fbpx

Евтини европейски почивки: Пулия

Всички се влюбват в Италия. За мнозина това се случва, докато разглеждат улиците на Рим, плажовете на Сицилия или цветния бряг на Амалфи. Може да се случи и по време на пица в Наполи или в някой дъждовен ден в Милано. Въпреки това има и едно място, което е красиво и предлага услуги на по-ниски цени – Пулия (произнася се pool-ya). Пулия, съставена от 6 различни региона, лесно се разпознава на картата, тъй като минава по източното крайбрежие на полуостров Гаргано чак до „петата на ботуша“. Този район е популярна лятно дестинация за северните италианци от десетилетия. За щастие, Пулия остава място, което е най-вече от италианците за италианците, недокоснато от влиянието на останалия свят.

Емблематичната архитектура на Пулия е праисторическото труло, традиционната варосана хижа с конусообразен покрив от подредени сиви камъни. Няма по-голяма концентрация на трули, отколкото в защитения от ЮНЕСКО град Алберобело, където цели квартали са направени от тях. Местни предприемачи поправиха десетки изоставени преди няколко години трули, за да създадат Trullidea, инициатива за отдаване под наем на посетители – на изненадващо ниски цени. Прохладни през знойното лято и с уютни камини за зимата, тези трули под наем ви позволяват да живеете като местен за по-малко от цената на приемлив  хотел в големия град.

Лесно е да отидете до Пулия и да похарчите хиляди, но за щастие Пулия е достъпна за пътници, които искат да открият региона самостоятелно и с ограничен бюджет. Можете да опитате широка гама от екскурзии с храна и вино за суми под 15 евро. Направете всички обиколки на винарните с дегустация, вижте как се прави зехтин в древна маслинова мелница, вижте как се правят сирената моцарела и бур, научете се да правите прясна паста Orecchiette, обиколете един от многото невероятни свежи пазари… Или просто гледайте как рибарите разтоварват улова си за деня на пристанищата.

Най-добрите атракции на Пулия като цяло са достъпни безплатно. Дом на едни от най-добрите плажове в света, тази 800-километрова брегова ивица варира от тихи пясъчни плажове до скалисти върхове и носове, което ви дава възможност да изпитате пищното и драматичното усещане почти на едно и също място. В Пулия се намира и една от най-големите зони за гмуркане в скали в света, ако сте по-приключенски тип.

Любителите на пазаруването трябва да се отправят към Corso Cavour, Via Sparano и Via Manzoni за някои наистина уникални изгодни бутици. И въпреки че пазаруването е страхотно, разглеждането на забележителностите е по-добро занимание. Всеки квартал е изпълнен с толкова богата история. Ще видите изобилие от древни църкви, паметници, площади и театри. Акцент, който няма да искате да пропуснете, е базиликата ди Сан Никола или църквата Свети Никола в Бари. Считан за дом за почивка на Дядо Коледа, това е най-голямата атракция в региона. Построен е през 1807 г., за да приюти останките на светеца и в момента показва много различни архитектурни стилове и спиращи дъха произведения на изкуството.

Що се отнася до транспорта, наемането на кола е сравнително евтино, но влаковата система е страхотна и ви свързва с всички части на Италия с лекота. Туристическият наплив към Пулия обаче започна, така че не се колибайте да видите този район колкото се може по-скоро.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече