fbpx

Евакуация на Канарските острови заради изригнал вулкан

Нов вулкан изригна в неделя в Ла Палма на испанските Канарски острови, в планините Монтаня Рахада, община Ел Пасо. Малък трус удари квартала Лас Манчас, преди вулканът да изхвърли голямo количество дим и пепел. В планината се отвориха две пукнатини, пълни с лава.

Изригването на Кумбре Виеха беше предвещано от поредица от малки трусове, последали земетресението, което започна на 11 септември в националния парк Cumbre Vieja в южната част на острова. Бързият процес, който освобождава големи количества енергия, предизвика cегашното изхвърляне на лава, близо 50 години след изригването на вулкана Тенегия, който досега беше най-младият вулкан.

Изригването в неделя се  случи в необитаема планинска област, предизвиквайки малки горски пожари. Около 50 души с намалена подвижност в близките райони бяха евакуирани преди изригването на вулкана. Регионалният здравен отдел заяви, че тази група вече безопасно e преместена в Ел Фуерте, стара казарма, и в момента получава грижи от здравните служби и Червения кръст.

След изригването властите помолиха населението да стои далеч от мястото и издадоха предупреждение за евентуални потоци лава. „По принцип магмата се понижава бавно, но ние се тревожим за скоростта, която би могла да набере“, казва Ниевес Роса Аройо Диас, островният началник по сигурността и извънредните ситуации, пред испанския новинарски канал Canal 24 horas.

Испанският премиер Педро Санчес трябваше да отлети за Ню Йорк в неделя, но отложи пътуването си за отиде до Ла Палма. В съобщение в Twitter Министерството на отбраната заяви, че армията е готова да помогне за осигуряването на подслон за хора със специални нужди, които са евакуирани от близките райони.

Сеизмичната активност в Ла Палма се възобнови в неделя сутринта с няколко земетресения, които бяха усетени от населението – най -голямото – 3,8 по скалата на Рихтер – ясен знак, че изригването на вулкана е предстоящо.

Вулканичната дейност в Ла Палма спря след изригването на Тенегия през 1971 г., но се възобнови отново през 2017 г. През последните няколко години имаше няколко земетресения, които завършиха с най-скорошния и интензивен трус, който започна на 11 септември и предизвести изригването на Кумбре Виеха.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече