fbpx

Есен в Прага

Лятото e отминало. Температурите падат, листата променят цвета си и животът в Прага забавя темпото си. Но само малко… Ако се чудите как да прекарате есента типично по чешки или ако не знаете какво да правите в града, когато листата започнат да падат, ние ще ви дадем няколко идеи.

Берете гъби

Търсенето на най-красивите и най-вкусните гъби е любима чешка традиция през есента. Когато облаците захлупят земите на Чехия, идва златното време за ловците на гъби. В Чешката република има 35 вида гъби годни за консумация (макар че обикновено само 4 от тях се събират, изяждат и се знае, че са безопасни) и събирането на гъби е абсолютно задължително, когато сте в Прага през есента.

Преди да тръгнете с кошница и нож, трябва да се информирате кои гъби са безопасни за консумация и къде e най-вероятно да бъдат намерени. Ако се чувствате несигурни, но все пак не искате да пропуснете чешката традиция, присъединете се към една от многото обиколки за събиране на гъби, като тази от Prague Off The Map и със сигурност ще останете доволни. Това е едно забавно и образователно занимание.

Най -добрите места в Прага за бране на гъби са Divoká Šárka, Obora Hvězda и Modřanská rokle.

Поглезете се с шницел, гъска и ябълков щрудел

Разбираемо, чешката храна може да е малко тежка за летните температури. Щом настъпи есента обаче, ще се радвате да имате избор между Schnitzel, Svíčková и Knedlik, когато се храните навън в Прага. Чешките деликатеси ще ви стоплят и ще напълнят корема ви, като ви подготвят за по-ниските температури и ветровито време.  

Ако ви остава малко повече място, опитайте и класическия чешки сладкиш: Apple Štrúdl – бутер тесто, пълно с вкусни ябълкови хапки. Никой не ги прави толкова добрe, колкото чехите. Къде да го намерите?  Малка витрина  в Жижков, на улица Jeseniova: Žižkovská štrúdlárna. Тук предават най -добрите щрули в този град, и можете да избирате между маково семе, кварк или класически ябълков пълнеж. Добър апетит!

Отидете на есенна разходкa

Листата се сменят, вятърът ги кара да шумолят по земята… Есента в Прага е идеалното време за туризъм. Особено красиво е поречието на река Сазава, на около 40 минути от Прага.

Ако искате да излезете малко по-далеч, отидете да разгледате останките от Хруба Скала и замъка Валечов или в планината Милешовка, само на 1-2 часа път с кола от Прага. Този целодневен преход през полето, през горите и скалните образувания е просто спиращ дъха – още повече с есенната зеленина наоколо.

Но ако искате  да останете в града и все пак да не пропуснете разходките сред есенната природа, Прага има много паркове, в които да се разхождате и да се наслаждавате на красивите есенни гледки. Например в Divoká Šárka, Obora Hvězda, Motol & Prokopske Udoli.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More