fbpx

Енциклопедия на свещените места в България

Тази седмица излезе от печат и вече е в книжарниците най-пълната тематична „Енциклопедия Свещените места на България“ с логото на издателство Книгомания и Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН. За първи път у нас се издава толкова пълно, подробно и систематизирано издание, като дава сведения по темата хронологично от праисторията до днешно време. Разглежда обекти, свързани с различни култови практики и религии, които са част от културното богатство на страната и са обект на културен туризъм.

„Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „Българска енциклопедия“ да популяризира различни аспекти от богатата художествена и духовна култура на хората, населявали през вековете българските земи, както и свързаните с нея недвижими културни ценности. В пространния том се публикува и информация за археологически обекти, която досега не е била включвана в научнопопулярни книги“, коментира Виктория Лазова, директор на Центъра. 

Главен редактор на енциклопедията е академик Васил Николов, виден български археолог, професор, доктор на историческите науки, със заслуги за популяризирането на достиженията на българската археология. Той играе основна роля в реализирането на проекта, неговите познания, опит и умения по темата се оказват ключови при подготовката и съвместната работа с екипа. Водещ редактор на изданието е Таня Кадийска.

„Енциклопедия Свещените места на България“ е луксозна, цветна, с твърда подвързия, отпечатана на гланцирана хартия, отличава се с високо полиграфическо качество и стилен дизайн. Обемът й е 704 страници и включва над 1300 снимки. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов. 

През летния сезон се отдаваме освен на забавления и почивка, също и на опознавателни пътувания. Заради пандемията от Ковид-19 задграничните пътешествия силно намаляха, а туристическите пътувания в страната се увеличиха. За това свидетелстват и все по-увеличаващият се брой на блогове и влогове със статии, класации на топ дестинации, снимки и видеа. Една от топ темите за културен туризъм в последните няколко години е именно свещените места в България. Макар да е все по-достъпно човек да споделя в социалните мрежи, сайтове и youtube канали впечатленията и наученото от пътуванията си, колкото и да се старае да е любознателен и изчерпателен, не може да постигне организираността и подхода за предаване на информацията, както умеят цял екип от учени и редактори на една енциклопедия. Преди да поемем на път, всеки от нас се потапя в поток от информация, предложена от Google, но доста често тя е безразборна, нерелевантна и недостатъчно полезна. 

„Енциклопедия Свещените места на България“ поднася богати, добре систематизирани и достоверни текстове по темата, като тя може да ви послужи не само за пътеводител, а и за задълбочени познавателни цели. Авторите на статиите и редакторите са създали много добра концепция как в еднотомно издание да поднесат по подходящ, стегнат, логичен и комуникативен начин толкова разнообразна, но стриктно проверена информация, официално приета в научните среди и научните издания.

Свещените места, свързани с различни култови практики, религии и вярвания, заемат голям дял от културното наследство на страната ни. Някои от тези места са почитани и днес, други са обект на културен туризъм и привличат посетители с достойнствата си като художествени и архитектурни шедьоври с непреходно значение. Интересът към темата нараства чувствително през последните години, особено към обектите, които не са широко известни поради липса на достатъчно информация – мегалитни светилища, езически храмове, тракийски култови съоръжения, раннохристиянски базилики и др. Разбира се, основен дял в изданието се пада на православните църкви и манастири, поддържали през вековете духа на българите, превърнали се в емблема на селищата, в които са издигнати, неразривно свързани с тяхната бурна история. 

„Енциклопедия Свещените места на България“ ще представлява интерес за всички етнически и религиозни общности в страната, тъй като дава възможност да се запознаем както с християнските храмове – православни, протестантски, католически, арменски, така и с ислямските и еврейските култови сгради

В азбучната (основната) част на този том са представени над 600 самостоятелни обекта, като много от тях досега не са включвани в справочни и енциклопедични издания. Подбрани са характерни обекти от най-древните светилища – праисторически, мегалитни, скални; уникални паметници, свързани с вярванията на траките; антични храмове (древногръцки и древноримски), първите култови сгради на древните българи – капищата, обслужващи езическите ритуали, християнски църкви и манастири, мюсюлмански и еврейски култови сгради.

