Евакуация на Канарските острови заради изригнал вулкан

Нов вулкан изригна в неделя в Ла Палма на испанските Канарски острови, в планините Монтаня Рахада, община Ел Пасо. Малък трус удари квартала Лас Манчас, преди вулканът да изхвърли голямo количество дим и пепел. В планината се отвориха две пукнатини, пълни с лава.

Изригването на Кумбре Виеха беше предвещано от поредица от малки трусове, последали земетресението, което започна на 11 септември в националния парк Cumbre Vieja в южната част на острова. Бързият процес, който освобождава големи количества енергия, предизвика cегашното изхвърляне на лава, близо 50 години след изригването на вулкана Тенегия, който досега беше най-младият вулкан.

Изригването в неделя се  случи в необитаема планинска област, предизвиквайки малки горски пожари. Около 50 души с намалена подвижност в близките райони бяха евакуирани преди изригването на вулкана. Регионалният здравен отдел заяви, че тази група вече безопасно e преместена в Ел Фуерте, стара казарма, и в момента получава грижи от здравните служби и Червения кръст.

След изригването властите помолиха населението да стои далеч от мястото и издадоха предупреждение за евентуални потоци лава. „По принцип магмата се понижава бавно, но ние се тревожим за скоростта, която би могла да набере“, казва Ниевес Роса Аройо Диас, островният началник по сигурността и извънредните ситуации, пред испанския новинарски канал Canal 24 horas.

Испанският премиер Педро Санчес трябваше да отлети за Ню Йорк в неделя, но отложи пътуването си за отиде до Ла Палма. В съобщение в Twitter Министерството на отбраната заяви, че армията е готова да помогне за осигуряването на подслон за хора със специални нужди, които са евакуирани от близките райони.

Сеизмичната активност в Ла Палма се възобнови в неделя сутринта с няколко земетресения, които бяха усетени от населението – най -голямото – 3,8 по скалата на Рихтер – ясен знак, че изригването на вулкана е предстоящо.

Вулканичната дейност в Ла Палма спря след изригването на Тенегия през 1971 г., но се възобнови отново през 2017 г. През последните няколко години имаше няколко земетресения, които завършиха с най-скорошния и интензивен трус, който започна на 11 септември и предизвести изригването на Кумбре Виеха.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More