fbpx

Двата най-големи християнски манастира са в Турция

Дейрулзафаран (Шафранения манастир) и Дейрулумур (Св. Гавраил) са двата най-големи християнски манастира в света. Намират в югоизточната област на Турция Мардин, близо до границата със Сирия.

Манастирът  Дейрулзафаран 

Манастирът Дейрулзафаран е на 4 километра източно от Мардин. Състои се от три етажа и добива днешния си вид през 18 век с пристройките, направени през различно време, започвайки от 5 век. Манастирът е построен върху комплекс, който е бил използван като Храм на Слънцето преди Христа и по-късно като крепост от римляните. Когато римляните се оттеглили от региона, Свети Шлеймун донесъл тук костите на някои светци и превърнал замъка в манастир.

По тази причина манастирът преди е бил известен като манастира Mor Şleymun. След като митрополитът на Мардин и Кефертют Азиз Хананьо прави основен ремонт, започващ през 793 г., манастирът е известен като манастира Мор Хананьо – на негово име. След 15 век манастирът започва да се нарича Дейрулзафаран (Шафран Манастир) заради растението зафаран (шафран), растящо около обителта.

Манастирът Дейрулзафаран, който привлича вниманието със своите куполи, сводести колони, дървени орнаменти и каменна бродерия в интериора и екстериора, е бил един от религиозните образователни центрове на Сирийската църква през дългата си история. Човекът, който донася първата печатница в района е Петър IV, който е патриарх в този манастир и умира през 1895 г. През 1876 г. той заповядал да донесат в манастира печатната преса, която купил при посещение в Англия през 1874 г. В печатницата до 1969 г. излизат книги на арабски, османски и турски език, особено на сирийски, а до 1953 г. излиза месечно списание „Оз Хикмет“. Част от произведенията, останали от печатницата, са изложени в манастира, а някои са изложени в църквата Kırklar в Мардин.

Манастирът е един от важните религиозни центрове на Сирийската църква днес. Манастирът Дейрулзафаран, резиденцията на митрополита на Мардин, се посещава от асирийци, разпръснати по целия свят, за да получат тук благословия. Други – хиляди местни и чуждестранни туристи – посещават манастира, изминавайки кратък или по-дълъг път.

Манастирът Дейрулумур

Дайро д-Мор Гавриил (манастирът Свети Гавраил), известен също като Дейрулумур, е най-старият оцелял сирийски православен манастир в света. Това е място, където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус Христос).

Намира се на платото Тур Абдин близо до Мидиат в провинция Мардин, Югоизточна Турция.

Dayro d-Mor Gabriel е основан през 397 г. от аскета Мор Шмуел (Самуел) и неговия ученик Мор Шем’ун (Симон). Според преданието, Шем’ун имал сън, в който ангел му заповядал да построи молитвен дом на място, отбелязано с три големи каменни блока. Когато Шем’ун се събудил, той завел учителя си на мястото и намери камъните, който ангелът бил постави. На това място е построен манастирът Мор Гавриил.

Значението на манастира нараства и към 6 век в него има над 1000 местни и коптски монаси. Манастирът стана толкова известен, че получава дарения от римски императори, като Аркадий, Хонорий, Теодосий II и Анастасий. Между 615 и 1049 г. тук се намира епископското седалище Тур Абдин, а от 1049 до 1915 г. манастирът има своя епархия.

През 7 век манастирът става известен като манастир „Свети Гавраил“, който е известен със своя подвижнически живот. През 14 век 440  монаси са убити от нахлуването на монголите. През 1991 г. в пещери под манастира са открити останките на монаси, убити от Тимур (Тамерлан), датирани от 1401 г. По време на асирийския геноцид монасите са избити от кюрди и манастирът е окупиран в продължение на четири години, докато не бъде върнат в църквата през 1919 г.

Манастирът е важен център за сирийските християни от Тур Абдин с около петнадесет монахини и двама монаси, заемащи отделни крила. Поддържал е значителна библиотека, но почти нищо не е останало от нея. В момента е седалище на митрополита на Тур Абдин. В своята история манастирът е дал много високопоставени духовници и учени, сред които четирима патриарси, един мафрий и 84 епископи.

Dayro d-Mor Gabriel е работеща общност, разположена сред градини и овощни градини и донякъде обезобразена от жилищни помещения от 60-те години на миналия век. Основната цел на манастира е да поддържа живо сирийското православно християнство в родината му, като осигурява образование и ръкополагане на монаси.

Dayro d-Mor Gabriel е отворен за посетители и е възможно да останете тук с разрешение, но се затваря след като падне мрак. 

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече