fbpx

Евтини европейски почивки: Краков

Когато стане дума за най-големите ваканционни дестинации в Европа, сигурно си мислите за Барселона, Амстердам, Лондон, Париж. Краков, „вторият град“ и бивша столица на Полша, почти не се споменава, което е жалко, тъй като той наистина е сред скритите скъпоценни камъни в Европа. Краков е един от центровете на изкуството и културата в страната и е пълен с красива архитектура, съперничеща на градове като Виена и Оксфорд, а има и предимството на места с по-нова история. Това не е свръхбюджетна дестинация, така че ако наистина искате да се поглезите и да получите малко лукс на разумна цена, това е идеалното място.

Ако наемете апартамент, дори луксозен, през Airbnb, това  няма да ви струва повече от 45 евро на вечер, а стаите в четири- и петзвездни хотели струват по-малко от 90 евро. Такситата там са много достъпни, а централният Стар град и неговите вълшебни атракции са удобни за разходка пеша. С всичките пари, които ще спестите за това, можете да разгледате почти всичко, което този извънземен град може да предложи.

Краков е любим на хипстърите в Европа, а Казимеж, бившият еврейски квартал, несъмнено е един от най-готините квартали на стария континент. Макар че пази мрачни спомени от Холокоста – от паметника на героите от гетото до аптека, която някога тайно предоставяла  медицинска помощ на преследвани евреи в близкия концентрационен лагер Аушвиц.

Прекарайте следобедите си в обикаляне на синагогите и изкуството на графитите, сливайки се с местните жители, които хапват деликатеси и пазаруват в бутици. Прекарайте вечерите си в множеството барове, които могат да се похвалят с приятна атмосфера.

Вижте също Plac Nowy, който е пълен с уникални битпазари и антични базари и бъдете готови да похарчите не много – традиционната полска храна е обилна и евтина, така че ще се насладите на  чинии с предястия, пълни с храна за по-малко от 4 евро.  Можете дори да получите тристепенно меню и вино в изискан ресторант за под 20 евро.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече