fbpx

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде.

Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно от холандската архитектурна фирма MVRDV и датската COBE Architects.

С площ от 33 000 квадратни фута, музеят се фокусира върху популярната музика от 50-те години на миналия век до днес, предназначена като средство за комуникация и социализация между хора от различни култури и социален произход. Постоянната експозиция на музея се състои от предмети, графики, сувенири, документи и потапящи инсталации.

Наред с изложбени галерии, музеят Ragnarock има конферетнтна зала и кафене. Музеят е отворен от вторник до неделя от 10 до 17 часа (в сряда от 10 до 22 часа).

На 29 април 2016 г. престолонаследникът на Дания Фредерик откри новия музей на Ragnarock в Роскилде, град близо до Копенхаген, известен като мястото на известния музикален фестивал в Роскилде.

Отвън музеят е белязан от два елемента: „изключително конзолна“ форма и доста смела фасада от анодизиран алуминий в златен цвят. Архитектите възнамеряваха ясно да идентифицират музея, като в същото време създадоха динамична връзка с промишлените сгради около които, въпреки че са доста груби на външен вид, са идеален фон за зона, посветена на алтернативната младежка култура, неформалното творчество и иновациите музика.

Минавайки през входната врата, тези, които посещават Ragnarock, са затрупани от цвят: червен. Червеното е навсякъде: таван, стени, под, всичко е боядисано или галванично в ярко ярък червен нюанс, за да напомни за „мекото кадифе на кутията на китара отвътре“.

Чуй и виж музиката

Вижте, чуйте и почувствайте пътя си през историята на ритмичната музика от рокендрола на 50-те години, през поп културата на 80-те години на миналия век до днешните диви ритми – и добийте представа за музикалната сцена на утрешния ден.

Но RAGNAROCK е нещо повече от влакче в увеселителен парк в колоритната история на музиката. Първо и най-важно получавате историята на бумващи млади поколения, които през различни времена създават своя собствена култура, комуникират глобално чрез музика и имат огромно влияние върху обществото.

RAGNAROCK също е вълнуващ Exploratorium. Участвайте в най-големия хор в света, танцувайте през историята и намерете любимата си песен.

Архитектура от световна класа

Музеят се намира в „Скалния град“ на Роскилде – квартал Музикон, само на един хвърлей от постоянното място на прочутия фестивал в Роскилде… къде другаде? Звездни архитекти от холандския MVRDV и датския COBE са креативните умове зад емблематичната златна сграда на RAGNAROCKS. Дръзката архитектура както външно, така и вътрешно подчертава историята и атмосферата, които музеят предава

Кафене, магазин и събития

RAGNAROCK представя непрекъснато през годината много интересни събития – от концерти, филми и детски занимания до лекции, изложби и корпоративни събития.

Ако имате нужда от почивка в изживяването, RAGNAROCK предлага възможност да се отпуснете в Museum Café. Тук ще намерите изискана селекция от топли и студени ястия с акцент върху датските продукти и солидно гастрономическо майсторство. Можете също така да разгледате музейния магазин с селекция от много уникални артикули, включително страхотни тениски, качулки, златни чаши, кожени колани, книги, пощенски картички и много други неща. Като единствен магазин в Дания, ние продаваме оригиналните плакати на фестивала Roskilde в ограничени издания и препечатки.

Така че се пригответе за невероятно пътешествие във вселената на музиката. Това е всичко друго, но не и скучно!

Безплатен вход за музейния магазин и кафене. Билети за изложбата и събитията могат да бъдат закупени в магазина на музея.

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече