fbpx

“Диалози” – първата книга на Ивайло [Noisy] Цветков

„Диалози“ е първата книга на журналиста и културен антрополог Ивайло [Noisy] Цветков. Съдържа 27 разговора между личности с безспорни способности да анализират миналото, да интерпретират настоящето и да предлагат идеи за бъдещето. Във фокуса са политиката, културата, историята, обществения живот – под формата на диалози. Те са ситуирани в българския и световен контекст – основно в последните 5 години, но и отвъд тях. Някои от текстовете в книгата се появяват за първи път в електронното издание Offnews, а други са подготвени специално за нея. Избраните диалози са с непреходна стойност и освен рефлексии към съвременните дискурси – предлагат и надвремеви смислови послания.

„Диалози“ съдържа и фотографии на участниците от Яна Лозева. Изданието срещна своите читатели на 49-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК. Премиерата се очаква в началото на 2023 година.

***

Лицето от корицата на това специално издание, Ивайло [Noisy] Цветков, (а.к.а. „Ред.“), е един от идеолозите в адаптирането на културния код на западната модерност в България. Създаденото от него и кръг съмишленици списание „егоист“ (1996 – 2003) натиска най-горното копче в асансьора на прехода от социализъм към демокрация. Качилите се личности на засядащия асансьор се озовават в rooftop bar-а на нова България, където, на ръба на XXI в., да могат да помечтаят за много от качествата и активите на съвременния ни живот. С ясната сметка, че те ще са по-малко от провалите и пасивите, но и че ще остане възможността за споделяне на здравословна ирония, добри идеи и умерен оптимизъм.

Иронията, идеите и оптимизмът бяха ярко проявявани и в следващите проекти, в които Noisy участваше като основен двигател – сп. „Playboy“ и сп. „Maxim“, Списанието на Mtel, „Една седмица в София“, „Денис и приятели“ по БНТ 1, „Дискурси“ по телевизия Европа. Техният общ мотив е вярата на Noisy, че „Буди себе си“ е по-важно от „Бъди себе си“.

Диалози“ е първата книга на Noisy. В нея той не е питащият журналист, а културният антрополог, който участва в равностойни диспути. „Диалози“ предлага размяна на мнения по ключови за живота ни въпроси. Диалози, които съдържат прозрения и пророчества, хумор и сатира, предложения, позиции и възгледи от достатъчно представителна извадка на най-умните българи: Алек Попов, Александър Кьосев, Андрей Райчев, Бойко Василев, Галин Стоев, Георги Господинов, Георги Каприев, Георги Лозанов, Георги Тенев, Денис Ризов, Димитър Стоянович, Иван Кръстев, Иван Ланджев, Ицо Хазарта, Камен Донев, Коста Костов, Любослава Русева, Милко Лазаров, Нели Огнянова, Стоян Радев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодора Димова, Тони Николов, Харалан Александров, Явор Гърдев. И то в хода на най-променливите години през този век.

Политическият рефлекс, измеренията на българското, опозицията колективистично-индивидуално, паметта, формите на демократизъм и деспотизъм, функциите на изкуството, свободата, затворите на ума и битието, луксът да философстваш, модерното и предмодерното, осъзнатото усилие да бъдеш будител. Всичко това присъства в тези диалози, които от първия до последния се надяват на едно и също. А именно – в тях да присъства и трети субект – този на нас, читателите. Приятно съучастие!

Даниел Ненчев,
редактор и съставител

* * *

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече