fbpx

Есен в Прага

Лятото e отминало. Температурите падат, листата променят цвета си и животът в Прага забавя темпото си. Но само малко… Ако се чудите как да прекарате есента типично по чешки или ако не знаете какво да правите в града, когато листата започнат да падат, ние ще ви дадем няколко идеи.

Берете гъби

Търсенето на най-красивите и най-вкусните гъби е любима чешка традиция през есента. Когато облаците захлупят земите на Чехия, идва златното време за ловците на гъби. В Чешката република има 35 вида гъби годни за консумация (макар че обикновено само 4 от тях се събират, изяждат и се знае, че са безопасни) и събирането на гъби е абсолютно задължително, когато сте в Прага през есента.

Преди да тръгнете с кошница и нож, трябва да се информирате кои гъби са безопасни за консумация и къде e най-вероятно да бъдат намерени. Ако се чувствате несигурни, но все пак не искате да пропуснете чешката традиция, присъединете се към една от многото обиколки за събиране на гъби, като тази от Prague Off The Map и със сигурност ще останете доволни. Това е едно забавно и образователно занимание.

Най -добрите места в Прага за бране на гъби са Divoká Šárka, Obora Hvězda и Modřanská rokle.

Поглезете се с шницел, гъска и ябълков щрудел

Разбираемо, чешката храна може да е малко тежка за летните температури. Щом настъпи есента обаче, ще се радвате да имате избор между Schnitzel, Svíčková и Knedlik, когато се храните навън в Прага. Чешките деликатеси ще ви стоплят и ще напълнят корема ви, като ви подготвят за по-ниските температури и ветровито време.  

Ако ви остава малко повече място, опитайте и класическия чешки сладкиш: Apple Štrúdl – бутер тесто, пълно с вкусни ябълкови хапки. Никой не ги прави толкова добрe, колкото чехите. Къде да го намерите?  Малка витрина  в Жижков, на улица Jeseniova: Žižkovská štrúdlárna. Тук предават най -добрите щрули в този град, и можете да избирате между маково семе, кварк или класически ябълков пълнеж. Добър апетит!

Отидете на есенна разходкa

Листата се сменят, вятърът ги кара да шумолят по земята… Есента в Прага е идеалното време за туризъм. Особено красиво е поречието на река Сазава, на около 40 минути от Прага.

Ако искате да излезете малко по-далеч, отидете да разгледате останките от Хруба Скала и замъка Валечов или в планината Милешовка, само на 1-2 часа път с кола от Прага. Този целодневен преход през полето, през горите и скалните образувания е просто спиращ дъха – още повече с есенната зеленина наоколо.

Но ако искате  да останете в града и все пак да не пропуснете разходките сред есенната природа, Прага има много паркове, в които да се разхождате и да се наслаждавате на красивите есенни гледки. Например в Divoká Šárka, Obora Hvězda, Motol & Prokopske Udoli.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно… Помпей Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, […]

прочетете повече