fbpx

Замъкът и паркът Аренберг край Льовен

На по-малко от 30 мин път с влак от Брюксел се намира красивият белгийски град Льовен. А като част от неговия университетски кампус днес са замъкът и паркът Аренберг.

Лордовете на Хевърли построили тук първия си замък през 14 век. От началото на 16 век сегашният замък е построен в ренесансов стил. Сградата е основно реновирана в неоготически стил през 19 век. През 1916 г. херцогът на Аренберг дарява имота на университета.

Замъкът Аренберг днес

Този зеленият оазис в покрайнините на Льовен е собственост на KU Leuven. Това е кампусът за наука и технологии на университета. Замъкът е отворен за посещения до края на август.

Районът е любимо място за снимки пред този величествен замък от 15-ти век, като можете да разходите из поляните му и после да се върнете обратно към центъра на града.

Но… не можете да посетите вътрешността на този красив средновековен замък. И това е така, защото той днес е университетски кампус. Замъкът е историческа забележителност, която непременно трябва да видите, ако посетите университетския град Льовен.

За Льовен:

Льовен е град в Централна Белгия, център на провинция Фламандски Брабант. Разположен е на река Дейле и населението му е около 90 хил. души (към 2004 г).

Първото споменаване на Льовен е от 891, когато викингите понасят тежко поражение близо до селището. През 11 век градът се превръща във важен център на търговията и производството на текстил. През 15 век в него е основан Льовенския университет, най-големият в Белгия и най-старият в Нидерландия.

Двете световни войни през 20 век нанасят големи поражения върху Льовен, като университетската библиотека е срината два пъти. Възстановена е след края на Първата световна война с помощта на американски благотворителни фондации и германски обезщетения. След Втората световна война се налага библиотеката да бъде възстановена повторно.

Значението на града нараства още повече през 18 век с прокопаването на канал до Мехелен. По това време започва разрастването на пивоварната на „Stella Artois“, която се превръща в ядрото, около което израства InBev, най-големият производител на бира в света.

Днес Льовен е малък университетски град в състояние на икономически подем. В града са съсредоточени няколко изследователски центрове както и много индустрия. Развит е ИТ браншът.

Българската общност в Льовен е една от най-големите в Белгия. Състои се предимно от научни работници, студенти и икономически имигранти, дошли в началото на 90-те години на 20 век.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече