fbpx

Евакуация на Канарските острови заради изригнал вулкан

Нов вулкан изригна в неделя в Ла Палма на испанските Канарски острови, в планините Монтаня Рахада, община Ел Пасо. Малък трус удари квартала Лас Манчас, преди вулканът да изхвърли голямo количество дим и пепел. В планината се отвориха две пукнатини, пълни с лава.

Изригването на Кумбре Виеха беше предвещано от поредица от малки трусове, последали земетресението, което започна на 11 септември в националния парк Cumbre Vieja в южната част на острова. Бързият процес, който освобождава големи количества енергия, предизвика cегашното изхвърляне на лава, близо 50 години след изригването на вулкана Тенегия, който досега беше най-младият вулкан.

Изригването в неделя се  случи в необитаема планинска област, предизвиквайки малки горски пожари. Около 50 души с намалена подвижност в близките райони бяха евакуирани преди изригването на вулкана. Регионалният здравен отдел заяви, че тази група вече безопасно e преместена в Ел Фуерте, стара казарма, и в момента получава грижи от здравните служби и Червения кръст.

След изригването властите помолиха населението да стои далеч от мястото и издадоха предупреждение за евентуални потоци лава. „По принцип магмата се понижава бавно, но ние се тревожим за скоростта, която би могла да набере“, казва Ниевес Роса Аройо Диас, островният началник по сигурността и извънредните ситуации, пред испанския новинарски канал Canal 24 horas.

Испанският премиер Педро Санчес трябваше да отлети за Ню Йорк в неделя, но отложи пътуването си за отиде до Ла Палма. В съобщение в Twitter Министерството на отбраната заяви, че армията е готова да помогне за осигуряването на подслон за хора със специални нужди, които са евакуирани от близките райони.

Сеизмичната активност в Ла Палма се възобнови в неделя сутринта с няколко земетресения, които бяха усетени от населението – най -голямото – 3,8 по скалата на Рихтер – ясен знак, че изригването на вулкана е предстоящо.

Вулканичната дейност в Ла Палма спря след изригването на Тенегия през 1971 г., но се възобнови отново през 2017 г. През последните няколко години имаше няколко земетресения, които завършиха с най-скорошния и интензивен трус, който започна на 11 септември и предизвести изригването на Кумбре Виеха.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More