fbpx

Евтини европейски почивки: Порто

Когато стане дума за Порто, често го сравняват с Лисабон, неговия по-оживен и по-голям съсед.  Но Порто си е Порто. Разположен върху зашеметяващ подвижен пейзаж, този недооценен град напоследък предизвиква голям интерес заради своята вълнуваща нова архитектура, страхотни обществени пазари и процъфтяваща художествена сцена. Градът, дал името на Португалия, е завладяващ, съчетаващ перфектно история, традиции и съвременната португалска култура. И най-добрата част – той е рай за бюджетни пътници.

Можете да наемете прекрасни апартаменти и тавански помещения за под 100 евро на вечер, ако резервирате достатъчно предварително. Центърът на града е достатъчно малък, така че  можете да избегнете транспортните разходи и да обиколите много от основните му атракции пеша, което всъщност е най-добрият начин да разгледате. Ако се изгубите из криволичещите средновековни улички и стръмните стълбища, ще усетите истинската атмосфера на града.

Идеален за разходки и изгодно пазаруване е общественият пазар Mercado do Bolhão. Не пропускайте и галериите за съвременно изкуство, скупчени по улица Rua Miguel Bombarda. Феновете на Грифиндор също има какво да видят . J.K. Роулинг е преподавала английски в Порто през 90-те години на 20 век и е била редовен посетител в известната книжарница Livraria Lello. Говори се, че нейните богато украсени библиотеки, издълбани дървени тавани и пищни стълби са вдъхновили библиотеката на Хогуортс.

Casa da Musica е абсолютно задължителна спирка по време на вашите разходки. Концертната зала, проектирана от Рем Колхас, е дом на три симфонични оркестъра и бе открита от покойния Лу Рийд през 2005 г. после можете да отидете до квартал Рибейра в Порто и разгледайте неговата просперираща колекция от барове и кафенета. Не се притеснявайте, яденето и пиенето в Порто, дори в луксозни ресторанти, е по-евтино от почти всяка храна, която бихте си поръчали например, в Париж. Представете си как отпивате вкусно вино в ресторант с бяла покривка край реката, където морските дарове са толкова пресни, че на практика изскачат направо от океана. Това е Порто.

И ако се чудите за портвайна, не се притеснявайте. Националната напитка на Португалия е разпространена в цялата страна, особено в едноименния й дом. Това ценно вино след вечеря е популяризирано от англичаните в началото на 18 век, когато е открито, че смесването на португалско червено вино с бренди може да ги накара да издържат дългото морско пътуване обратно към Великобритания. Пристанищните къщи на Порто са разпръснати по южния бряг на реката, Вила Нова де Гая. Посетителите могат евтино да обиколят повечето от тях и да се отдадат на толкова множество дегустации. Може да си тръгнете със замаяна глава обаче, тъй като това е един силен еликсир.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече