fbpx

Занзибар – идеалното място за зимната ваканция

След като стана хит дестинация през миналия зимен сезон, Занзибар отново предлага ваканция и приключения. Български и чуждестранни туроператори предлагат екскурзии и празнични турове, включително за Нова година, до впечатляващия остров.

Неподражаем остров в Индийския океан, край бреговете на Танзания, Занзибар е желана дестинация, която предлага превъзходни исторически, културни, проучвателни и еко-туристически плажни преживявания в Източна Африка. Изглежда тук има всичко, което всеки турист може да търси. Той и своя етническа история, която по забележителен начин обединява съдбите на многото пътешественици, преминали през него в продължение на векове. Араби, индийци, персийци, европейци и дори следи от китайци – всеки е оставил незаличим отпечатък под формата на архитектурни стилове и култура, които днес допринасят неподражаемия чар на острова. Възходът и падането на много империи също са оставили след себе си много следи, които и до днес се усещат в кръвта на традиционния занзибарец.
Помислете за Занзибар и няма как да не си представите девствените плажове с техните непокътнати, бели пясъци, блестящото тюркоазено синьо на Индийския океан и буйната тропическа растителност, които създават магия от красота и спокойствие.

Ето няколко причини защо си заслужава да изберете Занзибар:

Първокласната тюркоазена ваканция на плажа

На почивката сте на брега на морето в Занзибар се изтегнете на удобния шезлог или в хамак, опънат  между две палми, с гредка към тюркоазения Индийски океан. Топлото тропическо слънце наднича към вас през  пролуките в палмовите листа, докато мекият бриз, ухаещ на уникалния аромат на подправките, растящи на острова, смесен с аромата на кокосови орехи и плодове, танцува около вас.  Без да се напрягате, можете да учете песните на птиците.  Когато сутрин се събуждате, блестящият лазур на Индийския океан поздравява очите ви със слънчевите лъчи, които се спускат по вълните, плискащи се в рифовете и кораловите образувания.  Една мистична атмосфера, която е приятна и спокойна. Къпете се в тропическата слънчева светлина или се потопете във водата, която ще усетите приятно хладно по кожата.

Излезте от океана и се отправете към вкусно подправено ястие от морски дарове, меса, зеленчуци и сочни плодове. Докато приливът изтича, можете да се разходите по брега и да разгледате някои морски обитатели, изхвърлени от вълните по пясъка.

Исторически и културни преживявания в Каменния град

Каменният град, известен с английското си име Стоун Таун (Stone Town) или като Мджи Мконгуе (от суахили: „стар град“) е старата част на град Занзибар. Той е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. Разходете се през неговите тесни улички лабиринти. Този древен метрополис е запазил следи от повечето исторически събития, които са се случили в него. Англиканската и католическата църкви ви напомнят за колониалното идване на острова, докато джамиите, оманските дворци, старият форт и оръдията говорят за присъствието на държавността на султана в миналото. Сложните резбовани врати и решетъчните прозорци напомнят суахили същността на острова, докато пресните подправки, продавани в сергиите, говорят за древното значение на острова по маршрута на подправките. Каменният град на Занзибар е съхранил повечето от чудесата си и се придържа към спокойния, непринуден темп на ежедневието. И днес ще видите стари мъже, които пият кахава (кафе) на малките площади, докато децата весело си играят по алеите и около градините на Фородхани. Старите къщи, изработени от коралов варовик засенчват лабиринта от алеи, които водят през сергиите на пазара.

Лесно е да се разбере защо тук е било рай за купувачите в миналото. Можете да си купите изящно издълбани артефакти, красиви бижута, разнообразни морски дарове, прясно извадени от океана, сочни плодове, събрани от близка ферма, отличителните традиционни дрехи – от китенге до суахили рокли и много други.

Места от световна класа за подводно гмуркане

Както ще разберете, когато отидете в Занзибар, това не е един остров, а архипелаг, съставен от множество малки и големи острови. Някои от по -малките острови всъщност са древни коралови образувания, върху които растителността е образувала зелено покритие и сега приютява много уникални създания. Но подводното морско царство е завладяващо красиво. Когато се потопите в топлите води, ще влезете в рай, осветен само от слънчевата светлина, която се отразява във водата. И ще откриете множество водни обитатели – живи корали и многоцветното разнообразие от пелагични, дънни и коралови риби. Има много места, които са идеални за плуване с шнорхел и гмуркане около подводни обекти. Можете дори да попаднете на потънали кораби около рифовете, където опитните водолази с удоволстие ще изследват останките.

Атолът Mnemba е превъзходно място за гмуркане, разположен е в североизточната зона на острова близо до Matemwe. Морският парк Chumbe позволява само гмуркане с шнорхел, за да осигури максимална защита на ниско разположените си рифове. Водната фауна предлага богта разноабразие от риби – вкл. риба-ангел, октопод и стъклена риба.

Е, решихте ли вече да планирате своето пътуване до Занзибар?

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече