група верни фенове с новината за предстоящия концерт. „Мечтите се сбъдват! Очаквам ви на 30 септември на Национален стадион „Васил Левски“ […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Отбелязваме Деня на Свети Патрик със зелена бира

Днес, 17 март, е Денят на Свети Патрик, покровител на Ирландия. Денят на Свети Патрик е празникът на Свети Патрик, покровител на Ирландия. Първоначално празнуван с религиозни празници и служби, Денят на Свети Патрик се превърна в светски празник на ирландската култура, когато достигна Съединените щати заедно с ирландските имигранти. Денят на Свети Патрик първоначално […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Българският детски филм „Случая Тесла” – с официален саундрак

Една от причините да помним с носталгия златните български заглавия като „Войната на таралежите” и „Васко да Гама от село Рупча” е именно емблематичните песни на Асен Кисимов. За да се възобнови изцяло добрата традиция, новият български игрален филм „Случаят Тесла” на режисьора Андрей Хадживасилев представя своята детска песен „Заедно с теб”, част от официалния […]

прочетете повече