fbpx

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски.

Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това е единствената страна на Земята, където всеки сантиметър от нейната територия се намира на повече от 1000 метра над морското равнище.

Това дава на Лесото сняг през зимите в южното полукълбо. И докато студените зими не са рядкост в Южна Африка, снегът е рядкост и ски курортите са още по-редки. На надморска височина от 3000 метра в планините Малути, в Лесото, е единственият действащ ски курорт в Африка на юг от екватора.

„Никога през живота си не съм виждал сняг“, каза Кафи Мохапело, която пропътувал краткото разстояние от Южна Африка за ски ваканция, която никога не е предполагала, че ще предприеме.

Бафана Надида, която идва от големия град Совето в Йоханесбург, също е възхитен от обуването на ски обувки, които вижда за за първи път. Той планира цял ден със ски уроци, снимки и игри в снега.

Скиори и сноубордисти се наредиха на опашка, за да наемат подходящата екипировка. На някои бяха дадени насоки от Хоуп Рамокотьо, който е от Лесото и е работи като самоук инструктор по ски и сноуборд от 12 години. Неговата широка усмивка и дълбокият, глас успокояват начинаещите.

„Избутайте петите си навън. Не дърпайте раменете си”, казва Рамокотьо на своя клас запалени, но неопитни африкански скиори, докато опитват да задържат върху снега.

В ресторант Sky и кафене Gondola happy hour започва в 10 часа сутринта. а скиорите и бордистите демонстрират своите зимни дрехи под zwucite na хаус музика с бира в ръка.
Но всички се забавляват със снега по това време на годината.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече