fbpx

Евтини европейски почивки: Глазгоу

Най-големият град в Шотландия често е пренебрегнат заради столичния град.  И докато Единбург може да се похвали със своите великолепни замъци и хълмист исторически чар, Глазгоу е работещ град, пълен с контрасти, на но в същото време – бляскав и щедър, град, който си струва да опознаете по-добре.

Стигането до Глазгоу е доста лесно, с много опции за транспорт и цена, от които да избирате. Полетите до града са сравнително евтини, влакове и автобуси до Глазгоу се движат от повечето европейски градове. Железницата Virgin от Лондон тръгва на всеки 40 минути, отнема по-малко от 5 часа и струва по-малко от 40 евро. Настаняване може да бъде намерено с лекота и без да се нарушава бюджетът ви. Както местните жилища под наем, така и големи вериги хотели като Hilton могат да бъдат намерени за цена под 100 евро на вечер и дори можете да наемете цял апартамент за приблизително същата цена чрез Airbnb. След като сте в града, силно препоръчваме да получите целодневна карта за метрото за  около 3 евро, тъй като това ще ви спести много пари в дългосрочен план.

Глазгоу има много впечатляващи музеи, паркове и църкви. Има и много безплатни обиколки, които да ви помогнат да се запознаете с богатата история на града. Творбите на известния архитект Чарлз Рени Макинтош са сред най-добрите атракции на Глазгоу за посещение. Отидете до сградата на фара, която беше първата архитектурна поръчка на Макинтош. Той е домакин на редица изложения и изложби, включително една за самия него. Можете дори да се изкачите по нейната вита стълба до върха на кулата за ненадмината, невероятна панорамна гледка към града. Също така можете да разгледате безплатно Художествената галерия и музей Kelvingrove, един от най-посещаваните музеи в страната, включващ колекция, която наистина се грижи за всички вкусове, обхващаща всичко от Салвадор Дали до самолети Spitfire. Отидете до Hunterian, най-старият, музей в страната или Народния дворец за отличен преглед на социалната история на града.

Катедралата в Глазгоу също си струва да отделите време за разглеждане. Построена в края на 12-ти век, тази прекрасна катедрала все още се използва за католически служби днес. В съседство е Викторианският некропол, където са погребани повече от 50 000 души. Струва си да погледнете.

Що се отнася до храненето, имате богат избор и често дори не е нужно да избирате дали само да хапвате или да има и питие,  тъй като много барове и пъбове предлагат някои от най-вкусните и евтини ястия в градовете. Препоръчваме също да разгледате традиционен магазин за риба и чипс, но дали ще поискате да изпробвате шотландската традиция за дълбоко пържене, зависи на 100% от вас!

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече