fbpx

Евакуация на Канарските острови заради изригнал вулкан

Нов вулкан изригна в неделя в Ла Палма на испанските Канарски острови, в планините Монтаня Рахада, община Ел Пасо. Малък трус удари квартала Лас Манчас, преди вулканът да изхвърли голямo количество дим и пепел. В планината се отвориха две пукнатини, пълни с лава.

Изригването на Кумбре Виеха беше предвещано от поредица от малки трусове, последали земетресението, което започна на 11 септември в националния парк Cumbre Vieja в южната част на острова. Бързият процес, който освобождава големи количества енергия, предизвика cегашното изхвърляне на лава, близо 50 години след изригването на вулкана Тенегия, който досега беше най-младият вулкан.

Изригването в неделя се  случи в необитаема планинска област, предизвиквайки малки горски пожари. Около 50 души с намалена подвижност в близките райони бяха евакуирани преди изригването на вулкана. Регионалният здравен отдел заяви, че тази група вече безопасно e преместена в Ел Фуерте, стара казарма, и в момента получава грижи от здравните служби и Червения кръст.

След изригването властите помолиха населението да стои далеч от мястото и издадоха предупреждение за евентуални потоци лава. „По принцип магмата се понижава бавно, но ние се тревожим за скоростта, която би могла да набере“, казва Ниевес Роса Аройо Диас, островният началник по сигурността и извънредните ситуации, пред испанския новинарски канал Canal 24 horas.

Испанският премиер Педро Санчес трябваше да отлети за Ню Йорк в неделя, но отложи пътуването си за отиде до Ла Палма. В съобщение в Twitter Министерството на отбраната заяви, че армията е готова да помогне за осигуряването на подслон за хора със специални нужди, които са евакуирани от близките райони.

Сеизмичната активност в Ла Палма се възобнови в неделя сутринта с няколко земетресения, които бяха усетени от населението – най -голямото – 3,8 по скалата на Рихтер – ясен знак, че изригването на вулкана е предстоящо.

Вулканичната дейност в Ла Палма спря след изригването на Тенегия през 1971 г., но се възобнови отново през 2017 г. През последните няколко години имаше няколко земетресения, които завършиха с най-скорошния и интензивен трус, който започна на 11 септември и предизвести изригването на Кумбре Виеха.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече