fbpx

Еднодневна разходка в Солун

Някой чуждестранни туроператори определят Солун като “Пепеляшка на градските почивки” и място, което само чака да откриете магията му.

Дори когато температурата тук е висока, вуздухът е приятно охладен от морския бриз.

Солун е град на водата. Всъщност сърцето му е 5-километровият участък, преминаващ от пристанището до новия крайбрежен булевард – с тематични градини и артистични скулптури с достатъчно място за разходка с бебешка количка, за джогинг и за велосипедисти.

Всъщност Солун е град, на който можете да се насладите пеша или с колело. Но какво да направите първо? Особено след като изкушението е да посетите едно от многото кафенета, разположени по крайбрежието или просто да се наслаждавате на морската гледка.

Това също е труден избор, тъй като Солун е град, пълен с история, с 15 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство и 29 музея. Нищо чудно, че Солун, основан през 315 г. пр. н. е. и столицата на древногръцка Македония, сам се определя като музей на открито.

Разходете се из града, за да видите Римската ротонда и Агората или пазарния площад – чак до емблематичната за града Бяла кула от 15-ти век.

Ако искате да видите целия град по възможно най -мързеливия начин, трябва да седнете в кафенето и въртящия се ресторант, разположени на върха на кулата OTE, която предлага невероятна гледка. Въпреки че въртенето е много леко, докато отпивате узо, за някой може да се стори странно.

Солун има младежки дух и това отчасти се дължи на неговите 170 000 студенти, които посещават градския университет „Аристотел“.

Разбира се, разходката из града ще предизвика глада ви. Но солунската кухня няма да ви разочарова нито в избора, нито в разнообразието си. Има изобилие от рибни ястия поради морското разположение на града.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Wizz Air с нов маршрут: София – Ереван

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивия авиопревозвач в световен мащаб*, добавя нов вълнуващ маршрут към мрежата си – от София до Ереван. Полетите до столицата на Армения ще стартират от 29 април 2023 г. и ще бъдат изпълнявани 2 пъти седмично. С този уникален маршрут услугите на авиокомпанията от България ще достигнат до 61 нискотарифни маршрута до […]

прочетете повече
пътешествия

“Голямото преследване” – с втори сезон по NOVA

С втори сезон и нов пети преследвач на 6 февруари в ефира на NOVA стартира телевизионната игра за ум и ловкост „Голямото преследване“. От понеделник до петък в 18:00 ч. емблематичният водещ Ники Кънчев ще отправя предизвикателства под формата на интересни въпроси към участниците в студиото, които ще трябва с бързи реакции и хладнокръвие да дадат верния отговор. Срещу […]

прочетете повече