fbpx

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски.

Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това е единствената страна на Земята, където всеки сантиметър от нейната територия се намира на повече от 1000 метра над морското равнище.

Това дава на Лесото сняг през зимите в южното полукълбо. И докато студените зими не са рядкост в Южна Африка, снегът е рядкост и ски курортите са още по-редки. На надморска височина от 3000 метра в планините Малути, в Лесото, е единственият действащ ски курорт в Африка на юг от екватора.

„Никога през живота си не съм виждал сняг“, каза Кафи Мохапело, която пропътувал краткото разстояние от Южна Африка за ски ваканция, която никога не е предполагала, че ще предприеме.

Бафана Надида, която идва от големия град Совето в Йоханесбург, също е възхитен от обуването на ски обувки, които вижда за за първи път. Той планира цял ден със ски уроци, снимки и игри в снега.

Скиори и сноубордисти се наредиха на опашка, за да наемат подходящата екипировка. На някои бяха дадени насоки от Хоуп Рамокотьо, който е от Лесото и е работи като самоук инструктор по ски и сноуборд от 12 години. Неговата широка усмивка и дълбокият, глас успокояват начинаещите.

„Избутайте петите си навън. Не дърпайте раменете си”, казва Рамокотьо на своя клас запалени, но неопитни африкански скиори, докато опитват да задържат върху снега.

В ресторант Sky и кафене Gondola happy hour започва в 10 часа сутринта. а скиорите и бордистите демонстрират своите зимни дрехи под zwucite na хаус музика с бира в ръка.
Но всички се забавляват със снега по това време на годината.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече