fbpx

Енергийната криза е на път да направи ски ваканциите недостъпни

Скиорите трябва да се подготвят за увеличения на цените и затворени лифтове, тъй като ски курортите в Европа са изправени пред енергийни ограничения.

За захранването на един ски курорт е необходими много. Всички тези снежни оръдия, ски лифтове и планински ресторанти и барове се нуждаят от много електричество, за да бъдат скиорите щастливи, а някои курорти консумират енергия, еквивалентна на 30 000-40 000 домакинства годишно. Тъй като правителствата намаляват потреблението на енергия в общински сгради в цяла Европа – с предупреждения за спиране на тока и нормиране на електричеството – много от ключовите планински села се готвят да последват примера им.

Ще бъдат ли принудени курортите да затворят пистите си?

И в Швейцария основна тема за идващата зима е намаляване на потреблението на енергия с 20 процента. За щастие, според Лоран Воше от компанията за лифтове на Вербие, Téléverbier, всички швейцарски оператори на ски лифтове и действия по заснежаване, взети заедно, представляват само 0,34% от общото потребление на енергия в страната. Той твърди, че всеки швейцарски франк от курортните разходи връща 6 CHF за икономиката на района от туристическите разходи.

„Правителството все още не е поискало да намалим потреблението си“, каза той. „Ако има план за пестене на енергия, ще бъдат засегнати всички дейности, а не конкретно операторите на лифтовете.“

Въпреки това Воше каза пред швейцарската радиостанция RTS миналата седмица, че се обмислят идеи като забавяне на скоростта на някои лифтове и пълно спиране на други, както и намаляване на комфорта на скиорите като отопление в планината, топла вода в тоалетните и спиране на някои ескалатори и асансьори в лифтови станции.

Подобни съкращения се обмислят и в Австрия. Франц Хьорл, говорител на търговската камара на операторите на ски лифтове в Тирол, е уверен, че курортите могат да намалят потреблението с 10%, по-малко гондоли ще се движат тази зима и няма да има нощно каране на ски, за да се спестят от разходите за осветление, прожектори и работещи лифтове. „Но вероятно ще има по-високи цени на ски картите“, признава той.

В Италия цените също ще се покачат навсякъде. Въпреки че е твърде рано за подробности, Диего Клара, говорител на зоната Dolomiti Superski, казва: „Разходите за енергия са се увеличили до 300%, така че никоя компания не може да пусне лифтовете си, без да оскъпи ски картите. Настаняването ще бъде по-скъпо, тъй като хотелите и апартаментите плащат много повече за отопление и светлина“.

Според него, курортите се надяват, че малко клиенти ще анулират резервации поради покачване на цените, но е неизбежно някои да го направят.

Франция извлича 70%  от своята електроенергия от ядрена енергия, а не от руски газ, така че докато енергийната ситуация не е толкова критична, състоянието на икономиката е. След три години прекъсвания на Covid се провеждат срещи между френското правителство и местните ски курорти, насочени към справяне с евентуален недостиг и свързаните с това икономически въздействия.

Въпреки че много курорти отказаха да коментират подробности, като казаха, че три месеца преди началото на сезона е твърде рано, Оливие Симонин, директор на лифтовата компания Val d’Isère Téléphériques коментира, че се работи по план за пестене на енергия за тази зима.

Laax – швейцарият ски курорт и енергийната криза 

Благодарение на слънчевите панели и вятърните турбини в своята ски зона, Laax произвежда около една трета от енергията, от която се нуждае.

Но други курорти изпитват финансови затруднения. Куршевел обмисля да наеме своята емблематична сграда Office du Tourisme в центъра от 1850 г. на бутик за бижута, специализиран в часовници Rolex. Този ход ще събере средства за популярния курорт. 

Стремежът на някои курорти да се откажат от изкопаемите горива към възобновяемите източници започва да дава резултати. Два такива водещи курорта са Serre Chevalier във Франция и Laax в Швейцария със своите енергийно възобновяеми сгради, изключително ефективни кабинкови лифтове и системи за правене на сняг. Благодарение на слънчевите панели и вятърните турбини в своята ски зона, Laax произвежда около една трета от енергията, от която се нуждае, както и Serre Chevalier, който през 2006 г. обеща да произвежда 30% от собствената си консумация на енергия до 2023 г., използвайки водно електричество, вятърна енергия и фотоволтаици.

Ще поскъпнат ли ски почивките?

Бизнесът остава оживен сред туроператорите и компаниите за вили, много от които отчитат рекордни продажби въпреки нарастващите цени. Туристически  агенти  съобщават, че има ръст с 40% – спрямо най-добрите години по отношение на резервациите, тъй като клиентите са запалени по почивките с ол инклузив – в опит да избегнат допълнителни разходи, след като са в курорта – въпреки 10-процентното увеличение на цената на всички ски почивки.

Въпреки че Crystal Ski, най-големият туроператор в Обединеното кралство, не потвърди с колко са се повишили неговите пакети, говорител каза, че „все още предлага страхотни оферти за всички дестинации с нещо, което да отговаря на всеки бюджет“, прогнозирайки, че продажбите тази зима ще бъдат на същото ниво както в предпандемичните сезони.

Skiworld е един от най-големите оператори на хижи в Обединеното кралство с 60 имота в Алпите. Маркетинговият директор Робърт Диксън изчисли, че цените са се повишили с около пет процента, но каза, че седмичните продажби остават „приятно изненадващи“, въпреки кризата с разходите за живот и горещата лятна вълна.

В Швейцария нещата може би не са толкова оптимистични. Ребека Клейтън, която  ръководи семейно притежаваното Chalet Maridadi с пет спални в Les Collons близо до Nendaz, казва, че запитванията са намалели след оживените сезони в швейцарските курорти, където скиорите бяха добре дошли без ограничения, въпрекиправилата за Covid във Франция, Австрия и Италия.

Ще обърнат ли скиорите гръб на планините?

Изправени пред по-високи цени за почивка, с по-малко удобства в планината и по-малко разполагаем доход, за да спестят, някои скиори още не са решили дали ще стигнат до планината тази зима, докато други ще карат ски независимо от поскъпването и рестрикциите.

В скорошна анкета в Twitter на Telegraph Travel близо 42% от респондентите казаха, че ще карат ски „на каквато и да е цената“, други 33% изключиха това тази зима, тъй като пътуванията до пистите станаха твърде скъпи, докато 25% казаха, че е твърде рано да се каже дали нарастващите разходи ще ги откажат от посещението в планината.

по материали от чуждестранния печат

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече