fbpx

Есен в Прага

Лятото e отминало. Температурите падат, листата променят цвета си и животът в Прага забавя темпото си. Но само малко… Ако се чудите как да прекарате есента типично по чешки или ако не знаете какво да правите в града, когато листата започнат да падат, ние ще ви дадем няколко идеи.

Берете гъби

Търсенето на най-красивите и най-вкусните гъби е любима чешка традиция през есента. Когато облаците захлупят земите на Чехия, идва златното време за ловците на гъби. В Чешката република има 35 вида гъби годни за консумация (макар че обикновено само 4 от тях се събират, изяждат и се знае, че са безопасни) и събирането на гъби е абсолютно задължително, когато сте в Прага през есента.

Преди да тръгнете с кошница и нож, трябва да се информирате кои гъби са безопасни за консумация и къде e най-вероятно да бъдат намерени. Ако се чувствате несигурни, но все пак не искате да пропуснете чешката традиция, присъединете се към една от многото обиколки за събиране на гъби, като тази от Prague Off The Map и със сигурност ще останете доволни. Това е едно забавно и образователно занимание.

Най -добрите места в Прага за бране на гъби са Divoká Šárka, Obora Hvězda и Modřanská rokle.

Поглезете се с шницел, гъска и ябълков щрудел

Разбираемо, чешката храна може да е малко тежка за летните температури. Щом настъпи есента обаче, ще се радвате да имате избор между Schnitzel, Svíčková и Knedlik, когато се храните навън в Прага. Чешките деликатеси ще ви стоплят и ще напълнят корема ви, като ви подготвят за по-ниските температури и ветровито време.  

Ако ви остава малко повече място, опитайте и класическия чешки сладкиш: Apple Štrúdl – бутер тесто, пълно с вкусни ябълкови хапки. Никой не ги прави толкова добрe, колкото чехите. Къде да го намерите?  Малка витрина  в Жижков, на улица Jeseniova: Žižkovská štrúdlárna. Тук предават най -добрите щрули в този град, и можете да избирате между маково семе, кварк или класически ябълков пълнеж. Добър апетит!

Отидете на есенна разходкa

Листата се сменят, вятърът ги кара да шумолят по земята… Есента в Прага е идеалното време за туризъм. Особено красиво е поречието на река Сазава, на около 40 минути от Прага.

Ако искате да излезете малко по-далеч, отидете да разгледате останките от Хруба Скала и замъка Валечов или в планината Милешовка, само на 1-2 часа път с кола от Прага. Този целодневен преход през полето, през горите и скалните образувания е просто спиращ дъха – още повече с есенната зеленина наоколо.

Но ако искате  да останете в града и все пак да не пропуснете разходките сред есенната природа, Прага има много паркове, в които да се разхождате и да се наслаждавате на красивите есенни гледки. Например в Divoká Šárka, Obora Hvězda, Motol & Prokopske Udoli.

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече