fbpx

Днес е Световният ден на Nutella

Обичате сладко? Чудесно. Днес можете да си го позволите. Малко преди Деня на влюбените, в световен мащаб се чества празникът на голямата любов на милиони – лешниковия крем Нутела (Nutella). Преди няколко години промоция на продукта доведе до бой в супермаркет във Франция.

Течния шоколад Нутела на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара.Точната рецепта на шоколада се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е от смесването на думата “nut” (“лешник” на английски) и ella – италиански суфикс.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро – синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро – измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

Всяка година се произвеждат над 350 хиляди тона Нутела, което означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. 

В името на забавлението Нутела става част от различни забавни клипчета в мрежата. Ето някои от тях. Например – да потопиш телефона си в сладкия крем:

Да преядеш с петкилограмов буркан:

Или направо… да се изкъпеш в Нутела:

Добър апетит!

изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Защо “Нямаш място в нашия град”?

Документалният филм „Нямаш място в нашия град“ вече се радва на интерес от страна на медиите, което провокира любопитството и нетърпеливостта на зрителите да го  гледат и да съставят собствено мнение за историята, които представя Перник и жителите му отвъд клишето. Преди седмици копродуцентите от HBO и българската компания Smarty Pants Shooter обявиха, че филмът ще има и […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“У дома” – Криста пуска първи авторски албум

На 19 октомври в столичния SOFIA LIVE CLUB, чрез промоция-концерт, Криста ще представи на публиката първия си самостоятелен албум носещ топлото заглавие “У дома”. Певицата има много издадени сингли през кариерата си, но извървява дълъг път докато стигне до квинтесенцията на артистичната си същност, за естествен завършек в един наистина съдържателен албум. Освен безкомпромисна аудио продукция, текстове и аранжименти в лицето […]

прочетете повече