fbpx

До Асеновата крепост и обратно

Днешната слънчева събота ще ни даде възможност да излезем сред природата и да си организираме екскурзии на недалечни разстояния.

Едно такова място е разположената на стръмна скала Асенова крепост (на 20 км от Пловдив). От нея се открива красива панорамна точка през всички сезони. А на още 10 км се намира Бачковският манастир.

Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява подстъпите на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са от устава на тогава построения Бачковски манастир наблизо. От тях се разбира, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превзета е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., когато е разрушена от османски войски.

Носи името на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град

“Алекси” означава защитник, а “севаст” е титла на управители на области (хори) или на по-малки административни единици, включени в областите. Някои автори смятат, че в средновековна България терминът “севаст” има различно значение в отделни случаи и освен че е свързан с изпълнението на определени административни функции, може да представлява само благородническа титла.

Крепостта е в списъка на Стоте национални туристически обекта и тук можете да си поставите печат. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More