fbpx

Диво сафари в Ботсвана

Напълно обновеният Belmond Savute Elephant Lodge отвори врати отново преди четири години. Разполага с уникално съоръжение, където гостите могат да наблюдават диви животни като лъвове, гепарди, слонове и антилопи по всяко време на деня. Интериорът, проектиран от  Инге Мур, е вдъхновен от заобикалящата среда и е изпълнен с богати цветове и текстури, като например кожените детайли върху извитите и текстурирани ратанови столове.

Проектантът се фокусира върху дизайн с мебели, изработени от местни материали, премахване на целия бетон и използване на екологично чисти бамбукови настилки в основните зони, което гарантира, че хижата може да функционира на 95% слънчева електрическа система.

Инге казва: „Изпитвам огромна любов и уважение към природата и пустинята. Стремя се дизайнът ми да бъде чувствителен към заобикалящата среда, но също така да създава пространства, където хората наистина могат да ценят природата и да носят у дома спомени, без да оставят белези върху околната среда .”

12-те стаи с палатки, на повдигната дървена платформа, разполагат с легла с балдахин, голяма външна тераса и доста удобства. Цените включват всички ястия и напитки, две ежедневни игри, застраховка, пране, ДДС и такси за паркинг.

Едно африканско преживяване, което не бива да пропускате, е Boma, където гостите се събират около лагерния огън и се наслаждават на бюфет от африкански специалитети и вечер на танци, докато хор пее традиционни песни. Планирайте добре пътуването си и може да попаднете по време на вашето сафари на спътник като известния автор Александър Маккол Смит.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече