fbpx

Два региона във Франция, идеални за колоездачна винена обиколка

Ако сте фенове на Тур дьо Франс, сигурно сте забелязали как обиколката се развива естествено на фона на пейзажи, които са рай за колоездачите. Малки пътища със слаб трафик минават през различен релеф. Този район е земя на виното, мястото, където са едни от най-добрите лозя. Комбинирането на двете страсти  – колоезденето и виното се превръщат в едно ново изживяване. Колоезденето през района в началото на деня ви дава възможност да наблюдавате и опознавате терена – ландшафт, цветове, топлина и почва, така че по-късно вечерта, седнали пред менюто, да направите правилния избор, оценявайки силата на слънчевата светлина и почвата – с чаша вино в ръката ви.

Бургундия

Това е легендарна земя на виното –  като започнем с известните бели вина на Шабли, след това на юг покрай Дижон, през известния винен град Бон, до Макон и накрая се простира на юг през Божоле, почти до Лион. Районът има много възможности за колоездене, с прекрасни комбинации от равен терен с хълмове, всички покрити с лозя, граничещи с древни каменни стени, с върхове на хълмове, покрити с малки горички.

Колоезденето сутрин ще ви позволи да разберете спецификата на вината, докато преминавате през области с разнообразни почви и променящо се слънце, нарязани от дерета, които канализират ветровете, а те влияят на гроздето и следователно – и на вината. Географските особености и метеорологичните особености, през които ще минете, ще ви помогнат да се ориентирате в голямото разнообразие от вина и качество им – само от няколко сорта грозде (предимно Пино Ноар и Шардоне, с малко Алиготе и Гаме в Божоле).

Въпреки славата си, Бургундия има семпло, селско и автентично усещане. Отличното винопроизводство е в костите и в кръвта на хората и на това място. Не забравяйте да посетите Бон, един от винените центрове в света. В Бон изборът ви от ресторанти е отличен и времето за хранене може да отнеме голяма част от деня. Всеки от съседните градове има поне един превъзходен ресторант или хан и всеки от тях се гордее със собствените си отличителни вина. Дегустацията на вино в заведението „Патриарха“ в Бон е незабравимо преживяване.

Професионален съвет: Велосипедният маршрут от Бон до Сантеней е великолепна алея за колоездене , граничеща с каменни стени, украсени с розови храсти. Това е районът на  отличните бели вина от грозде Шардоне, които са сред най-добрите в света (Монтраше, Мерсо) и червени вина от Пино Ноар (Монтели, Волне, Помар), които са известни с елегантност и финес.

Долината на Лоара

За едно истинско приключение в долината на Лоара бихме ви посъветвали да започнете оттам, откъдето е започнала Жана д’Арк: Шинон. Това е самият център на Лоара. На изток имате прекрасните лозя и бели вина на Сансер и Пуйи-Фюме, а на запад ще завършите на атлантическото крайбрежие в Нант с ароматно мускаде, идеално съчетание със скариди, стриди и миди от брега на Бретан. В Шинон ще имате избор от чудесен терен за колоездене и ресторанти, разположени високо на билото горе. Колоезденето е сравнително равно през лозя от предимно Каберне Фран, местното червено вино. Можете също така да напуснете района на реката и да се изкачите по съседните хълмове.

Специално изживяване е преминаваното от река Лоара до Сансер, с гледка към лозята и долините отдолу и отличните ресторанти с изключително бяло вино, от което да избирате. Темпото на колоездене отново ще ви възнагради поне два пъти, тъй като получавате истинско впечатление от тези разнообразни терени, докато ви се отвори апетитът за вечеря с дегустация.

Лоара, разбира се, е район с концентрация на великолепни замъци, които могат да бъдат обиколени с велосипед. Изборът е голям, така че можете да изберете някои и или всичките 7 исторически замъка в долината на Лоара, а това са и места, където можете да прекарате нощта.

Професионален съвет: Пълният велосипеден маршрут от долината на Лоара си струва да се направи за тези, които имат време.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More