„Енциклопедия Свещените места на България“ е създадена на базата на богатия текстови и илюстративен архив на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“, осъвременен и допълнен съгласно концепцията на изданието. За научната достоверност на фактите, подбора на обектите, богатото илюстриране и енциклопедичното поднасяне на информацията допринасят както нашите автори, консултанти и сътрудници, сред които изтъкнати учени от БАН, висши училища и институти, археологически и исторически музеи, читалища и др. институции, така и екипът от научни редактори на „Българска енциклопедия“, изработил изданието“, разказва Таня Кадийска, водещ редактор на енциклопедията

Освен подробна информация за конкретните обекти „Енциклопедия Свещените места на България“ засяга редица любопитни теми като:

  • какво предстваляват долмените и къде могат да се видят днес; 
  • в кои богове са вярвали траките и какви дарове са им оставяли; 
  • къде стои статуята на бога в античния храм; 
  • на кои места по Черноморското ни крайбрежие е имало антични морски светилища;
  • каква е разликата между православната църква и католическия храм; 
  • какво представлява иконостасът и как се е променял през вековете; 
  • кои са свещените светилници в еврейската религия и кой е първообразът им и др.

Един от  най-популярните митични персонажи – Орфей, който търси любимата си Евридика в подземното царство на Хадес, – свързваме с тракийските светилища и религиозни ритуали. Ето например откъде идва вярването в безсмъртието:

Най-представителни за културата на траките са паметниците на гробничната архитектура, предопределена от вярата в безсмъртието на душата – учението, разпространявано от последователите на орфизма. (…)

Орфизмът е светогледна система в Древна Тракия, създадена от Орфей – митичен тракийски певец, поет и музикант, лечител, прорицател и владетел, която по пътя на самоусъвършенстването кулминира в идеята за безсмъртието.

Интересен феномен са раннохристиянските църкви, строени по българските земи след IV век – нов тип храмова архитектура с обширно зално пространство, което побира голям брой богомолци. Величествените базилики, в повечето случаи част от големи раннохристиянски комплекси, са свързани с обявяването на християнството за официална религия в Римската империя и покръстването на местното население. Част от раннохристиянските храмове са изследвани, проучени, консервирани и социализирани в последните десетилетия, откриването на други тепърва предстои – отбелязват учените в „Енциклопедия Свещените места на България“. 

За първи път в научнопопулярно издание се включват и т.нар. светилища на България. Това са малкоизвестните праисторически ритуални места, невидими за очите на съвременния човек, които поразяват с размери и богатство от археологически находки, а след приключване на проучванията отново изчезват от пейзажа.

Според изследователите от края на VІІ до края на V хилядолетие пр.Хр. Тракия лежи в централната зона на европейската цивилизация. С възникването си балканският център се изявява като мощна културна общност с регионални особености, както и нова по характер религиозно-митологична система на най-ранните земеделци на Балканите. Тя е отражение на представите им за ежегодния природен и социален цикъл, за взаимодействието на мъжкото и женското начало в Космоса, следствие от което е периодичното прераждане на живота.

„Енциклопедия Свещените места на България“ съдържа и три ценни приложениятерминологичен речник, кратка справка за богове, светци и пророци, споменати в статиите, и показалец на включените обекти по области – особено полезен за любителите на културния туризъм. Изданието би било неразделна част от библиотеката на всяко българско семейство, текстовете са подходящи за четене както за ученици и студенти, за изкушените от темата за духовното наследство на територията на България и за специалисти в областта на културата, туризма, историята, теологията, археологията или най-общо – хуманитаристиката. 

***

Припомняме, че през юни 2021 г. – отново съвместно – Книгомания и Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН издадоха еднотомната „Енциклопедия България“, която постигна широка популярност и се утвърди като ценен и авторитетен справочник.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече