fbpx

Днес е Световният ден на Nutella

Обичате сладко? Чудесно. Днес можете да си го позволите. Малко преди Деня на влюбените, в световен мащаб се чества празникът на голямата любов на милиони – лешниковия крем Нутела (Nutella). Преди няколко години промоция на продукта доведе до бой в супермаркет във Франция.

Течния шоколад Нутела на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара.Точната рецепта на шоколада се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е от смесването на думата “nut” (“лешник” на английски) и ella – италиански суфикс.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро – синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро – измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

Всяка година се произвеждат над 350 хиляди тона Нутела, което означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. 

В името на забавлението Нутела става част от различни забавни клипчета в мрежата. Ето някои от тях. Например – да потопиш телефона си в сладкия крем:

Да преядеш с петкилограмов буркан:

Или направо… да се изкъпеш в Нутела:

Добър апетит!

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More