fbpx

Един тур до Подгорица, без рискове от пожари

Голям горски пожар бушува през почивните дни близо до Подгорица, пламъците се доближиха до жилищни зони в черногорската столица. По данни на националната черногорска телевизия, огънят беше обхванал хълм край града. Пожарникарите се бориха часове в опитват да потушат пламъците. Но сега ще отидем до Подгорица безопасно, без рисковете на огъня…

Подгорица („област под малкия хълм“) е столицата и най-големият град на Черна гора. Благоприятното му разположение между реки и плодородни долини помага за бързото му развитие. Градът е близо и до зимните ски центрове на север и до морските курорти на Адриатическо море. Подгорица е дом на почти една четвърт (24,35%) от населението на страната.

На около три километра северозападно от Подгорица се намират руините на град Доклея от римската епоха, от който произхожда римският император Диоклециан. При основаването си (вероятно през Х век) градът се нарича Бирзиминиум. През Средновековието е бил известен като Рибница. Името Подгорица се използва от 1326 г. От 1946 до 1992 г. градът е кръстен Титоград в чест на Йосип Броз Тито, президента на Социалистическа Федеративна Република Югославия от 1953 до 1980 г.

Смесицата от архитектурни стилове на Подгорица отразява бурната история на града и на страната: тъй като един режим заменя друг и това се отразява и в облика на града.

Като част от Османската империя до 1878 г. в Подгорица има някои примери за османска архитектура: най-старите части на града, Стара Варош (Старият град) и Драч са типични, с две джамии, турска часовникова кула и тесни, криволичещи улички.

Когато градът се присъединява към Черна гора, градското ядро ​​се премества на другия бряг на река Рибница, където градът се развива в по-европейски стил: по-широки улици с ортогонално разположение. Тази част днес традиционно се счита за център на града и се нарича Нова Варош (Нов град).

По време на Втората световна война Подгорица е почти разрушена до основи, бомбардирана е била над 70 пъти. След войната започва възстановяването на града, като подобно на други градове от управлението на комунистите в Югославия са издигнати масови жилищни блокове с основен дизайн, характерен за страните от Източния блок. Цялата тази част на десния бряг на река Морача е построена по този начин.

Голям напредък в архитектурата на Подгорица започна в края на 90-те години и оттогава лицето на града се промени бързо. Строителството на жилища и бизнес сгради продължава бързо, като се включват съвременните архитектурни тенденции от стъкло и стомана. В опит да създадат разпознаваема и модерна столица на държавата, градските власти насочват значителни инвестиции в публичните пространства. Новите забележителности включват православния храм ”Въскресение Христово” и Моста на хилядолетието.

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече