fbpx

Двата най-големи християнски манастира са в Турция

Дейрулзафаран (Шафранения манастир) и Дейрулумур (Св. Гавраил) са двата най-големи християнски манастира в света. Намират в югоизточната област на Турция Мардин, близо до границата със Сирия.

Манастирът  Дейрулзафаран 

Манастирът Дейрулзафаран е на 4 километра източно от Мардин. Състои се от три етажа и добива днешния си вид през 18 век с пристройките, направени през различно време, започвайки от 5 век. Манастирът е построен върху комплекс, който е бил използван като Храм на Слънцето преди Христа и по-късно като крепост от римляните. Когато римляните се оттеглили от региона, Свети Шлеймун донесъл тук костите на някои светци и превърнал замъка в манастир.

По тази причина манастирът преди е бил известен като манастира Mor Şleymun. След като митрополитът на Мардин и Кефертют Азиз Хананьо прави основен ремонт, започващ през 793 г., манастирът е известен като манастира Мор Хананьо – на негово име. След 15 век манастирът започва да се нарича Дейрулзафаран (Шафран Манастир) заради растението зафаран (шафран), растящо около обителта.

Манастирът Дейрулзафаран, който привлича вниманието със своите куполи, сводести колони, дървени орнаменти и каменна бродерия в интериора и екстериора, е бил един от религиозните образователни центрове на Сирийската църква през дългата си история. Човекът, който донася първата печатница в района е Петър IV, който е патриарх в този манастир и умира през 1895 г. През 1876 г. той заповядал да донесат в манастира печатната преса, която купил при посещение в Англия през 1874 г. В печатницата до 1969 г. излизат книги на арабски, османски и турски език, особено на сирийски, а до 1953 г. излиза месечно списание „Оз Хикмет“. Част от произведенията, останали от печатницата, са изложени в манастира, а някои са изложени в църквата Kırklar в Мардин.

Манастирът е един от важните религиозни центрове на Сирийската църква днес. Манастирът Дейрулзафаран, резиденцията на митрополита на Мардин, се посещава от асирийци, разпръснати по целия свят, за да получат тук благословия. Други – хиляди местни и чуждестранни туристи – посещават манастира, изминавайки кратък или по-дълъг път.

Манастирът Дейрулумур

Дайро д-Мор Гавриил (манастирът Свети Гавраил), известен също като Дейрулумур, е най-старият оцелял сирийски православен манастир в света. Това е място, където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус Христос).

Намира се на платото Тур Абдин близо до Мидиат в провинция Мардин, Югоизточна Турция.

Dayro d-Mor Gabriel е основан през 397 г. от аскета Мор Шмуел (Самуел) и неговия ученик Мор Шем’ун (Симон). Според преданието, Шем’ун имал сън, в който ангел му заповядал да построи молитвен дом на място, отбелязано с три големи каменни блока. Когато Шем’ун се събудил, той завел учителя си на мястото и намери камъните, който ангелът бил постави. На това място е построен манастирът Мор Гавриил.

Значението на манастира нараства и към 6 век в него има над 1000 местни и коптски монаси. Манастирът стана толкова известен, че получава дарения от римски императори, като Аркадий, Хонорий, Теодосий II и Анастасий. Между 615 и 1049 г. тук се намира епископското седалище Тур Абдин, а от 1049 до 1915 г. манастирът има своя епархия.

През 7 век манастирът става известен като манастир „Свети Гавраил“, който е известен със своя подвижнически живот. През 14 век 440  монаси са убити от нахлуването на монголите. През 1991 г. в пещери под манастира са открити останките на монаси, убити от Тимур (Тамерлан), датирани от 1401 г. По време на асирийския геноцид монасите са избити от кюрди и манастирът е окупиран в продължение на четири години, докато не бъде върнат в църквата през 1919 г.

Манастирът е важен център за сирийските християни от Тур Абдин с около петнадесет монахини и двама монаси, заемащи отделни крила. Поддържал е значителна библиотека, но почти нищо не е останало от нея. В момента е седалище на митрополита на Тур Абдин. В своята история манастирът е дал много високопоставени духовници и учени, сред които четирима патриарси, един мафрий и 84 епископи.

Dayro d-Mor Gabriel е работеща общност, разположена сред градини и овощни градини и донякъде обезобразена от жилищни помещения от 60-те години на миналия век. Основната цел на манастира е да поддържа живо сирийското православно християнство в родината му, като осигурява образование и ръкополагане на монаси.

Dayro d-Mor Gabriel е отворен за посетители и е възможно да останете тук с разрешение, но се затваря след като падне мрак. 

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More