fbpx

Есен в Тирана

Есента в Тирана е красива. Температурите са меки и дори през октомври се усеща късното лято. Страната има повече от 300 слънчеви дни. Дори ако един ден вали, на следващия – слънцето отново грее. Есента е любимият сезон за сватби в Албания.

Ако сте в Тирана през есента, ще се насладите на хармонията от  есенни листа и цветните фасади в града. Можете да започнете деня си само с разходка край река Лана, стъпвайки по падналите листа, усещайки чистия въздух и след това да посетите някои от основните забележителности и паметници в двете части на булевард „Deshmoret e Kombit“. Ако сте в Тирана за първи път, не бива да си тръгнете, без да сте посетили  Националния музей, да се качите по стълбите до Часовниковата кула, да видите Пирамидата, мемориала на Postblok, площад „Скандербег” и площад „Майка Тереза”.

Хелоуин в Тирана

Последната седмица на октомври Тирана се подготвя за Хелоуин. Тези тържества бяха непознати за албанците в годините на комунистическия режим. Това е нова традиция, но албанците празнуват по свой начин.  Баровете, ресторантите или търговските центрове са украсени за Хелоуин, с големи тикви и всякакви страшни маски. Хората също продават тикви и аксеасоари по улиците. На този ден има много събития и представления за децата и те искрено се забавляват.

Тирана на открито

Тирана има няколко красиви паркове и курорти извън града, в които има прекрасна есенна обстановка. Просто вземете топла връхна дреха със себе си и изберете в коя посока да тръгнете – до планината (планината Дайти с въжена линия), близо до река Ерзени (курорти и ресторанти като Iluminatum, Paradise resort или Erzen Canyons,) близо до езерата (езерото Тирана , или Agrotorusim Huqi и т.н.) или близо до морето (областта на Дуръс, само на 30 минути). Можете също да отидете на обиколка с велосипед, да се разходите в парковете или около езерото. Или да отидете на конна езда до курорта Панто. Есента е най-добрият сезон за наслада на много места на открито.

Ресторанти и кафенета

Албанците започват деня си с горещо кафе, макиато или горещ шоколад, а в Тирана ще намерите най-добрите барове, пълни с млади хора. Това е най-популярното занимание за всеки албанец, така че Тирана е пълна с барове, сред които можете да избирате. Ако имате нужда от добро и силно кафе, отидете в кафенета, като Mulliri i vjeter, Sophie или Mon Cherie. Ако искате да имате гледка, отидете на „Sky Tour“ до въртящия се бар. Или ако искате да изпиете това кафе на оживено, модерно място, изберете един от баровете в района Blloku. За тихо място отидете до езерото Тирана, в луксозни хотели или в баровете в предградията. Същото е и с  ресторантите. Можете да избирате – рибни ресторанти, традиционни, ресторанти с изглед и т.н. Тирана е пълна с тях и храната е наистина вкусна.

Културни дейности

Тирана е центърът на албанските културни събития. Особено есента е най-наситеният сезон, веднага след лятната ваканция. Културните институции, музеите, художествените галерии имат натоварен календар от събития. Църкви, джамии и други паметници в Тирана очакват големия брой посетители. Вечерта има театри, кина, опера и много концерти. В Националния театър за опера и балет можете да се насладите на класически представления, интерпретирани от много талантливи артисти. Има и много дейности или концерти, организирани от Община Тирана. В края на ноември ще усетите коледната атмосфера, която започва много рано. Магазините и улиците започват да се украсяват с празнични светлини.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече