fbpx

До Асеновата крепост и обратно

Днешната слънчева събота ще ни даде възможност да излезем сред природата и да си организираме екскурзии на недалечни разстояния.

Едно такова място е разположената на стръмна скала Асенова крепост (на 20 км от Пловдив). От нея се открива красива панорамна точка през всички сезони. А на още 10 км се намира Бачковският манастир.

Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява подстъпите на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са от устава на тогава построения Бачковски манастир наблизо. От тях се разбира, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превзета е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., когато е разрушена от османски войски.

Носи името на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град

“Алекси” означава защитник, а “севаст” е титла на управители на области (хори) или на по-малки административни единици, включени в областите. Някои автори смятат, че в средновековна България терминът “севаст” има различно значение в отделни случаи и освен че е свързан с изпълнението на определени административни функции, може да представлява само благородническа титла.

Крепостта е в списъка на Стоте национални туристически обекта и тук можете да си поставите печат. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече