Един тур до Подгорица, без рискове от пожари

Голям горски пожар бушува през почивните дни близо до Подгорица, пламъците се доближиха до жилищни зони в черногорската столица. По данни на националната черногорска телевизия, огънят беше обхванал хълм край града. Пожарникарите се бориха часове в опитват да потушат пламъците. Но сега ще отидем до Подгорица безопасно, без рисковете на огъня…

Подгорица („област под малкия хълм“) е столицата и най-големият град на Черна гора. Благоприятното му разположение между реки и плодородни долини помага за бързото му развитие. Градът е близо и до зимните ски центрове на север и до морските курорти на Адриатическо море. Подгорица е дом на почти една четвърт (24,35%) от населението на страната.

На около три километра северозападно от Подгорица се намират руините на град Доклея от римската епоха, от който произхожда римският император Диоклециан. При основаването си (вероятно през Х век) градът се нарича Бирзиминиум. През Средновековието е бил известен като Рибница. Името Подгорица се използва от 1326 г. От 1946 до 1992 г. градът е кръстен Титоград в чест на Йосип Броз Тито, президента на Социалистическа Федеративна Република Югославия от 1953 до 1980 г.

Смесицата от архитектурни стилове на Подгорица отразява бурната история на града и на страната: тъй като един режим заменя друг и това се отразява и в облика на града.

Като част от Османската империя до 1878 г. в Подгорица има някои примери за османска архитектура: най-старите части на града, Стара Варош (Старият град) и Драч са типични, с две джамии, турска часовникова кула и тесни, криволичещи улички.

Когато градът се присъединява към Черна гора, градското ядро ​​се премества на другия бряг на река Рибница, където градът се развива в по-европейски стил: по-широки улици с ортогонално разположение. Тази част днес традиционно се счита за център на града и се нарича Нова Варош (Нов град).

По време на Втората световна война Подгорица е почти разрушена до основи, бомбардирана е била над 70 пъти. След войната започва възстановяването на града, като подобно на други градове от управлението на комунистите в Югославия са издигнати масови жилищни блокове с основен дизайн, характерен за страните от Източния блок. Цялата тази част на десния бряг на река Морача е построена по този начин.

Голям напредък в архитектурата на Подгорица започна в края на 90-те години и оттогава лицето на града се промени бързо. Строителството на жилища и бизнес сгради продължава бързо, като се включват съвременните архитектурни тенденции от стъкло и стомана. В опит да създадат разпознаваема и модерна столица на държавата, градските власти насочват значителни инвестиции в публичните пространства. Новите забележителности включват православния храм ”Въскресение Христово” и Моста на хилядолетието.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More
пътешествия любопитно

Британците избраха своите ТОП 10 дестинации за 2022

Тъй като пътуванията в чужбина вече са много по-лесни, благодарение на премахването на тестовете и някои ограничения в определни държави, ABTA – Асоциацията на британските туристически, обяви 10-те най-добри дестинации за тази година. Проучването разкрива смесица от далечни дестинации и твърди фаворити по-близо до дома. Номер едно в списъка с желания на британците за пътуване […]

Read More