fbpx

Днес е Световният ден на Nutella

Обичате сладко? Чудесно. Днес можете да си го позволите. Малко преди Деня на влюбените, в световен мащаб се чества празникът на голямата любов на милиони – лешниковия крем Нутела (Nutella). Преди няколко години промоция на продукта доведе до бой в супермаркет във Франция.

Течния шоколад Нутела на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара.Точната рецепта на шоколада се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е от смесването на думата “nut” (“лешник” на английски) и ella – италиански суфикс.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро – синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро – измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

Всяка година се произвеждат над 350 хиляди тона Нутела, което означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. 

В името на забавлението Нутела става част от различни забавни клипчета в мрежата. Ето някои от тях. Например – да потопиш телефона си в сладкия крем:

Да преядеш с петкилограмов буркан:

Или направо… да се изкъпеш в Нутела:

Добър апетит!

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Соня Йончева предизвиква с “Куртизанка”

Новият солов албум на Соня Йончева с провокативното заглавие “Куртизанката” ще има световна премиера на 9 февруари. Дискът може да се купи от сайта  и в Амазон.  Албумът е записан миналата година в Генуа, Италия с Orchestra dell’Opera Carlo Felice Genova, ръководен от Марко Армилиато. Тенорът Чарлз Кастроново участва в дуетите от „La traviata” и „Thaïs”. Всички оперни […]

прочетете повече